Sucuri de legume și fructe și efectele terapeutice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prin potenţialul lor nutriţional şi biologic, sucurile de fructe sunt alimente cu multiple implicaţii în echilibrul organismului. Efectele benefice ale sucurilor, intens susţinute de cercurile nutriţioniste, au determinat o extindere deosebită a utilizării lor ca remedii în cele mai diverse afecţiuni. Datorită conţinutului lor în săruri de potasiu, bioflavone, vitamine şi miliechivalenţi alcalini, sucurile de fructe şi legume dau rezultate bune în profilaxia şi chiar tratamentul bolilor cardiovasculare. Astfel, într-o dietă cu sucuri, cantitatea de potasiu introdusă în organism este de aproape şase ori mai mare decât într-o alimentaţie clasică. Ca urmare, aceste produse acţionează favorabil asupra întregii activităţi a muşchiului cardiac, potenţează travaliul inimii şi deci, au efecte salutare în bolile cardiovasculare.

Ionii alcalini au acţiune alcalinizantă, neutralizând acidul clorhidric din mucoasa stomacală şi prin urmare, combat hiperaciditatea.

Consumul de sucuri de fructe este deosebit de util în bolile ficatului şi ale vezicii biliare. Absenţa grăsimilor, pe de o parte, şi prezenţa glucidelor simple, natural împreună cu vitaminele, pe de altă parte, conferă acestor alimente virtuţi deosebite în tratamentul afecţiunilor menţionate. Să nu uităm excelentul lor efect depurativ, prin acţiunea pozitivă asupra ficatului şi rinichilor. Bogăţia lor în potasiu le recomandă în cazul unei acumulări excesive de acizi (acidoză), cum este în diabet, gută, îmbătrânire etc. Pentru persoanele în vârstă, sucurile nu numai că uşurează digestia, dar dau şi posibilitatea să întârzie apariţia incapacităţii funcţionale a ficatului şi a sistemului digestiv, frânând şi celelalte procese de îmbătrânire.

În prezent se fabric două tipuri de sucuri: limpezite şi cu pulpă. Dintre acestea, mai valoroase sub aspect nutritiv şi profilactic sunt sucurile cu pulpă, deoarece sunt adevărate fructe lichide (SEGAL, 1991).

Efectele terapeutice ale unor sucuri de legume

Sucul de tomate este o sursă bogată în carotene, vitamină C şi vitamină P, conţine cantităţi importante de vitamine B1, B2, acid folic, fosfor, calciu şi fier. Este util în hiperaciditate şi în atonia stomacului, stimulează secreţia de suc gastric şi pancreatic. Exercită o acţiune laxativă şi diuretică, este recomandat în litiaza urică. Sucul de tomate conţine puţine calorii, pe un fond vitaminic bogat. Este benefic în avitaminoze şi în curele de slăbire. Aportul său în potasiu îl face deosebit de util în stadiile postoperatorii.

Sucul de morcovi este bogat în caroten, vitaminele B1 şi B2, substanţe pectice şi săruri minerale. Acţionează eficient în stările inflamatorii gastro-intestinale şi reglează tranzitul atât în constipaţie cât şi în diaree. Este recomandat, de asemenea, în gastrite hiperacide şi ulcere gastro-duodenale.

Sucul de sfeclă roşie se remarcă prin conţinutul în microelemente, în special magneziu, zinc, cupru, în betaină, asparagină şi acid glutamic. Conţine, de asemenea, substanţe pectice.

Betaina este un donor de grupări metal şi ca urmare participă la biosinteza colinei, a fosfatidelor ceea ce-i conferă proprietăţi lipotrope. Împreună cu celelalte componente ale sucului de sfeclă, betaina are efect benefic în hepatite, în ciroza hepatică, în stările toxice ale ficatului; participarea activă în metabolismul proteic este utilă în enterite, colite şi în boala ulceroasă. Sucul de sfeclă reduce nivelul colesterolului din sânge şi poate constitui un adjuvant în tratamentul hipertensiunii.

Sucul de varză este bogat în aminoacizi, zaharuri, substanţe minerale şi vitamina C. Datorită acţiunii conjugate a vitaminei U (antiulceroasă) şi a vitaminei K, acest suc are acţiune curativă în tratamentul gastritelor hiperacide şi a ulcerului gastric.

Sucul de spanac este bogat în vitaminele C, B1, B2, în protein, carotene şi fier. Este un excelent mineralizant, antianemic şi depurative, cu efecte deosebite în stări de covalescenţă.

Sucul de ardei roşii reprezintă o valoroasă sursă de vitamină C, de bioflavone, de carotene şi zaharuri. Reprezintă un produs polivitaminizant foarte efficient.

În general, datorită compoziţiei lor complexe, sucurile de fructe şi legume sunt recomandate în dieta persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, renale, hepatice. Sunt, de asemenea, eficiente în cazuri de astenie şi inflamaţii gastrointestinal.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sucuri de Legume si Fructe si Efectele Terapeutice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 737 cuvinte
Nr caractere:
27 145 caractere
Marime:
49.64KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!