Introducere în Windows 95

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Introducere

Prin lansarea sistemelor Windows, firma Microsoft a schimbat pentru totdeauna lumea calculatoarelor personale compatibile IBM-PC. Microsoft a pus la indemana milioanelor de utilizatori ai acestor calculatoare o interfata grafica prietenoasa, usor de folosit. Desi la inceput a fost privit mai mult ca un element distractiv, ca o joaca si nu ca un instrument de lucru pentru utilizatorii mai seriosi, sistemul Windows a devenit standardul pentru compatibilitatea soft si hard. O data cu lansarea sistemului Windows 95, firma Microsoft a schimbat lumea calculatoarelor, modificand esential aspectul si modul de lucru.

Firma Microsoft a dedicat ani de zile cercetarilor intense pentru a face ca sistemul de operare - Windows 95 - sa fie mai usor de invatat si de folosit decat sistemele de operare precedente. Utilizatorii acestui sistem si a versiunilor superioare lui (Windows 98, Windows Millenium, Windows NT, familia Windows 2000 si noul Windows ,,Whistler") pot lansa programe, pot crea documente si, in general, pot deveni productivi mult mai usor decat in cazul precedentelor versiuni Windows.

Totusi, in ciuda usurintei sale de utilizare si a interfetei grafice pe care o ofera, sistemul de operare Windows 95 nu este in intregime intuitiv. De fapt, chiar si utilizatorii experimentati au constatat ca modificarile efectuate de firma Microsoft necesita o perioada de invatare si de acomodare. Dar, dupa aceasta perioada de invatare si tranzitie, lucrul este mult mai productiv cu noile sisteme de operare Windows decat era cu versiunile vechi - Windows 3.0 si Windows 3.1.

2. Descriere Windows

MS-Windows este un mediu de operare si programare care ofera utilizatorilor o interfata grafica prietenoasa, bazata pe ferestre ecran si mijloace de interactiune moderne: meniuri, butoane simultane pe ecran, cursoare grafice, ,,cutii" de dialog si altele. Aceasta explica marea popularitate de care se bucura, mai ales dupa aparitia ultimelor sale versiuni.

Windows are multe caracteristici suplimentare fata de mediul DOS standard: interfata grafica cu utilizatorii, executia (cvasi)simultana a programelor, virtualizarea resurselor fizice ale calculatorului in scopul partajarii lor de mai multe programe, posibilitati de schimb de date intre aplicatii si altele. Astfel, un program DOS are acces exclusiv la memoria interna, intregul ecran al consolei si echipamentele de intrare/iesire. In Windows, toate resursele fizice ale calculatorului sunt partajate intre programele executate simultan. Un program Windows are acces numai la o zona a ecranului fizic, care constituie ,,fereastra" sa de lucru. Aceasta este folosita nu numai pentru afisare ci si pentru orice operatie de interactiune cu utilizatorul. Ferestrele programelor executate simultan se pot suprapune pe suprafata ecranului, pot fi redimensionate si deplasate pe ecran. De asemenea, atunci cand vizualizarea continutul lor sau interactiunea cu utilizatorul nu este necesara, pot fi transformate temporar in ,,iconite" - mici simboluri grafice - pentru a elibera spatiul ecranului.

Functiile apelate de programe pentru afisarea in ferestre sunt independente de dispozitive: aceleasi functii pot fi folosite pentru afisarea de texte sau elemente grafice la o imprimanta sau la un display de inalta rezolutie.

De asemenea, Windows asigura o interactiune standardizata, prin intermediul tastaturii si al dispozitivului mouse. Interactiunea este dirijata prin obiecte grafice afisate in fereastra aplicatiei: meniuri, butoane, liste de optiuni, ,,controale" de editare si altele. Utilizatorii se familiarizeaza repede cu aceste mijloace de interactiune deoarece sunt simple si intuitive. Totodata, ele se regasesc in toate aplicatiile Windows, fiind programate prin apelul unor functii din bibliotecile Windows. In acest fel, Windows permite crearea de interfete standardizate cu utilizatorii.

Windows este un mediu de operare multitasking (bazat pe ,,cooperarea" dintre aplicatii). El asigura executia si vizualizarea simultana a mai multor programe care sunt ,,aplicatii Windows", adica programe care nu adreseaza direct resursele fizice ale calculatorului ci prin intermediul functiilor din bibliotecile Windows, dand astfel posibilitate sistemului sa gestioneze aceste resurse si sa asigure partajarea lor de mai multe programe.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Introducere in Windows 95.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 710 cuvinte
Nr caractere:
14 196 caractere
Marime:
14.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
sistem de operare, Windows 95
Predat:
la liceu
Sus!