Taxa pe Valoare Adăugată

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Utile pentru a se face înțeles ulterior, o serie de definiții, se regăsesc încă de la începutuș titlului VI al codului fiscal, al cărui obiect de reglementare este taxa pe valoare adăugată.

Astfel,au fost definite următoarele elemente:

• Achiziții intracomunitare. Se consideră achiziție intracomunitară de bunuri obținerea dreptului de a dispune ,ca și un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinația indicată de cumpărător, de către furnizor , de către cumpărător sau de către altă persoană, în contul furnizorului sau al cumpărătorului , către un stat membru,altul decăt cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.

• Produse accizabile. Reprezintă produse accizabile următoarele bunuri supuse accizelor,conform legislației în vigoare:

a) uleiuri minerale;

b) alcool și băuturi alcoolice;

c) tutun prelucrat.

• Active corporale fixe. Activele corporale fixe reprezintă orice active deținut pentru a fi utilizat în producția sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii,pentru a fi închiriat terților sau pentru scopuri administrative ,dacă acest active are durata normală de utilizare mai mare de un an și valoare mai mare decât limita prevăzută prin hotărâre a Guvernului sau prin prezentul titlu.

• Bunuri. În tot cuprinsul codului fiscal, ele reprezintă bunuri corporale mobile și immobile, prin natura lor sau prin destinație. Sunt încadrate în categoria bunurilor corporale mobile: energia electrica, energia termică ,gazele naturale,agentul frigorific și altele de această natură.Importanța definirii lor se întâlnește în conținutul Codului fiscal pentru a face diferențierea între activitatea de livrare de bunuri și aceea de prestare de servicii. Pentru exemplificare, se ia cazul produselor software. Un produs software creat la cererea unei persoane pentru satisfacerea nevoilor acestuia reprezintă o prestare de servicii,iar softul vândut pe piață (cum ar fi un soft contabilitate) reprezintă o livrare de bunuri. Iar livrarea de bunuri și prestarea de servicii se tratează diferențiat atunci când se dorește determinarea tratamentului taxei pe valoare adăugată.

• Persoane care au sediul fix în România. Este considerată persoană care are sediul fix în România o persoană impozabilă care dispune în România de suficiente resurse tehnice și umane pentru a efectua în mod regulat livrări de bunuri și/sau prestări de servicii impozabile.

• Persoane stabilite în România. O persoană este considerată ca fiind stabilită în România în cazul în care sunt îndeplinite cumulative următoarele condiții:

1) persoana impozabilă are în România un sediu central, o sucursală, o fabrică ,un atelier,o agenție, un birou de vânzări sau cumpărări, un depozit sau orice altă structură fixă, cu excepția șantierelor de construcții;

2) structura este condusă de o persoană împuternicită să angajeze persoana impozabilă în relațiile cu clienții și furnizorii;

3) persoana care angajează persoana impozabilă în relațiile cu clienții și furnizorii să fie împuternicită sa efectueze achiziții,importuri,livrări de bunuri și servicii pentru persoana impozabilă;

4) obiectul de activitate al structurii respective să fie livrarea de bunuri sau prestarea de servicii.

• Mijloace de transport noi. Mijloacele de transport reprezintă:

- o navă care depășește 7,5 m lungime;

- o aeronavă a cărei greutate la decolare depășește 1.550kg;

- un vehicul terestru cu un motor a cărui capacitate depășește 48 cm³ sau a cărui putere depășește 7,2 kw.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Taxa pe Valoare Adaugata.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 056 cuvinte
Nr caractere:
10 936 caractere
Marime:
13.06KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!