Manipularea bazelor de date utilizând clase specializate MFC

Previzualizare referat:

Extras din referat:

ODBC reprezinta o interfata de programare a aplicatiilor (API) pentru accesul la bazele de date.

Principala caracteristica a ODBC este interoperabilitatea abilitatea de a accesa diferite sisteme de gestiune a bazelor de date utilizand acelasi cod sursa. Limbajul utilizat de ODBC pentru accesarea bazelor de date este SQL. MFC incapsuleaza functionalitatea ODBC prin intermediul a doua clase: CDatabase si CRecordset (pentru utilizarea acestor clase este necesara includerea in proiect a fisierului ). Orice program care utilizeaza MFC si baze de date ODBC va folosi cel putin o instanta a clasei CDatabase si cel putin o instanta a clasei CRecordset.

O sursa de date (data source) reprezinta o entitate care contine si furnizeaza date.

Formatul unei surse de date este dat de Sistemul de Gestiune a Bazelor de Date (SGBD) care a creat sursa de date.

Exemple de astfel de sisteme sunt: Microsoft SQL Server, Microsoft Access, Borland dBASE sau xBASE.

O sursa de date este compusa din trei parti: - multime particulara de date - un set de informatii necesare pentru a accesa datele - locatia unde sunt stocate datele.

Locatia de stocare a datelor este descrisa prin intermediul unui Data Source Name (DSN). Multimea tuturor DSN-urilor definite intr-un sistem sunt retinute intr-un fisier special, numit ODBC. ini (in cazul sistemelor de operare din familia Windows pe 16 biti) sau in registrii sistem (in cazul sistemelor de operare pe 32 de biti). Crearea unui DSN se poate realiza atat prin apelarea functiei ODBC API SQLConfigDataSource cat si prin intermediul intrumentului Control Panel.

Clasa CDatabase permite conectarea la o baza de date prin intermediul unui DSN. Cele mai importante functii implementate in clasa CDatabase sunt Open, OpenEx, Close si ExecuteSQL.

virtual BOOL Open ( LPCTSTR lpszDSN, BOOL bExclusive = FALSE, BOOL bReadOnly = FALSE, LPCTSTR lpszConnect = ODBC, BOOL bUseCursorLib = TRUE ); Rezultatul returnat de functia Open specifica daca s-a reusit sau nu conectarea la baza de date dorita.

Parametrii specifica respectiv: numele sursei de date (lpszDSN), tipul de conectare la baza de date: in mod exclusiv sau nu (bExclusive) si in mod citire/scriere sau doar citire (bReadOnly), textul de conectare la baza de date ce contine identificatorul si parola de utilizare a bazei de date precedate obligatoriu de textul ODBC; (lpszConnect), incarcarea bibliotecii de cursoare ODBC (bUseCursorLib). In cazul in care anumiti parametrii nu contin suficiente informatii pentru deschiderea unei conexiuni (lipseste spre exemplu parola de conectare), la apelul functiei Open () este afisata automat o cutie de dialog care va solicita aceste ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Manipularea bazelor de date utilizand clase specializate MFC.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 992 cuvinte
Nr caractere:
12 471 caractere
Marime:
54.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
baze de date, clase
Predat:
la liceu
Sus!