Tipuri de ambalaje în industria gumei de mestecat

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Scurt istoric al gumei de mesteca 3
I. Caracteristicile gumei de mestecat 4
I.1 Forma ambalajului 5
I.2 Culoarea ambalajului 7
I.3 Grafica ambalajului 9
II. Inovarea ambalajului – motive,rezultate 10
III. Exigentele etichetarii gumei de mestecat 11
III. 1. Prezentarea marcilor 12 III.1.1. Orbit 12
III. 1.2. Winterfresh 13
III.2 Mentiuni obligatorii pentru etichetarea produselor alimentare 14
III.3 Prezentarea mentiunilor suplimentare pentru etichetarea gumei de mestecat 16
IV. Analiza elementelor esteticii amblajelor celor doua marci. 17
IV.1 Prezentarea caracteristicilor esteticii celor doua ambalaje..17
IV.2 Solutii de imbunatatire a ambalajelor 19
V. Tipuri de ambalaj pentru guma de mestecat 19
Bibliografie 24

Extras din referat:

Scurt istoric al gumei de mestecat

Unde si cum a fost inventata guma de mestecat reprezinta inca un mister. Istoricii sustin ca, inca de acum cateva mii de ani, au existat unele civilizatii care aveau obiceiul de a mesteca o substanta considerata a fi stramosul gumei de astazi. La unele civilizatii mestecatul acelui produs era o adevarata placere si devenise o traditie, fiind folosit si ca odorizant de gura.

In anul 50 d.Hr., vechii greci se delectau mestecand rasina provenita de la arborele de fistic. In timp s-a descoperit de asemenea ca maiasii mestecau un produs gumos, realizat din latexul arborelui denumit Sappodilla, acesta devenind apoi ingredientul de baza al gumei de mestecat.

Generalul mexican Antonio Lopez de Santa Anna a angajat un inventator din New York, Thomas Adams, pentru a fabrica o noua formula de guma de mestecat, folosind ca ingredient latexul din arborele Sappodilla (folosit initial pentru a fabrica anvelope de masina). Produsul obtinut a fost denumit "Adam New York numarul 1". Aceasta guma a devenit rapid foarte populara, iar in jurul anilor 1900, in mai multe tari din Europa si de pe continentul American, se producea guma in diferite forme si de diferite dimensiuni, adaugandu-i-se fel de fel de arome – de fructe sau de menta.

In 1848 John B. Curtis a creat si vandut pentru prima oara guma de mestecat marca "Guma Pure Spruce a Statului Maine".

In 1888 guma Tutti-Frutti a devenit prima guma vanduta in automate cu fise pentru dulciuri, iar prima guma de mestecat care facea si baloane (Blibber-Blubber), a fost inventata de Frank Henry Fleer in 1906 si imbunatatita apoi de Walter Diemer care a numit-o Double-Bubble.

Astazi, guma a ajuns un produs atat de personal incat a fost creata si guma destinata numai sexului tare : guma “Must Men” este un astfel de exemplu, o marca de guma destinata barbatilor.

Multi dintre consumatori aleg marca de guma de mestecat in functie de ambalajul acesteia, fiind important ca ambalajul sa pastreze aroma produsului si sa fie usor de inchis si de deschis. Un bun exemplu in acest sens, il confera marca 5 Senses fiind cam singura de pe piata romaneasca care reuseste sa mentina produsul proaspat si mentolat pentru mai mult timp.

In prezent, exista peste 1000 de varietati de guma produse si vandute in intreaga lume , substantele sintetice inlocuind ingredientele naturale ale gumei.

In cadrul armatei americane se facea aprovizionarea regulata cu guma de mestecat pentru soldati deoarece se observase ca ajuta semnificativ la eliberarea de stres si la concentrare.

Capitolul 1. Caracterizarea generala a ambalajului

La ora actuala, ambalajul a devenit unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza achizitionarea unui produs. Confera consumatorului o prima imagine a produsului de interes, avand cu rol esential in decizia de cumparare a acestuia. Astfel, ambalajul este nu numai un element de asigurare a integritatii si calitatii produselor, ci si un important instrument de comunicare, avand drept scop vanzarea aceluiasi produs in intreaga lume, cu acelasi ambalaj, tinand cont desigur de mentalitatile, limba, cultura si de cadrul legislativ specific.

Ambalajul a devenit un instrument visual, o cale optima de exprimare a personalitatii si abordarea internationala a produsului. Cu cat unicitatea ambalajului este mai pronuntata, cu atat produsul va fi recunoscut, distribuit cu succes si cumparat de consumatori.

Putem afirma ca ambalajul are in principiu doua functii majore:

- functia de protectie – care consta in asigurarea protejarii calitatii si integritatii gumei

- functia de promovare - care reprezinta capacitatea acestuia de a atrage atentia asupra produsului, de a-l diferentia si de a-l convinge pe consumator sa-l cumpere.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tipuri de Ambalaje in Industria Gumei de Mestecat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
5 502 cuvinte
Nr caractere:
32 342 caractere
Marime:
1.66MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Carmen Petcu
Sus!