Vitaminele liposolubile la sugari

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rezumat

Vitaminele sunt microelementele din alimente: vitaminele liposolubile includ vitaminele A, E, D și k. Vitaminele A si E au rol antioxidant; Vitamina D este implicata în absorbția intestinală a calciului si la mineralizarea osoasa, vitamina K este implicata in sinteza unor factori de coagulare II, V, VII si X. Metabolismul acestor vitamine, transferul lor placentar, ratele lor de nastere sunt raportate: in cele din urma nevoile pentru cei prematuri si pentru sugari sunt specificate.

Abstract

Vitaminele sunt microelemente ce nu sunt sintetizate de corpul uman si ar trebuie sa fie furnizate din nutritie. Vitaminele liposolubile include vitaminele A, D, E si K. Vitaminele A si E sunt doi nutrienti antioxidanti puternici si joaca un rol semnificat in functia imunitara. Vitamina D joaca un rol major in absortia intestinala a calciului si in mineralizarea osoasa. Vitamina K intervine in sinteza unor factori de coagulare, in special in sinteza protrombinei. Metabolismul vitaminic, transferul placentar, statutul vitaminei la nou-nascuti si sugari sunt raportate. În cele din urmă sunt definite cerinţele acestor vitamine.

Introducere

Vitaminele sunt prin definitie microelemente ce nu sunt sintetizate de organism si trebuie sa fie procurate din alimente. Numai vitaminele K si D nu indeplinesc aceasta definitie, deoarece ele pot fi sintetizate de organism. Vitaminele sunt separate in doua clase: hidrosolubile si liposolubile, dupa absortia intestinala ale urmatoarelor grasimi, ce este necesara acizilor biliari si satisfacerii functiei pancreatice.

În ultimii ani, multe publicatii au raportat deficienta vitaminica la copii nascuti prematuri sau sugari in totalitate si in special la cei care alapteaza, sangerarii grave la carenta de vitamina K, rahitism carential prin deficitul de vitamina D si carenta de vitamina A; de asemenea la sugarii hraniti cu formule, s-a raportat anumite carente de vitamine liposolubile.

Consideram vitaminele liposolubile K, D, A si E, transferul lor placentar, rata lor de crestere si nevoile copiilor prematuri hraniti cu lapte matern sau cu formule si la sugarii nascuti la termen, care au alaptat sau nu. Toate formulele sunt imbogatite cu vitamine liposolubile, dar cantitatile sunt uneori insuficiente pentru cresterea celor nascuti prematur si la sugari.

1. Vitamina K

Aceasta vitamina este o naftachinona care are proprietati antihemoragice. Forma naturala

include vitamina K1 sau fitochinona de origine vegetala si vitamina K2 sau farnochinona de origine bacteriana. Acestea sunt vitaminele care sunt sintetizate de colon si corespund la forma de origine endogena cu vitamina K. Ele sunt in mumar mare, diferentiate dupa lungimea lantului lateral. Aceasta sursa endogena ar putea asigura intre 10-100% necesarul unui adult.

In timpul sarcinii si la nastere, nivelele plasmatice de vitamina K depinde de transferul transplacentar, dar acesta este limitat. Rata fetala (rata mortalitatii fetale) este de 20-40 ori mai mica decat cea a mamei si in afara de aceasta nu este corelata chiar si dupa o doza intravenoasa de 1 mg de vitamina K data mamei inainte de nastere, rata poate ramane nedetectabila in sangele din cordonul ombilical al nou-nascutului.

In comparatie cu alte vitamine liposolubile, rata scazuta constatata la nastere nu a primit inca nici o explicatie. Rata neonatala depinde de sinteza endogena care incepe o data cu dezvoltarea florei intestinale si cu aportul de vitamina K. Rata plasmatica (plasma) este corelata cu cantitatea de lapte primit si cu acelas continut de vitamine. Laptele matern, colostru sau laptele matur (tabelul 1) contine foarte putin vitamina k, mai mic de 0,5µg/l, in comparatie cu laptele de vaca care contine de 100 de ori mai mult; formulele pentru copii prematuri si sugari asigura un aport satisfacator conform recomandarilor de la societatea europeana de gastroenterologie si nutritie pediatrica.

Absorbţia de vitamina K1 are loc în intestinul subţire proximal şi necesită o concentraţie de săruri biliare şi o functie pancreatica satisfacatoare.

Vitamina k este absorbita in kilomicroni. 40-70% din vitamina K1 este absorbita iar concentratia plasmatica maxima este atinsa dupa 12 ore la nou-nascuti spre deosebire de adulti care apare dupa 3 ore. Vitaminele K2 de origine intestinale sunt absorbite la nivelul ileonului terminal ( partea terminala a intestinului subtire intre jejun si cec) si de colon.

Datorita faptului ca densitatea organismului este mica si stocarea are loc la nivelul ficatului, ratele in randul celor nou-nascuti este scazuta (1,4 ng/g tesut sau mai putin), de 20 de ori mai mult decat la adulti sub forma de phylloquinone (vitamina K1). Dar această concentraţie hepatica creste in mod dramatic după naştere dacă copilul primeşte 2 mg / zi de vitamina K1 , dar de asemenea scade rapid la cinci zile după administrarea de vitamina K în cazul în care nu este continua.

Rolul vitaminei K a fost cunoscut din 1935. Acesta activează factorii II , VII , IX şi X a complexului de protrombină si proteinele C si S care dinpotriva inhiba coagularea. Lipsa de vitamina K duce la formarea de PIVKA ( Proteine care induc absorbtia vitaminei K), acestea sunt caracterizate prin lipsa acizilor carboxilici in extremitatea N-terminal. În 1974, un amino-acid, acidul gama - carboxiglutamic a fost izolat; el nu a fost gasit in plasma la pacientii tratati cu Coumadin (e un anticoagulant); un anticoagulant care contine o proteina aproape de protrombina dar care nu are nici o activitate biologica; aceasta diferenta a fost din cauza incapacitatii protrombinei anormala de a lega ioni de Ca. Acest aminoacid are rolul de legare a calciului in molecula de protrombina. Precursorul acestuia din urma este o molecula mica ce contine reziduul <<glu>> care se transforma in reziduul <<gla>> sub influenta vitaminei K, Conversia rezidului glutamil la gamma-carboxilglutamic (gla) asigura legatura de transport a calciului necesar pentru prezenta enzimei glutamil-carboxilaza. Vitamina K este cunoscuta ca fiind necesara in activitatea enzimelor microzomale hepatice, dar rolul exact al vitaminei K sub actiunea de carboxilaza dependenta de vitamina K nu este cunoscuta.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vitaminele Liposolubile la Sugari.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 212 cuvinte
Nr caractere:
12 075 caractere
Marime:
21.04KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!