Utilaje pentru Industria Uleiului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Utilaje pentru decojirea seminţelor de floarea-soarelui

Decojitorul Vulcan-IPIA (Institutul de proiectări pentru industria alimentară) este constituit din următoarele părţi componente:

-toba de spargere;

- separatorul de coji Vulcan-IPIA.

Toba de spargere realizează spargerea şi detaşarea cojii de miez, pe principiul lovirii repetate de suprafaţa interioară a tobei (ecran de spargere), sub acţiunea forţei de impact imprimate de paletele rotorului decojitorului.

Toba de spargere este constituită din:

-rotor cilindric cu palete (14-16);

-toba propriu-zisă, având suprafaţa interioară formată din alveole create între vergelele metalice semirotunde plasate pe 2/3 din lungimea carcasei, 1/3 din suprafaţa interioară fiind liberă pentru evacuarea fracţiunilor formate la decojire;

- sistem de reglare a distanţei dintre ecranul de spargere şi palete în funcţie de umiditate, la 10-20 mm în zona de intrare şi 8-12mm în zona de evacuare;

- buncăr de alimentare şi repartizare uniformă a seminţelor oleaginoase în toba de spargere;

-buncăr de evacuare a fracţiunilor formate la decojire;

-sistem de acţionare a rotorului (electromotor de 4,5kW cu variator de turaţie în limitele 560-630 rot/min, în funcţie de umiditatea seminţelor - turaţia minimă pentru seminţele mai uscate şi invers).

Seminţele, aduse în toba de spargere prin buncărul de alimentare-dozare, sunt repartizate pe suprafaţa activă a rotorului cu palete şi proiectate pe suprafaţa ecranului de spargere în direcţii diferite, cu un impuls de impact care descreşte spre baza ecranului de spargere şi la impactul seminţelor între vârful şi baza unei alveole din ecran. Masa de material decojit este eterogenă şi formată din miez şi coajă curate dar şi seminţe nedecojite, tocătură sau praf oleaginos. Masa de material decojit părăseşte zona activă a tobei de spargere şi se evacuează prin suprafaţa liberă de alveole, în zona căreia este plasat buncărul de evacuare.

Toba de spargere tip MRN

1-carcasa cilindrică (tablă de oţel cu grosimea de 5-6mm); 2-ax; 3-rozete (patru bucăţi); 4-palete (16 bucăţi din bare de oţel lat de 12x100mm); 5-vergele de ecranare; 6-gură de alimentare cu ecluză dozatoare de debit; 7-şurub de reglare a distanţei dintre ecran şi palete.

Eficacitatea decojirii este determinată de următorii factori:

- încărcătura energetică la impactul multiplu, controlată de turaţia rotorului şi numărul de palete plasate pe suprafaţa acestuia;

- dimensiunile spaţiului de proiecţie dintre paletele rotorului şi ecranul de spargere;

- elasticitatea seminţelor oleaginoase controlată, în principal, de umiditate.

Seminţele prea uscate au coaja friabilă, sfărâmicioasă, care se detaşează uşor şi favorizează formarea sfărâmăturilor din miez, în timp ce seminţele umede au o plasticitate mai accentuată a cojii, care îngreunează deformarea şi fisurarea completă.

Pentru readucerea în limitele normale a procentului de tocătură (maximum 3%) se practică reducerea turaţiei rotorului şi se măreşte distanţa dintre rotor şi ecranul de spargere.

Separatorul de coji tip Vulcan – IPIA

Materialul rezultat de la decojirea propriu-zisă este format din următoarele fracţiuni:

- miez şi coji întregi şi curate;

- fragmente de miez cu coajă şi coajă cu miez;

- praf oleaginos şi tocătură din coajă;

- seminţe nedecojite.

Separatul de coji tipVulcan–IPIAfuncţionează pe principiul combinat, al eliminării cojilor din masa de miez industrial pe baza diferenţei dimensionale (cernere) şi diferenţei de masă specifică (pneumatic).

Separatul de coji este format din:

- primul cadru de site, constituit din trei site cu un diametru al ochiurilor de 6-7, 4-5 respectiv 3-4 mm;

- al doilea cadru de site, format dintr-o sită-retur (cu înclinaţie inversă faţă de sitele din primul cadru) şi cu un diametru al orificiilor pe sită de 6 mm;

- sistemul cu excentric de imprimare a mişcării de dute – vino pentru cadrele cu site;

- sistem de aspiraţie montat la capătul cadrului cu site, format din ventilator, tubulatură şi cameră de aspiraţie;

- transportoare pentru fracţiunile separate (elevatoare, transportoare elicoidale).

Etapele de separare prin cernere - aspiraţie sunt următoarele:

- pe prima sită (S1) se separă:

C1: cernut: tocătură, fragmente de coajă şi miez, miez şi coji cu dimensiuni mai mici decât ochiurile sitei ;

R1: refuz: seminţe, miez şi coji întregi.

Cojile întregi din refuz sunt preluate prin sistemul de aspiraţie aferent primei site iar refuzul 1, liber de coajă, se uneşte cu refuzul sitei a 2-a la capătul ei.

- pe a 2-a sită (S2) se separă din C1 următoarele fracţiuni:

R2: refuz: miez şi coji sparte, miez şi coji întregi mai mici decât în R1;

C2: cernut: tocătură, fragmente de coji şi miez cu dimensiuni mai mici decât ochiurile sitei.

Fragmentele de coajă din refuzul de pe sita 2 sunt preluate într-un curent ascendent de aer, cu un debit mai redus decât cel din primul sistem de aspiraţie.

- pe a 3-a sită refuzul liber de fragmente de coajă al sitei 2 se uneşte cu refuzul sitei 3 la capătul acesteia şi se cerne pe S3 cu fracţiunea C2.

C3 - tocătură, care trece pe sita – oarbă şi ajunge în transportorul de material decojit.

R3 – fragmente de miez şi coajă, miez întreg care este curăţat de fragmentele de coajă prin sistemul III de aspiraţie, cu un debit al curentului ascendent de aer mai redus decât cel din sistemul II de aspiraţie.

- R3, liber de fragmente uşoare de coajă, trece pe sita – retur din cadrul II unde se separă ca refuz seminţele întregi (de coji prin sistemul IV de aspiraţie plasat la capătul sitei – retur) şi ca cernut materialul decojit, care cade sub incidenţa sistemului IV de aspiraţie şi separare a fragmentelor de coajă (pe sita -oarbă), după care fracţiunea este dirijată la valţuri. Seminţele întregi constituie returul separatorului, care este preluat de un elevator şi readus la toba de spargere.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Utilaje pentru Industria Uleiului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 069 cuvinte
Nr caractere:
10 556 caractere
Marime:
463.47KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!