Previzualizare referat:

Extras din referat:

A. Importanta temei

Pentru intretinerea functiilor vitale omul are nevoie de hrana, care sa-i asigure integral cerintele nutritive, mentinerea capacitatii activitatilor fizice si intelectuale, in conditii de sanatate deplina.

Alimentatia omului nu se rezuma la o simpla satisfacere a cerintei fiziologice, actul alimentar fiind un proces mult mai complex care determina anumite atitudini si comportamente alimentare: preferinta pentru anumite mancaruri, traditiile locale etc.

In aprecierea unor alimente, in afara de efectele lor senzoriale (gustul, aroma, aspectul) de foarte mare importanta sunt convingerile alimentare, bazate pe cunoasterea valorii nutritive si terapeutice a acestora.

Am considerat oportuna abordarea acestei teme, deoarece usturoiul, datorita compozitiei sale complexe, este nu numai foarte accesibil, dar si deosebit de utilizat atat in alimentatie cit si in industria farmaceutica ( alicina fiind un veritabil antibiotic natural).

B. Stadiul cunoasterii in domeniu

1. Clasificare stiintifica

Regnul: Plantae - Planta

Increngatura: Traheofitelor - Planta vasculara

Subincrengatura: Spermatofita-Planta cu saminta

Clasa: Angiosperme - Monocotiledonate-Embrion

Subclasa: Liliidae

Ordinea: Liliales

Familia: Liliaceae

Genul: Allium L.

Specia: Allium Sativum L. – Usturoi

2. Origine, evolutia, importanta

Usturoiul se cultiva de foarte multa vreme., fiind utilizat in alimentatie de catre egipteni, greci si romani. La popoarele antice, usturoiul ocupa un loc important in alimentatia oamenilor, fiind considerat o planta datatoare de putere. Asa se explica extinderea acestei specii in toate continentele si pe suprafete apreciabile.

Este originar din Asia Centrala. In Europa usturoiul a fost introdus de romani, care l-au preluat din Asia. Din India pana in Asia de est era utilizat deja pe scara mare. In Evul Mediu s-a raspandit rapid din Europa in Africa si in cele doua Americi.

Usturoiul este extrem de popular in sudul SUA, micul oras Gilroy (in statul California, nu departe de San Francisco) declarandu-se ”capitala usturoiului”. In fiecare an are loc la Gilroy Festivalul Usturoiului unde se evalueaza tot felul de retete pe baza de usturoi (exista pana si inghetata pe baza de usturoi).

In prezent se cultiva in special intre paralela de 30° si 45º latitudine nordica si sudica.

In anul 2005 s-au cultivat 1,16 mil. ha, realizandu-se o productie totala de 14,7 mil. tone.

Printre tarile mari cultivatoare in UE se numara Spania (18 mii ha- 8,0 t/ha), Franta

(3,3 mii ha-7,7 t/ha), Italia (3,1 mii ha-9,3t/ha).

La noi in tara se cultiva pe suprafete mari in Oltenia, Muntenia, Banat si centrul Moldovei; suprafata cultivata in 2005 a fost de 12,4 mii ha cu o productie medie de

5,5 t/ha ( Indrea D. si col., Cultura legumelor, Ed. Ceres, Bucuresti, 2007 ).

Pentru tara noastra si zona de sud a Europei consumul mediu, anual pe locuitor, de ceapa usturoi ar trebui sa fie de 12-20 kg [Indrea D.si col. Cultura legumelor, Ed. Ceres, Bucuresti, 2007 (ap. Murtazov si col., 1986, Rousselle si col., 1996, Dumitrescu, 1998)].

Usturoiul este o planta perena, dar in cultura se comporta ca o planta anuala, avand o perioada de vegetatie de 120-130 zile.

Usturoiul se cultiva pentru bulbi, tulpina falsa si frunze verzi, care se consuma in stare proaspata sau pentru condimentarea unor preparate culinare, a mezelurilor, conservelor precum si in industria farmaceutica.

3. Descriere

Bulbul (capatana) de usturoi se dezvolta in sol si este format din mai multi bulbili (catei)-aproximativ 10-20 , prinsi pe un disc comun si acoperiti de tunici pergamentoase (2-3) de culoare alb-argintie, alb-galbuie sau alb-liliachie. De obicei, bulbilii situati spre interiorul capatanii sunt de dimensiuni mai mici. Fiecare bulbil are un disc propriu si un mugure acoperit de o tunica membranoasa si una pergamentoasa, care, plantat separat, va da nastere la o noua planta. Bulbilii au forma alungita, dreapta sau curbata, si o greutate de 1-2 g. Frunzele sunt liniare, lanceolate, netede si acoperite cu ceara, concresc la baza si formeaza tulpina falsa.

Usturoiul este o planta care si-a pierdut, in decursul timpului, insusirea de a produce flori fertile. Din aceasta cauza se inmulteste pe cale vegetativa, prin bulbili.

Frunzele in numar de 8-15, sunt lineare, lanceolate si in partea mediana prin suprapunere formeaza o tulpina falsa. Dupa formarea frunzelor, mugurele central al bulbului poate avorta sau sa formeze o tulpina florala-cilindrica plina, cu inaltime de 0,8-1m cu flori sterile. Formarea tulpinilor florifere este favorizata de expunerea bulbilor la temperaturi scazute sau de temperaturi scazute asociate cu zile lungi, la inceputul perioadei de bulbificare.

4. Soiuri

In functie de perioada de infiintare a culturilor sunt cultivate soiuri de primavara si de toamna.

Soiuri de primavara:

De Cenad- soi semitimpuriu, cu bulbii de forma globuloasa, cu o greutate de 20-30 g, de culoare alba, cu gust placut, usor picant si rezistenta mijlocie la pastrare. Se cultiva in partea de vest si centrala a tarii.

De Darasti- soi semitimpuriu, cu bulbii de forma globuloasa, usor piramidala si o greutate medie de 20-30 g, foarte bine acoperit cu tunici pergamentoase, de culoare alb-roz. Se cultiva indeosebi in sudul tarii, unde, in conditii de seceta, gustul iute se accentueaza.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Usturoiul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 412 cuvinte
Nr caractere:
13 892 caractere
Marime:
263.83KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!