Calculatoarele în al doilea război mondial

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cel mai bine pastrat secret al celui de-al doilea razboi mondial se numeste Colossus, un gigant electronic, primul calculator din lume. El a fost conceput de cei mai mari matematicieni si ingineri britanici cu scopul de a descifra comunicatiile secrete intre Hitler si generalii sai. Colossus a contribuit in asemenea masura la victorie, incat Churchill a ordonat distrugerea sa dupa razboi: nimeni nu trebuia sa stie cum au castigat aliatii razboiul informatiilor, in cazul unei alte confruntari. Toti cei inplicati au pastrat un secret absolut, chiar si Churchill nu face nici cea mai mica aluzie la subiect in cartea sa de sase volume despre razboi. A trebuit sa se astepte pana in anii 70 pentru ca existenta misteriosului calculator sa fie atestata.

In ziua de azi Colossus a fost reconstituit de catre Tony Sale, un electronist pensionat, pe baza catorva fotografii si relatari, folosind piese din epoca. Calculatorul arata ca doua dulapuri de 6 m lungime si 2, 5 m inaltime si contine 2. 500 de tuburi electronice.

Pentru construirea lui Colossus au fost mobilizati cei mai sclipitori matematicieni de la Cambridge si Oxford, printre care si cunoscutul Alan Turing. La apogeul sau, in proiect erau implicati 8. 000 de oameni, care se ocupau in special cu strangerea mesajelor interceptate in toata Europa si cu clasificarea lor. In momentul debarcarii aliatilor se ajunsese la descifrarea a 40. 000 de mesaje pe luna. Gratie acestor informatii (cu numele de cod Ultra), convoaiele de nave americane ce transportau arme si mancare au putut evita submarinele (U-boots) din Atlantic (permitand Angliei sa ramana in razboi), Montgomery l-a putut alunga pe Rommel din Africa de Nord si aliatii au putut debarca in Europa cu pierderi minime. Istoricul Harry Hinsley estimeaza ca razboiul a fost scurtat astfel cu cel putin doi ani.

Nemtii foloseau pentru codificarea mesajelor o masina denumita Lorenz SZ42 (celebra Enigma), cu un numar de chei posibile de ordinul 10131. Ei credeau ca mesajele astfel codate sunt indescifrabile. Incepand cu 1940, englezii au inceput interceptarea mesajelor telegrafice cifrate. In codul telegrafic international, fiecare caracter era reprezentat prin 5 biti. John Tiltman, seful spargatorilor de coduri, si-a dat seama ca era folosita o metoda inventata in 1918 de americanul Gilbert Vernam. Ideea era sa se adauge reprezentarii binare a fiecarui caracter un alt caracter. Spre exemplu, adaugand lui F (10110) pe H (00101), se obtinea B (10011). Aceasta metoda se preta bine mecanizarii, dar mesajele erau usor de descifrat daca se cunostea cheia de plecare. Germanii se bazau pe numarul mare de chei initiale ale masinii lor. Prima parte a mesajelor era formata din 12 prenume nemtesti, ale caror initiale le dadeau indicatii destinatarilor cu privire la configurarea masinii. De obicei ar fi trebuit sa fie folosit un cod diferit pentru fiecare mesaj, insa unii emitatori mai lenesi sau prost antrenati foloseau aceeasi cheie pentru doua mesaje. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calculatoarele In Al Doilea Razboi Mondial
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
996 cuvinte
Nr caractere:
4 650 caractere
Marime:
10.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!