Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vinul rosu e un ingredient esential pentru a ne mentine in forma, se stie de mult timp ca ajuta la prevenirea cancerului si la protejarea arterelor. Unele studii arata insa ca exista un antioxidant care se gaseste in strugurii rosii din care se face vinul, numit resveratrol. Acesta imbunatateste anduranta muschilor, reduce afectiunile gingiilor si aparitia bolii Alzheimer.

Principalii factori ce pot actiona asupra vinului pus la invechit sunt : temperatura si umiditatea.

Temperatura este probabil cel mai important factor pentru o buna pastrare a vinului, motiv pentru care am dedicat un articol special acesturi prim factor - citeste aici.

Temperatura optima de pastrare este de cuprinsa intre 10 si 12?C . Este foarte important ca temperatura la care se pastreaza vinul sa fie constanta. Orice fluctuatie de temperatura produsa in perioade succesive scurte poate altera vinul sau il invecheste prematur.

Umiditatea acceptata se situeaza intre 50 si 80% insa cea optima este de 70%. Umiditatea este la randul sau foarte importanta pentru integritatea dopului de pluta. Prin pastrarea in incaperi cu o umiditate moderata se previne contractarea dopului cauzata de uscarea acestuia. O umiditate mai mare decat cea recomandata nu dauneaza vinului insa poate distruge etichetele sticlelor.

Nu in ultimul rand trebuie sa aveti in vedere ca nu orice vin este bun pentru invechit.

Vinul are caracter, creeaza amintiri si seduce, fiti indrazneti si pastrati-l.

Vinul a aparut inca la inceputul dezvoltarii umane. Sucul fructelor, pomusoarelor si altor lichide dulci lasat la pastrare mai mult timp, sufera anumite transformari, devenind ametitor. Aceasta bautura s-a dovedit a fi pe placul stramosilor nostri.

Ei credeau ca lichidul este bantuit de un spirit. Romanii numeau acest spirit ,,spiritus vini" arabii - alcool. De aici a aparut obiceiul de a numi aceste bauturi spirtoase sau alcoolice. Vinului i se atribuiau proprietati magice si capacitatea de a vindeca trupul si sufletul.

Alegem bautura ,,corect".

Exista urmatoarele divizari: in dependenta de tehnologie, compozitia chimica, continutul de alcool si zahar.

Vinurile de masa (uscate), contin 9-14% alcool. In cadrul procesului de fabricare a vinurilor seci nu se adauga nici un fel de substante straine, inclusiv alcool. Prin urmare, vinurile seci sunt numite naturale.

Lichiorul contine pana la 15% alcool, 10% sau mai mult zahar, la fabricare sunt utilizati struguri semiuscati. Vinurile tari pentru desert contin pana la 22% alcool si pana la 4% zahar. Vinurile efervescente, spumante includ dioxid de carbon in exces. Sampania, de asemenea, este considerata vin spumant.

La alegerea vinului ar trebui sa fie luate in considerare anumite reguli usor de retinut. Un pret prea redus ar trebui sa trezeasca suspiciuni referitor la calitatea bauturii. Dupa aceea trebuie de acordat atentie etichetei. Pe eticheta sunt inregistrate denumirea, taria, categoria (de exemplu, de marca sau de masa). De asemenea, pe eticheta este mentionata cantitatea de zahar continut in vin (cu exceptia celui uscat, in care nu contine zahar), simbolul Rostest - codul autoritatii de certificare, unde a fost identificat vinul si in cele din urma, denumirea producatorului. In mod obligatoriu este specificat GOST. Anul fabricarii este indicat pe eticheta lipita de obicei pe gatul sticlei). In final, puteti efectua un alt test. Duceti sticla spre lumina artificiala si intoarceti-o cu gatul in jos, si observati specificul sedimentelor. Ele ar trebui sa fie in cantitati reduse.

Subiect de nesfarsite dezbateri medicale, importanta vinului rosu pentru sanatate se pare ca a fost totusi stabilita: consumul a 1 - 2 pahare zilnic reduce mortalitatea prin prevenirea bolilor coronariene. Totusi, lipsa de masura duce la grave afectiuni, ca in general in cazul bauturilor alcoolice.

Partile bune

Antioxidantii

Vinul contine antioxidanti, in special resveratrolul - care este gasit in samburii si pielita strugurilor. Importanta antioxidantilor este recunoscuta de mult - ei lupta cu radicalii liberi si protejeaza astfel celulele sanatoase impotriva atacului acestora.

Concentratia mare de resveratrol din vinul rosu se datoreaza procesului de fermentatie - in care contactul prelungit dintre zeama de struguri, pielita si samburi face ca in final produsul finit sa contina un nivel ridicat de antioxidanti. In principiu, aceasta este si explicatia asa-numitului "Paradox Frantuzesc". S-a observat ca vinul din podgoriile franceze are un nivel foarte ridicat de antioxidanti, ceea ce ii ajuta pe localnici sa fie mai sanatosi decat altii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vinul Rosu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 932 cuvinte
Nr caractere:
10 315 caractere
Marime:
72.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Industrie Alimentară
Tag-uri:
Alimentatie, industria alimentara
Predat:
la liceu
Sus!