Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cum a aparut Linux? De ce sta pinguinul jos si nu pe un skateboard? Totusi. de ce un pinguin? Acestea sunt intrebari frecvente pe care multi utilizatori si le pun si la care vom incerca sa raspundem in continuare. De aceea va invitam sa va asezati comod in fotoliu si sa purcedem la drum incepand cu. inceputul! Aparitia lui Linux este strans legata de evolutia UNIX-ului, pinguinul fiind o clona a acestuia, si deci mostenind multe insusiri ale sale. Afirmarea cu adevarat a UNIX-ului in lumea informaticii a avut loc in anul 1971, cand a aparut prima editie destinata serverelor; aceasta a reprezentat promotorul altor sisteme de operare, in ziua de azi celebre, si anume Solaris dezvoltat de Sun Microsystems, Berkeley FreeBSD si IRIX al celor de la Silicon Graphics. In anul 1975 a fost lansata o varianta de UNIX rescrisa in C si Assembler, cele doua limbaje devenind un standard pentru scrierea programelor destinate acestor platforme.

Totusi fara existenta unui personaj numit Richard Stallman, Linux-ul nu ar fi fost ceea ce cunoastem astazi, chiar daca prin anii 80 nimeni nu se gandea la aparitia acestui sistem de operare. Stallman si-a inceput cariera in anul 1970 la faimosul laborator de Inteligenta Artificiala din MIT, creand editorul de texte emacs, foarte cunoscut in lumea intreaga; acesta era disponibil tuturor persoanelor interesate, fiind gratuit. Perioada anilor 80 a fost cunoscuta pentru faptul ca marile companii de software doreau sa-si protejeze investitiile, incercand astfel sa semneze diferite contracte cu angajatii lor pentru a nu divulga codul sursa al produselor dezvoltate. Stallman nu a fost de acord cu aceasta atitudine si in 1985 publica manifestul GNU (GNU is Not UNIX - versiunea in limba romana poate fi vizualizata la adresa http: //www. gnu. org/home. ro. html) care a dat nastere conceptului de open-source. Principiul era simplu si a fost adoptat rapid de simpatizantii lui Stallman: codul sursa al produselor software trebuie sa fie accesibil oricui, pentru a permite diversilor programatori din intreaga lume sa le modifice si imbunatateasca, eventual corectand unele greseli de programare. Mai tarziu a aparut GPL (GNU General Public License), o licenta anticopyright care intarea statutul de open-source. Numerosi programatori l-au sustinut si in anul 1984 ei au pus bazele programului de dezvoltare al compilatorului GCC (GNU C Compiler), o adevarata valoare pe vremea aceea. Codul sursa fiind disponibil conform licentei GPL, de multe ori versiunile gratuite ale aplicatiilor UNIX ajungeau sa detina mai putine erori si sa fie chiar mai performante.

Anul 1987 a fost marcat de aparitia sistemului de operare Minix, o clona UNIX pusa la dispozitie de catre Andrew S. Tanenbaum. Minix constituia un raspuns la decizia producatorilor UNIX de a mentine secrete sursele. Desi nu era un sistem iesit din comun prin calitatile sale, avea sursele disponibile si astfel a generat un mare succes printre studenti si programatori, curiosi sa ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Linux.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 747 cuvinte
Nr caractere:
13 240 caractere
Marime:
44.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
linux, sistem de operare
Predat:
la liceu
Sus!