Purificarea uleiului brut de presă

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Separarea impuritatilor prin sedimentare
2. Separarea impuritatilor prin filtrare
3. Eliminarea umiditatii in exces (uscarea uleiului)
4. Utilaje pentru purificarea uleiului de presa
4.1 Utilaje pentru decantarea uleiului
4.2 Utilaje pentru filtrarea uleiului
4.3 Utilaje pentru uscarea uleiului
5. Scheme tehnologice pentru purificarea uleiului

Extras din referat:

Purificarea uleiului brut de presa

Uleiul obtinut prin presareacontine impuritati mecanice si organoleptice in suspensie si urme de apa, care trebuiesc indepartate pentru evitarea degradarilor calitative si/sau cantitative.

Purificarea prealabila se aplica uleiului brut de presa inainte de depozitare sau inainte de rafinare si se realizeaza prin urmatoarele operatii:separarea impuritatilor grosiere provenite din macinatura antrenate la presare (zat) prin sedimentare, filtrare si centrifugare (mai rar); separarea impuritatilor fine prin filtrare; eliminarea excesului de umiditate (>0,2%) prin evaporare (uscare), inainte de filtrare.

1.Separarea impuritatilor prin sedimentare

Sedimentarea este operatia de separare a impuritatilor solide aflate in suspensie in ulei sub actiunea fortei de gravitatie, iar evacuarea uleiului limpezit este denumita decantare.

Factorii care determina, in particular, decantarea uleiurilor vegetale sunt: natura si cantitatea de impuritati, temperature si vascozitatea uleiurilor.

Viteza de sedimentare creste cu marimea diametrului particulelor si cu micsorarea vascozitatii uleiului.Deoarece valoarea temperaturii este limitata, vascozitatea uleiului este relative ridicata, viteza de sedimetare este data de relatia lui Stokes pentru particule nesferice.

Temperatura uleiului este de max. 35-40˚C, deoarece la temperature mai mari, unele dintre impuritati se pot dizolva molecular sau colloidal, iar la scaderea temperaturii, acestea pot sa reprecipite.

Conditiile de utilizare a unui decantor impun o inaltime cat mai mica si o suprafata cat mai mare, stiindu-se ca debitul de decantare depinde numai de suprafata acestuia. De asemenea se calculeaza un debit limita de decantare, in functie de diametrul maxim al particulei care poate ramane in faza lichida decantata.

2.Separarea impuritatilor prin filtrare

Filtrarea este operatia de separare a fazelor dintr-un system eterogen solid-lichid, realizata prin trecerea amestecului printr-un strat filtrant cu structura poroasa, permeabil pentru lichid si care retine faza solida.

In functie de modul de retinere a fazei solide, filtrarea poate fi:

*superficial,cand faza solida este retinuta la suprafata stratului filtrant;

*in adancime, atunci cand stratul filtrant retine faza solida in interiorul lui.

Viteza de filtrare, in speta a uleiului, depinde de mai multi factori: presiune (in industria uleiurilor vegetale, presiunea se obtine prin utilizarea pompelor centrifuge, care pot genera 1,5-3,5at), structura si grosimea stratului de sediment, vascozitatea si temperature uleiului.

Reziduul separate din uleiurile brute este specific prin structura (contine fosfatide, protein, mucilagii, suspensii mecanice),fiind compresibil si mai putin permeabil (se micsoreaza diametrele capilarelor).De aceea, cresterea presinii este limitata, datorita aparitiei unei rezistente suplimentare a reziduului, iar filtrul va trebui scos mai des din functiune, pentru curatire.Perioada de functionare va fi imbunatatitaprin adaugarea unei cantitati mici de pamant decolorant sau kiselburg (se formeaza un filtrant suplimentar necompresibil).

Viteza de filtrare scade cu vascozitatea, respective, creste cu temperature, aceasta fiind limitata la 70˚.

3.Eliminarea umiditatii in exces (uscarea uleiului)

Uscarea uleiului se desfasoara in conditii determinate de temperature si presiune (85-90˚C; 10-20 mmHg), pana la o umiditate a uleiului de 0,05%.

Excesul de umiditate al uleiului brut de presa apare in conditiile obtineriiacestuia din seminte cu umiditate mare sau insufficient prajite. El trebuie eliminate, deoarece favorizeaza hidroliza trigliceridelor, determina tulburarea uleiului si ingreuneaza filtrarea. De aceea uscarea uleiului se executa inainte de filtrare.

4. Utilaje pentru purificarea uleiului brut de presa

4.1 Utilaje pentru decantarea uleiului

Decantarea uleiului se realizeaza in decantoare cu functionare discontinua (mai rar), semicontinua sau in separatorul continuu cu zat raclor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Purificarea Uleiului Brut de Presa.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 511 cuvinte
Nr caractere:
9 306 caractere
Marime:
22.34KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!