Previzualizare referat:

Extras din referat:

Memoria interna

Cea mai importanta si costisitoare componenta fizica a unui calculator personal este memoria interna, prin intermediul careia vom putea aprecia performantele unui calculator. Aceasta este unitatea functionala a calculatorului destinata pastrarii permanente sau temporare a programelor si a datelor necesare utilizatorului si bineanteles a sistemului de operare.

Memoria interna a unui calculator este caracterizata de doi parametrii:

- dimensiunea;

- timpul maxim de raspuns;

Dimensiunea acestei memorii este in stransa legatura cu microprocesorul folosit (in speta cu limitarile impuse de acesta). O valoare des intalnita pentru aceasta marime este de 1 Mbyte. Cu cat aceasta este mai mare. Cu atat performantele calculatorului sunt mai bune.

Timpul maxim de raspuns se refera la intervalul de timp care este necesar memoriei interne pentru a citi sau scrie date. Mai exact, intervalul de timp ce se scurge din momentul in care primeste de la microprocesor comanda de citire si momentul in care depune pe magistrala de date valoarea citita (similar este si pentru scriere). Valoarea medie a acestui parametru este de 70 ns. Cu cat aceasta valoare este mai mica, cu atat calculatorul este mai rapid.

In configuratia unui sistem electronic de calcul in functie de modul in care se realizeaza accesul la memorie, pot fi intalnite simultan doua mari tipuri de memorii: memorii ROM si memorii RAM.

Memoria ROM (Read Only Memory - memorie care poate fi doar citita) - este un tip de memorie nevolatila (informatia continuta de acest tip de memorie nu se pierde la oprirea calculatorului). Este o memorie de tip special, care prin constructie nu permite programatorilor decat citirea unor informatii inscrise aici de constructorul calculatorului prin tehnici speciale Memoriile de tip ROM se clasifica la in functie de modalitatea de scriere a datelor in PROM si EPROM..

1. memorii PROM (Programabile ROM), memorii ROM programabile, care permit o singura rescriere de programe;

2. memorii EPROM (Programabile Electric PROM), care pot fi sterse si reprogramate din nou de mai multe ori, utilizand tehnici electronice speciale.

Programele aflate in ROM sunt livrate odata cu calculatorul si alcatuiesc asa numitul firmware. Calculatoarele din familia IBM - PC contin si o memorie CMOS (de tip RAM, alimentata in permanenta de o baterie pentru a nu-si pierde continutul informational. In aceasta memorie se stocheaza informatii referitoare la configuratia hardware a sistemului electronic de calcul.

Daca accesul la memorie este permis atat pentru citire cat si pentru scriere memoria se numeste RAM (Random Access Memory - memorie cu acces aleator).

Memoria RAM reprezinta un spatiu temporar de lucru unde se pastreaza datele si programele pe toata durata executiei lor. Programele si datele se vor pierde din memoria RAM, dupa ce calculatorul va fi inchis, deoarece aceasta este volatila, pastrand informatia doar atata timp cat calculatorul este sub tensiune.

In functie de circuitele din care sunt implementate memoriile RAM acestea se clasifica in: memorii statice (SRAM) si memorii dinamice (DRAM). La randul sau memoriile DRAM se impart in:

1. memorii FPM (Fast Page Mode) - caracteristica acestui tip de memorie o reprezinta facilitatea de a lucra cu pagini de memorie. O pagina de memorie este o sectiune de memorie, disponibila prin selectarea unei adrese de rand.

2. memorii EDO (extended Data Out) - functioneaza la fel ca si memoriile FPM dar accesul la datele din celulele de memorie este mai rapid cu 10 - 15 % fata de FPM

3. memorii SDRAM (Syncronous DRAM) - un astfel de tip de memorie reprezinta un modul DRAM ce lucreaza in mod sincron cu procesorul (prin constructie, la origini memoriile DRAM conventionale functionau in mod asincron)

4. memoriile VRAM (Video RAM) - este o memorie rapida folosita in special pentru placile video.

5. memorii SGRAM (Syncronuos Graphics RAM)- este un SDRAM adaptat cerintelor foarte mari din domeniul graficii 3D.

6. memorii DDR (Double Data Rate)- prin aceasta tehnologie se pot transfera date de doua ori mai rapid fata de tehnologiile anterioare.

Bibliografie:

1. Florin Pavel, Bogdan Arcanu - Baze generale de operare PC, Ed. Realitatea romaneasca, 2005;

2. Prof univ. dr. D. M. Mares; Asist. univ. drd. G. M. - Informatica de gestiune (baze) si internet - Sinteze de curs; Univ. Siru Haret;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Memorii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 980 cuvinte
Nr caractere:
15 257 caractere
Marime:
21.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
memorii, SDRAM, DDR
Predat:
la liceu
Sus!