Stadiul Actual în Domeniul Tehnologiilor și Echipamentelor pentru Pasteurizarea Laptelui

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Utilajele utilizate pentru realizarea tratamentelor termice de stabilizare microbiologică trebuie sa asigure încalzirea produsului la temperatura tratamentului termic, menţinerea lui la această temperatură şi racirea pana la temperatura de depozitare sau temperatura necesară pentru urmatoarea fază tehnologică.

Instalaţiile utilizate pentru pasteurizarea laptelui, sunt în principiu, schimbatoare de caldură, în care laptele este încalzit cu ajutorul apei calde sau a aburului.

Principalele tipuri de pasteurizatoare folosite în industria de prelucrare al laptelui sunt: pasturizatorul cu palete, pasteurizatorul de tip vana, pasteurizatorul cu tobă şi pasteurizatorul cu plăci.

Pasteurizaea în vana este folosit numai in cazul pasteurizarii joase avnd drept scop incălzirea laptelui la circa 63oC. Pasteurizatorul se mai utilizează doar pentru capacitaţi mici de producţie şi se caracterizeaza printr-o funcţionare discontinuă. Pentru a limita efectele posibile ale supraâncălzirii, regimul de pasteurizare folosit este LTLT(low temperature – long time). Pentru continuizarea procesului tehnologic se utilizează doua vane de pasteurizare succesive, sistemul fiind cunoscut sub denumirea de “flip – flop”.

1 – rezervor

2 – mantaua

3 – conductă pentru evacuarea apei şi a

condensului

4 – conductă pentru evacuarea laptelui

5 – palete

Fig. 1

Pasteurizatorul cu palete este alcătuit din recipientul 1 ăn care se gasesc paletrele profilate 2, fixate pe arboreal de antrenare vertical 3. Datorită formei recipientului şi a platetelor, laptele introdus în pasteurizator se dispune sub forma unui paraboloid în mişcare de rotaţie.

Aburul utilizat ca agent termic este introdus prin conducta 5 în spaţiul dintre recipientul interior şi peretele exterior al pasteurizatorului. Acesta cedeaza căldura laptelui care se pasteurizează. Condensul rezulat se evacuează prin conducta 6. Antrenarea paletelor se realizeaza prin angrenajul 7 de la un motor electric prin intermediul unei transmisii mecanice demultiplicatoare.

Fig. 2

Pasteurizatorul cu tobă la acest rolul paletelor este preluat de o tobă cu nervure elicoidale care antrenează laptele în mişarea de rotaţie. Laptele se introduce prin pâlnia 1 si este ridicat prin spaţiul 2 de catre toba 3. Evacuarea sa se face prin conducta 4. Agentul termic necesar pasteurizării este aburul care se introduce prin conducta 5, condensul rezultat fiind evacuate prin racordul 6.

Observații:

Echipamente sterilizare lapte

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stadiul Actual in Domeniul Tehnologiilor si Echipamentelor pentru Pasteurizarea Laptelui.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
791 cuvinte
Nr caractere:
4 622 caractere
Marime:
4.96MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Burlea Oana
Sus!