Sistemul de management al calității la Cris-Tim

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Ce intelegem prin SMQ.
2. Certificatul ISO 9001
3. Standardul ISO 9001: 2000.
4. Studiu de caz: calitatea la CRIS-TIM.
5. Produsele CRIS-TIM.
6. Mic ghid cu sfaturi.

Extras din referat:

Implementarea unui sistem de management al calitatii conform cu ISO 9001 : 2000

(este confirmata prin obtinerea "certificarii ISO 9001")

Prin sistem de management al calitatii intelegem un mod de administrare/ gestionare a organizatiei care determina un grad sporit de satisfactie pentru toate partile interesate de aceasta.

O organizatie care lucreaza in cadrul unui sistem de management al calitatii se apreciaza ca este "orientata catre calitate".

Existenta si dezvoltarea unei astfel de organizatii este subordonata necesitatii de a aduce multumire tuturor partilor interesate de rezultatele organizatiei, in functie de puterea de care dispun aceste parti (prin parti interesate intelegem: asociat/ actionar; furnizor, personal, Stat etc.).

O organizatie poate demonstra ca isi desfasoara activitatile in cadrul unui sistem de management al calitatii daca confirma ca are o serie de norme/ reguli de buna practica (intr-o anumita masura, documentate) si, de asemenea, daca exista suficiente dovezi obiective ale aplicarii acestor norme/ reguli de buna practica.

Pentru a se putea aprecia orientarea catre calitate a organizatiei, masura in care lucreaza in cadrul unui sistem de management al calitatii, s-au dezoltat o serie de standarde (din familia ISO 9000). Standardele din familia ISO 9000 contin o serie de cerinte referitoare la managementul calitatii si se constituie ca referentiale ale aprecierii orientarii catre calitate a organizatiei.

O organizatie poate decide sa-si dezolte un sistem de management al calitatii conform standardelor din familia ISO 9000. Daca isi configureaza sistemul de management urmarind cerintele standardului ISO 9001:2000, precum si a celorlate standarde asociate (din familia ISO 9000) putem spune ca "organizatia si-a configurat un sistem de management al calitatii conform ISO 9001:2000".

Confirmarea oficiala a faptului ca organizatia are un sistem de management al calitatii conform standardului ISO 9001:2000 se realizeaza prin emiterea unui document numit popular "Certificat ISO 9001".

"Certificatul ISO 9001", emis de un organism specializat, este un document pe care organizatia poate sa-l prezinte tertilor (in cazul licitatiilor, cu alte ocazii) si care confirma orientarea catre calitate a organizatiei, confirma existenta si functionarea sistemului de management din cadrul acesteia. Astfel, prin simpla prezentare a "Certificatului ISO 9001" organizatia poate furniza suficienta incredere in ceea ce priveste angajamentele pe care si le-a luat.

Standardul ISO 9001:2000 cuprinde cerinte referitoare la diverse procese desfasurate nn cadrul organizatiei (cum ar fi procesele de: proiectare, marketing, productie, furnizarea de servicii, desfacere, aprovizionare, tratarea neconformitatilor etc.).

Nn urma analizei modului cum fiecare cerinta a standardului ISO 9001:2000 poate sa fie respectata de organizatie, se stabilesc o serie de reguli/norme de buna practica. Unele dintre norme/reguli se documenteaza, formand asa numita „documentatie a sistemului de management al calitatii” – Manualul calitatii, procedurile calitatii, fise de post, instructiuni specifice etc.).

De asemenea, prin aplicarea regulilor/normelor stabilite in conformitate cu cerintele standardului ISO 9001:2000 apar dovezi de buna practica – dovezi care pot fi sub forma unor inscrisuri (dovezi scrise) sau sunt vizibile direct in spatiile unde se produc (dovezi la fata locului).

Existenta unui sistem de management al calitatii poate fi confirmata prin "documentatia sistemului de management al calitatii" si prin furnizarea de suficiente dovezi ca normele/regulile stabilite conform ISO 9001:2000 sunt aplicate corespunzator

Observații:

Universitatea „Valahia”

Facultatea de Stiinte Economice

Specializarea ECTS

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul de Management al Calitatii la Cris-Tim.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
5.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 254 cuvinte
Nr caractere:
8 002 caractere
Marime:
504.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!