O tehnologie verde - soluții software

Previzualizare referat:

Extras din referat:

CAP I: INTRODUCERE. NOTIUNI GENERALE

De-abia in zilele noastre am inceput sa realizam cat de fragila este planeta pe care traim. Se poate observa existenta unui trend crescator a constientizarii individuale si colective privitor la protejarea planetei si la pretuirea resurselor acesteia, pentru a mentine o planeta sanatoasa pentru generatiile viitoare, dar si pentru noi. Problemele de natura protectiei mediului sunt urgente si evidente, asemenea titlurilor de pe prima pagina a jurnalelor. Suntem mai constienti ca niciodata de cresterea pretului energiei, de problemele legate de eliminarea deseurilor si a materialelor periculoase, precum si de efectul acestora asupra mediului. Se discuta la nivel mondial de incalzirea globala si de scaderea nivelului resurselor naturale. Apa, petrolul, hrana si energia devin subiecte fierbinti.

Serviciile din domeniul Tehnologiei Informatiei (IT) fac parte din mediul global de afaceri si ar trebui sa contribuie la efortul comun de protectie a mediului. Insa, in 2007, Agentia de Protectie a Mediului (EPA) din Statele Unite a publicat un studiu in care se detaliaza evolutia consumului de energie de catre centrele informatice. Conform acestui studiu, energia consumata de catre centrele informatice (inclusiv de serverele de date) s-a dublat pe parcursul ultimilor cinci ani de zile, si se estimeaza ca se va dubla din nou in urmatorii 5 ani. In cadrul studiului se estimeaza ca acest consum va atinge valoarea de 100 miliarde de kWh.

Exista totusi o veste buna, si anume companiile acorda o importanta din ce in ce mai mare protectiei mediului, si aceasta tendinta se manifesta si in domeniul tehnologiei informatiei. Aceste initiative sunt adesea denumite ,,Green IT" - IT verde - si au o istorie proprie.

Green IT se ocupa cu studiul si folosirea resurselor computationale intr-un mod cat mai eficient. Obiectivul principal al acestui program este de a sustine comportamentul responsabil al companiilor, comportament care ar trebui sa respecte fundamentele conceptului de ,,dezvoltare durabila",adica respectarea valorilor culturii organizationale si a principiilor de afaceri, asigurarea nevoilor organizatiei, controlarea riscurilor (economice, sociale, ecologice), totodata protejand, sustinand si imbunatatind capitalul uman, natural si financiar pentru viitor. Datorita semnalului de alarma tras de cercetatori cu privire la viitorul omenirii in conditiile actuale de exploatare in masa a resurselor, fenomenul << green >> se extinde in toate domeniile cercetarii. Cel mai cunoscut exemplu, si cel mai bine promovat este 'chimia green ' , rolul careia este de a reduce folosirea materialelor toxice si de a promova reciclabilitatea si biodegrabilitatea.

Originea proiectului dateaza din anul 1992,cand Agentia de Protectie a Mediului din Statele Unite ale Americii a lansat << Energy Star >>, un program voluntar de recunoastere si promovare a echipamentelor electronice al caror consum de energie a fost redus la cea mai joasa valoare posibila. Primul semn de reusita a celor de la Energy Star a fost intoducerea modului 'sleep mode' printre consumatorii de produse electronice. Se presupune ca termenul 'green' a aparut la scurt timp dupa ce proiectul Energy Star a luat nastere.Concurenta nu s-a lasat asteptata.Organizatia TCO din Suedia a lansat Certificatul TCO pentru a promova emisii magnetice si electrice joase de la ecranele bazate pe modul de display CTR .Mai mult decat atat, acest proiect a fost extins astfel incat sa cuprinda criterii de consum energetic si utilizarea materialelor hazarduoase in domeniul constructiilor.

Pe fondul persistentei unor riscuri economice si ecologice internationale (precum prezenta criza financiara, limitarea resurselor, probleme cu hrana, educatia si sanatatea), viitorul inseamna gasirea de solutii viabile, ce pot aduce beneficii economice si sociale, insa cu respectarea conditiilor de mediu. Constituindu-se intr-una dintre provocarile majore si domeniile de interventie necesare pentru asigurarea bunastarii generatiilor viitoare la nivel global, este necesar ca sectorul informational sa se orienteze catre alternative durabile. In zilele noastre, informatia devine o resursa esentiala in dezvoltarea societatilor moderne, evoluate in plan politic, economic si social. Dinamismul si complexitatea noului tip de societate, care antreneaza o crestere continua a volumului si diversitatii informatiilor prelucrate si care utilizeaza pe scara larga tehnologiile informatiei si comunicatiilor (TIC), au condus la conceptul de Societate informationala. Societatea informationala reprezinta o noua etapa a civilizatiei umane, un nou mod de viata, calitativ superior, care implica folosirea intensiva a informatiei in toate sferele activitatii si existentei umane, cu un impact economic si social semnificativ.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • O Tehnologie Verde - Solutii Software.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 373 cuvinte
Nr caractere:
13 365 caractere
Marime:
76.00KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
tehnologie, software, calculatoare
Predat:
la liceu
Sus!