Untul și margarina

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Margarina a aparut în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cînd untul se gasea tot mai greu. O echipa de cerceători americani a avut atunci ideea să ia diverse uleiuri vegetale, să le incalzeasca la 150'C si să le adauge hidrogen în prezenta unor catalizatori de nichel, ca să se intarească. A fost obtinut un produs alb asemanător cu untul ca si consistenta si cu... plasticul ca structură moleculară, adică margarina. Din al Doilea Razboi Mondial pană acum, margarina s-a "îmbogatit" cu coloranti, cu vitamine sintetice, mai nou cu aromatizanti artificiali, care o fac să miroasă a lapte mai tare decît laptele.

Hidrogenarea este un procedeu tehnologic aplicat la nivel industrial, care implica in final adăugarea de hidrogen(H2). Grăsimile vegetale devin semi-solide sau solide la temperatura camerei si tartinabile. Grav este însa că niste grasimi de origine vegetală, sanătoase la inceput, sînt transformate astfel în grăsimi saturate artificiale. Aceste grăsimi sînt asemănătoare celor animale, dar sînt extrem de periculoase pentru sănătate…

O grăsime polinesaturată - uleiul de floarea-soarelui, de exemplu - este transformată prin hidrogenare intr-o grăsime saturată, apropiată de cea animală, dar obtinută in mod artificial. Lucrul acesta se razbună, pentru ca hidrogenarea artificială împrima calitati nutriţionale negative produsului. În procesul de hidrogenare, sint generaţi acizi grasi TRANS, care constituie cauza bolilor cardiovasculare si neurodegenerative. Consumul de margarină si implicit de acizi grasi TRANS provoacă nasterea unor copii cu greutate scazuta si cu circumferinţa mică a craniului. Femeile care alăpteaza trebuie sa evite asemenea grăsimi, pentru că ajung in laptele matern si apoi in organismul sugarului.

In Uniunea Europeana si in Statele Unite ale Americii este obligatorie etichetarea nutritională a produselor, prin evidentierea continutului de grasimi totale, din care in mod clar trebuie indicată si cantitatea de acizi grasi TRANS. In România, din pacate, foarte multi producatori ii păcălesc (ca să nu zicem că ii inseală in mod josnic) pe consumatorii care nu au cultura nutritională. In loc de "grăsimi vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate", pe eticheta produselor comercializate in ţara noastra nu scrie decât "grăsimi vegetale".

Aceasta este mica legenda a margarinei - un amestec de grăsimi asemanatoare cu cele din alimentele prajite mult timp, greu de transformat de organism in energie. Atunci când aceste grâsimi sunt metabolizate de catre organism, au "darul" sa încurce o multime de procese naturale:

- sunt încorporate in membrana celulelor sistemului imunitar, impiedicand activitatea acestora. Aceasta înseamna sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii, la cancer. Nutritionistii spun că nu există mijloc mai eficient de paralizare a sistemului imunitar decat consumul de margarina si de alimente prajite.

- iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curăta peretii vaselor de sange, ceea ce inseamna sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator pe ansamblu.

- favorizează formarea de depozite de grasime pe talie si pe fese, precum si aparitia celulitei.

- solicită excesiv ficatul pentru a fi metabolizate.

Când grăsimile asa-zis vegetale din margarină sint incorporate in membrana celulelor sistemului imunitar, ele impiedica activitatea acestora. Aceasta inseamna că se ajunge, treptat, la o sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii, la cancer. Nutritionistii spun, ca o glumă amară, că nu exista mijloc mai eficient de paralizare a sistemului imunitar decât consumul de margarină si de alimente prajite.

Aceleasi grăsimi iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curăta peretii vaselor de sange, ceea ce conduce, pana la urma, la sclerozarea vaselor, cu efecte nefaste formarea de depozite de grăsime pe talie si pe fese, determina aparitia celulitei si solicita excesiv ficatul pentru a fi metabolizată.

"Studii recente au dovedit ca grăsimile hidrogenate care contin acizi TRANS provoacă tulburari in metabolismul lipidelor, ceea ce se concretizează in ateroscleroza, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale. In acest context este vorba despre acizii grasi TRANS artificiali care se găsesc in margarină. Exista insa si acizi grasi TRANS care se gasesc in grăsimile naturale - carne de vita, unt. Acestia nu sînt atat de periculosi ca acizii grasi TRANS artificiali", arată prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Studii ale Institutului de Sănătate al SUA arată că, de fapt, toleranta organismului uman pentru acizi grasi TRANS artificiali este 0 (ZERO). Organismul nu suportă aceste otrăvuri.

Mai grav este ca aceste grasimi vegetale de tipul margarinei se gasesc în numeroase produse alimentare. Pentru a vă convinge de acest lucru, faceti un test: mergeti intr-un supermarket si cititi etichetele alimentelor! Veti vedea că margarina sau grasimile vegetale hidrogenate se ascund in foarte multe produse. Incepand de la maioneze si pana la unele sortimente de pâine, biscuiti, produse de patiserie, bomboane, ciocolata, snacksuri, chipsuri sau pop-corn, toate contin "grasimi vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate".

Observații:

facultatea de protectie a mediului, referat despre fabricarea si prelucrarea untului si margarinei,

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Untul si Margarina.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 287 cuvinte
Nr caractere:
22 791 caractere
Marime:
23.15KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Cziriac Jolti
Sus!