Tehnologia Vinului

Extras din referat:

Tehnologia vinului sau oenologia este stiinta care se ocupa cu studiul proceselor, metodelor si procedeelor de preparare si conditionare a vinului si a celorlalte produse obtinute pe baza de must si vin, in scopul realizarii unor produse finite care sa corespunda pietei.

Vinul este bautura obtinuta exclusiv prin fermentatia alcoolica completa sau partiala a strugurilor proaspeti zdrobiti sau supusi unor prelucrari autorizate, ori a mustului de struguri proaspeti. Bauturile alcoolice din alte fructe, inclusiv din stafide nu pot purta denumirea de vin.

Din timpuri stravechi via si vinul au insotit existenta umana. Alaturi de paine si untdelemn, ele fac parte din triada sacra a omenirii. Folosirea vinului este consemnata in diferite scene sculptate, gravate, pictate, desenate si este mentionata in vechile scrieri.

Nu intamplator de 2000 de ani generatiile crestine isi capata hrana vietii spirituale prin impartasanie cu paine si vin.

Oenologia are ca obiect studiul tehnologiei de preparare a vinului, incepand cu strugurii, ca materie prima si terminand cu livrarea produsului finit. Ca stiinta, oenologia scopul de a oferi practicii vinicole cele mai avansate metode si procedee pentru realizarea unor vinuri de calitate superioara, calitate care sa se mentina pana la masa consumatorului.

Prin asezarea sa geografica si relieful sau variat, tara noastra asigura conditii naturale dintre cele mai favorabile culturii vitei de vie si obtinerii vinului de calitate.

Cultura vitei de vie prezinta o mare importanta pentru economia noastra nationala, deoarece vita de vie valorifica la maximum conditiile de clima si sol, in special terenurile din zonele colinare si cele nisipoase, care nu pot fi folosite pentru alte culturi.

Clasificarea vinurilor

Vinurile se pot clasifica dupa diferite criterii:

a) dupa originea plantei:

-vinuri obtinute din vita nobila;

-vinuri de hibrizi direct producatori;

b) dupa culoare:

-vinuri albe;

-vinuri roze;

-vinuri rosii;

c) dupa aroma:

-vinuri aromate;

-vinuri nearomate;

d) dupa continutul in zahar:

-vinuri seci;

-vinuri demiseci;

-vinuri demidulci;

-vinuri dulci;

e) dupa modul de comportare la consum:

-vinuri linistite;

-vinuri ce degaja bule de gaz;

f) dupa aspect:

-vinuri limpezi;

-vinuri tulburi;

g) dupa taria alcoolica:

-vinuri „slabe”;

-vinuri „tari”.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia Vinului.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Marime:
723.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!