Ms dos vs windows

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pentru ca dialogul dintre om si calculator sa poata avea loc, trebuie sa existe o componenta esentiala denumita sistem de operare.

Acesta este un program special cu rol de coordonare si control asupra resurselor fizice (hardware) ale calculatorului si care intermediaza dialogul om-calculator. Un sistem de operare trebuie sa aiba capacitatea de a se adapta la modificarile tehnologice, ramanand in acelasi timp compatibil cu hardware-ul anterior.

Realizatorii sistemelor de operare trebuie sa tina seama de evolutia procesoarelor ce stau la baza calculatoarelor, astfel incat sa se poata beneficia de avantajele pe care acestea le ofera.

Primul sistem de operare pentru calculatoare personale a fost CP/M (prescurtare de la Control Programs for Microcomputers), care a aparut in 1980. Apoi a urmat populara serie de sisteme de operare denumite MS-DOS (Microsoft Disk Operating System), pentru care a aparut o versiune noua in fiecare an, ultima versiune scoasa de compania Microsoft fiind DOS 6. 22 (in anul 1994). Alegerea unui sistem de operare sau a altuia se face in functie de calculator si de preferintele utilizatorului. Unul dintre factorii esentiali il reprezinta usurinta de utilizare, aspect caruia nu i s-a acordat initial importanta. Pentru a imbunatati acest aspect al asigurarii unui mod de dialogare om-calculator cat mai agreabil si la indemana tuturor, nu numai a specialistilor, compania Microsoft a realizat un program ce oferea un mediu de lucru mai prietenos, denumit Windows 3. 1. Acesta nu era insa un sistem de operare, deoarece el presupunea existenta sistemului DOS. In 1995, mediul Windows a fost transformat in sistem de operare, aparand WINDOWS 95. In urmatoarele randuri vom face o scurta comparatie intre doua sisteme de operare: MS-DOS si Windows95. Intre acestea doua exista si asemanari (au fost facute de Microsoft), dar noi vom scoate in evidenta deosebirile.

Sistemul de operare este de fapt un program care este lansat automat la pornirea computerului asigurand in principal urmatoarele functii: Gestiunea datelor pe suportul de memorie externa Controlul incarcarii in memorie, punerii in functiune si incetarii activitatii pentru programele utilizatorului Realizeaza interfata intre hardware si aplicatiile software Vom face o scurta pauza si voi incerca sa va prezint cum merge inima unui sistem de operare.

Motorul unui sistem de operare este kernel-ul. Acesta se ocupa de intreaga treaba (prin kernel mai intelegem si nucleul sistemului de operare). El ofera posibilitatea de a citi si scrie in si pe diferite unitati, el se ocupa cu gestionarea memoriei etc. In MS-DOS kernel-ul era reprezentat de fisierul MSDOS. SYS, iar in Windows de KERNEL32. DLL. MS-DOS ul este un sistem de operare care lucreaza numai pe 16 biti, in timp ce Windows 95 este un sistem de operare hibrid care poate lucra pe 16 biti (mentinand compatibilitatea cu MS-DOS) dar si pe 32 de biti permitand astfel multitasking-ul. A venit timpul sa ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ms dos vs windows.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 707 cuvinte
Nr caractere:
8 447 caractere
Marime:
105.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
windows, ms-dos
Predat:
la liceu
Sus!