Metodele de analiză a documentelor primare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Se poate actiona asupra documentului original, modificandu-i expresia ca aceasta sa coincida cu celelalte texte din colectia de documente. Alegerea unei metode de analiza, definirea acesteia, au starnit numeroase controverse la inceputurile anilor 1970 intre detinatorii de sisteme informatico-juridice, care, prin experimente practice si evolutia tehnologiei informatice, au fost aplanate. Paradoxal, in vremea cand adeptii indexarii, cei ai abstractului si cei ai imbogatirii textului integral au vazut ca punctele lor de vedere sunt sensibil apropiate, polemica a reinceput intre cei care propun un tratament prealabil al documentelor primare si cei care ii contesta utilitatea.

Controversa a fost relansata in Franta, prin anii 1980, odata cu introducerea unuia dintre sistemele americane LEXIS, care necesita o singura baza informatica situata in Statele Unite, cea mai importanta baza de date juridice din lume, atat prin numarul inregistrarilor memorate, cat si prin numarul terminalelor conectate. Caracteristica principala a sistemului, in Franta ca si in Marea Britanie si in S. U. A., este de a memora textele legislative si deciziile Curtilor Supreme de Justitie, in stadiul lor original, adica in forma bruta.

Cu toate rezervele asupra acestei metode, recunoastem eficacitatea economica ameliorata de absenta oricarei valori intelectuale adaugate, avantajul unei rapiditati de scoatere la lumina a datelor, iar pentru sectorul legislativ, cel al exhaustivitatii.

Daca un jurist interogheaza un sistem informatic de surse legislative asupra responsabilitatii civile, el nu va obtine textul de baza decat daca acesta nu a fost introdus in memorie in forma sa originala.

Inregistrarea in memorie in mod integral (full text) a actului normativ, care face obiectul bazei de date ce se elaboreaza, are drept unic izvor Monitorul Oficial. De exemplu, Deciziile Curtii Constitutionale se afla in bazele de date ale Sistemului Informatic al Curtii Constitutionale, reprezentand conform principiului cutiei negre functia de iesire care este transmisa Monitorului Oficial; baza de date cu Deciziile Curtii Constitutionale este corectata dupa publicarea acestora in Monitorul Oficial al Romaniei.

Proiectantii bancilor de date juridice, in ansamblul lor, recurg la diverse procedee de analiza prealabila, facute in raport cu rezultatele teoriei sistemelor, logicii juridice, istoriei dreptului, dreptului comparat si a ipotezelor, principiilor si conceptelor ce guverneaza ramura de drept ce formeaza obiectul bazei de date.

Procedeul indexarii este cel dintai procedeu utilizat in analiza actelor juridice, practicat din perioada procedeelor mecanografice de sortare.

Indexarea este operatia care consta in acoperirea continutului unor documente printr-un numar redus de cuvinte sau grupe de cuvinte semnificative numite, in general, cuvinte-cheie. Indexarea se caracterizeaza printr-un vocabular inchis si se diferentiaza putin de tabelele alfabetice ale revistelor ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metodele de analiza a documentelor primare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 742 cuvinte
Nr caractere:
9 533 caractere
Marime:
12.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
documente, analiza
Predat:
la liceu
Sus!