Modele ale bazelor de date

Previzualizare referat:

Extras din referat:

- Modelul ierarhic (arborescent) este modelul cel mai natural, iar rezultatul studiului dupa modelul ierarhic il reprezinta o structura ierarhica ramificata. Sa analizam structura Departamentului de informatica, cercetare si documentare (DICD) compus din trei servicii, in fiecare serviciu existand juristi si informaticieni Parcurgand ramificatiile, ajungem la cercetatorul Ionescu din cadrul DICD, serviciul de informatica, biroul informaticieni.

Intr-o structura ierarhica ramificata, fiecare parinte poate avea mai multi copii, dar fiecare copil are un singur parinte.

Utilizand o astfel de schema, este usor de adaugat un jurist la Serviciul informatica, biroul juristi, dar este mai dificil sa numaram toti informaticienii din toate birourile.

- Modelul retea este un model performant, dar complicat. O baza de date de tip retea reprezinta o colectie de noduri si legaturi, fiecare nod putand fi legat de oricare altul. Legaturile formeaza trasee prin intermediul carora puteti raspunde repede nu numai la intrebarea referitoare la numarul de juristi din Serviciul cercetare, dar si cea relativa la numarul total de informaticieni din BD.

Legaturile trebuie stabilite avand tot timpul in minte interogarile posibile si actiunile viitoare probabile.

- Modelul relational reprezinta cel mai utilizat model de stocare a datelor, prezentat pentru prima data de E. F. Codd in 1970, in articolul Un model relational al datelor pentru banci de date sau de date folosite in comun. Modelul este preluat de C. J. Date de la IBM, care, impreuna cu E. F. Codd, a fondat Institutul Relational, care este dedicat explicarii si promovarii modelului relational.

Modelul relational este o abstractie matematica, este o metoda de reprezentare, manipulare si regasire a informatiei. In cadrul modelului relational, datele sunt stocate in tabele conceptuale in care randurile reprezinta cazurile posibile, iar coloanele atributele.

E. F. Codd a definit 13 reguli cunoscute ca Cele 12 reguli ale lui Codd, care caracterizeaza modelul relational: 0. Un sistem relational de administrare a bazelor de date trebuie sa poata administra bazele de date in intregime prin functiile sale relationale.

1. Regula informatiei. Toate informatiile dintr-o baza de date relationala (inclusiv numele de tabel si de coloana) sunt reprezentate explicit ca valori in tabele.

2. Acces garantat. Orice valoare dintr-o baza de date relationala este accesibila garantat prin folosirea unei combinatii intre numele tabelului, valoarea cheii primare si numele coloanei.

3. Suportul sistematic al valorii nule. SGBD asigura un suport sistematic pentru tratamentul valorilor nule (date necunoscute sau neaplicabile), diferit de valorile prestabilite si independent de orice domeniu.

4. Catalogul relational activ on-line. Descrierea bazei de date si a componentelor sale este reprezentata la nivel logic sub forma de tabele si de aceea, poate fi interogata folosind limbajul bazei de date.

5. Sublimbajul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modele ale bazelor de date.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 337 cuvinte
Nr caractere:
7 201 caractere
Marime:
12.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
baza de date, informatii
Predat:
la liceu
Sus!