Analiza orientată obiect a aplicațiilor utilizând uml

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Analiza unei aplicatii implica realizarea mai multor categorii de modele, dintre care cele mai importante sunt: 1. Modelul de utilizare.

realizeaza modelarea problemelor si a solutiilor acestora in maniera in care le percepe utilizatorul final al aplicatiei. Diagrama asociata: diagrama de cazuri de utilizare 2. Modelul structural: se realizeaza pe baza analizei statice a problemei si descrie proprietatile statice ale entitatilor care compun domeniul problemei.

Diagrame asociate: diagrama de module, diagrama de clase.

3. Modelul comportamental: priveste descrierea functionalitatiilor si a succesiunii in timp a actiunilor realizate de entitatile domeniului problemei.

Diagrame asociate: diagrama (harta) de stari, diagrama de colaborare, diagrama de interactiune Diagramele de cazuri utilizare descriu functionalitatea unui sistem.

Aceste diagrame contin urmatoarele tipuri de elemente: - Actori: sunt reprezentate grafic prin intermediul unui omulet si reprezinta utilizatorii uni sistem (utilizatori umani sau alte sisteme) - Cazuri de utilizare: sunt prezentate grafic prin intermediul unor elipse etichetate, si reprezinta functionalitati sau servicii furnizate utilizatorilor de catre un sistem.

Figura 1 prezinta un sef de proiect care comunica cu cazul de utilizare Gestioneaza proiecte (sau cu alte cuvinte care utilizeaza functionalitatea sistemului de a gestiona proiecte). Linia care conecteaza actorul si cazul de utilizare indica faptul ca actorul participa la functionalitatea furnizata de catre cazul de utilizare.

Figura 2 ilustreaza detalierea cazului de utilizare Gestioneaza proiecte 1. 1. Modelul structural Modelul structural descrie structura sistemului (prin diagrame de module) si a obiectelor care fac parte dintr-un sistem: identitatea lor, relatiile cu celelalte obiecte, atributele si operatiile lor (numit si model obiect) prin intermediul diagramelor de clase). Prezentare generala a modelului obiect Cateva dintre conceptele importante folosite in construirea modelului obiect sunt: obiect, clasa, legatura, asociere, agregare si generalizare.

Scopul modelarii obiect este de a descrie obiecte. Un obiect se defineste ca fiind un concept, abstractie sau lucru cu inteles si limite bine definite pentru problema in lucru. Descompunerea unei probleme in obiecte nu este unica si ea depinde de natura problemei.

O clasa descrie un grup de obiecte cu proprietati similare (atribute), comportament comun (operatii) si relatii similare cu celelalte obiecte. Gruparea obiectelor in clase realizeaza o abstractizare a problemei.

Abstractizarea permite generalizarea anumitor cazuri specifice la o multime de cazuri similare.

Un atribut este o informatie tinuta de obiectele dintr-o clasa.

Fiecare atribut are o anumita valoare pentru fiecare instanta. Fiecare nume de atribut este unic in cadrul unei clase, dar nu este neaparat unic de-a lungul tuturor claselor.

O ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza orientata obiect a aplicatiilor utilizand uml.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 082 cuvinte
Nr caractere:
10 822 caractere
Marime:
37.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
informatica, analiza
Predat:
la liceu
Sus!