Toxicologie - Aditivi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In ziua de azi cand totul se misca cu o viteza ametitoare, ne grabim sa ajungem la serviciu, sa muncim cat mai mult, sa castigam cat mai bine, sa ne asiguram un confort cat mai mare si uitam de un lucru foarte important, sanatatea noastra.

Producătoriide alimente au o serie de alternative pentru a înlocui sarea folosită încantităţi mari, cu rolul de conservant. Înlocuirea poate scădea incidenţabolilor cardiovasculare şi renale.

Sosuri de tomate mai Pasta de tomate şi sosurile de tomate tip ketchup sînt alimente cvasi-omniprezente îndieta zilnică a omului. De cele mai multe ori acestea sînt consummate cualimente care conţin şi ele o cantitate mare de sare.

Tehnologiilede conservare a conservelor de roşii presupun aportul clorurii de sodiu, cuefectele binecunoscute ale creşterii presiunii arteriale. Cercetătorii de laUniversitatea de Ştiinţă şi Tehnologii din India au efectuat cîteva studiiasupra efectului conservant al acidului anacardic extras din uleiul de coajă denuci caju. Acest ulei conţine 70% acid anacardic, 18% cardol, 5% cardanol şialţi fenoli.

Acidul-minune
Studiile efectuate pe probe de sosuripe bază de tomate şi pastă de tomate inoculate cu spori de Staphilococcusaureus, Bacillus subtilis şi Escherichia coli, păstrate la temperatura camerei(precum dozatoarele de dressinguri din restaurante şi fast-food-uri), audemonstrat o puternică activitate bacteriostatică a acidului anacardic extrasdin uleiul de coajă de nuci caju, o alternativă de conservare mult maisănătoasă, în detrimentul conservanţilor sintetici sau al sării.

Acidulanacardic a demonstrat o activitate bacteriostatică şi asupra bacteriilorgram-pozitive şi asupra celor gram-negative, recomandîndu-l astfel caingredient de conservare a alimentelor care nu sînt păstrate refrigerate.

Caresunt si la ce ajuta ei?

Antioxidantii: prelungesc durata de valabilitate a alimentelor, impiedicand oxidarea(ex. rancezirea grasimii, schimbarea culorii). Multi antioxidanti suntvitamine: C, E, A-betacarotenul, care sunt antioxidanti naturali.

Acidifiantii: proteajeaza alimenteleprin impiedicarea dezvoltarii microbilor. Dau gust specific produselor (acidulcitric - gust de lamaie, acidul acetic - gust de otet, acidul lactic - gustsubtil care se mentine o perioada mai lunga de timp etc.).

Colorantii: asigura si mentinculorile specifice alimentelor. Cei mai multi provin din surse vegetale sianimale - carotenoizi, cochineal, anato, clorofile etc.

Emulsificatorii: permitamestecul si omogenizarea apei cu grasimile, reduc vascozitatea anumitorproduse, sau mentin gradul de aerare al acestora.

Enzimele: sunt catalizatorinaturali care traiesc in toate organismele vii ce declanseaza sau acceleazaanumite procese chimice (cu ajutorul lor se face branza, iaurtul, painea, bereaetc.).

Potentatorii de aroma: dau gustmancarii (ex. monoglutamatul de sodiu, acidul glutamic, acidul inozinic,5'ribonucleotidele etc.). Monoglutamatul monosodic se gaseste in mod natural inbranzeturi, sosuri de carne, peste, soia si stridii.

Conservantii: impiedicaalterarea mancarii si pastrarea proprietatilor sale nutritionale. In lipsa lorexista riscul de toxinfectii alimentare ca botulism, salmonela, hepatite etc.

Stabilizatorii: stabilizeaza,conserva sau intensifica culoarea alimentelor

Indulcitorii: permit inlocuirea zaharului in unele produse, permitand consumulacestora si de catre persoanele cu restrictii la zaharuri (diabeticii,persoanele cu dieta controlata etc.).

Prin urmare, potrivit specialistilormentionati, aditivii alimentari sunt indispensabili stilului modern de viata,renuntarea la acestia putand duce la grave probleme de alimentatie si sanatate.

E-uriinofensive

E100 (Curcumina - Colorantgalben) - are ca sursa naturala sofranul de India;

E120 (Acid carminic - Colorantrosu) - obtinut din crusta insectelor gestante;

E131, E132, E133 (Colorantialbastri) - au ca sursa naturala gudronul de huila;

E140 (Clorofila) - colorantnatural, folosit la colorarea pastelor de dinti si a cosmeticalelor.

Caroten, xantofila si clorofila(Coloranti naturali);

E300 (Riboflavina sau VitaminaB2) - conservant natural;

E306 (Tocoferol, sau Vitamina E)- antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor;

E322 (Lecitina) - antioxidantnatural intalnit si in ciocolata;

E407 (Caragenan) - emulsifiantnatural;

E421 (Manitol) - agentanti-aglomerant, edulcorant hipocaloric, agent de volum etc;

E440 (Acid ascorbic natural sauVitamina C naturala).

E-uripericuloase

E102/E104/E110/E122/E123/E124/E127/E128/E131/E132/E160(Coloranti) - cancerigeni. Pot genera tumori tiroidiene, astm bronsic,dermatite, mutatii genetice, greata, hipertensiune arteriala, urticarie etc. Segasesc in bauturi, compoturi, mustar, gem, inghetate, dropsuri, prafuri debudinca, snacks-uri, conserve de peste, mezeluri, carne pentru hamburgeri,branza, unt, margarina, sapunuri, rujuri, produse pentru par, parfumuri

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Toxicologie - Aditivi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 601 cuvinte
Nr caractere:
16 478 caractere
Marime:
25.66KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!