Produse Lactate Probiotice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rolul principal al alimentaţiei este de a furniza nutrienţi corespunzători şi în cantităţi satisfăcătoare pentru nevoile metabolice şi, în plus, de a da consumatorului un sentiment de satisfacţie şi plăcere prin atributele hedonice ale alimentelor .

Pe lângă efectele nutritive unanim acceptate, dieta poate avea şi efecte fiziologice şi psihologice benefice. Alimentele nu contribuie numai la menţinere sănătăţii şi la o dezvoltare optimă, dar pot avea un rol important şi în reducere riscului de îmbolnăvire.

Se constată că în ultimul începerea unei noi ere în nutriţie, reflectată şi prin modifacrea atitudinii consumatorului, concretizată în :

- atenţia manifestată pentru compuşii care promovează sănătatea (antioxidanţi , vitamine, calciu, flavone)

- convingerea că “ printr - o atitudinea corectă, inclusiv în nutriţie, pot evita cancerul“

- conştientizarea existenţei unei legături între starea fizică, psihică şi alimente, precum şi între dietă, longevitate şi aspectul fizic

- convingerea că dieta asigură soluţii pentru sănătate nmai promiţătoare decât cabinetul medical

Conceptele în continuă schimbare în domeniul nutriţiei au influenţe semnificative asupra orientărilor din societatea actuală. Ele sunt determinare şi de următoarele aspecte :

- costul crescând al îngrijirilor medicale şi al concediilor medicale

- creşterea speranţei de viaţă

- orientarea populaţiei pentru o calitate mai bună a vieţii

Cercetările în domeniul alimentelor funcţionale au debutat în Japonia în 1980. În anul 1991 a fost elaborat conceptul de Alimente cu utilizare specifică pentru sănătate (Foods for Specified Health Use - FOSHU). Alimentele identificate ca FOSHU trebuie să furnizeze dovezi convingătoare că exercită o acţiune fiziologică asupra sănătăţii (datele referitoare la efectele unor componente individuale izolate din aliment nu sunt suficiente).

În plus FOSHU trebuie să se prezinte sub formă de alimente obişnuite, nu ca pastile, capsule etc., care să fie consumate ca parte a unei diete convenţionale şi nu la ocazii speciale sau în legătură cu un simptom specific.

În Uniunea Europeană nu există o legislaţie armonizată referitoare la revendicările pentru sănătate, acestea fiind decise la nivel naţional.

Alimentele funcţionale sunt produse alimentare precum şi componente ale acestora, care îmbunătăţesc starea generală de sănătate a consumatorilor, evită riscul îmbolnăvirilor, ameliorează calitatea fizică sau psihică a vieţii, precum şi capacitatea de recuperare după exerciţii fizice extenuante sau diverse boli.

Pe plan mondial sunt utilizaţi un număr relativ mare de termeni pentru a defini produsele naturale dezvoltate în beneficiul sănătăţii: alimente funcţionale (functional foods), nutraceutice (nutraceutical), alimente farmaceutice (pharmafood), alimente proiectate (designer food), vitafood, foodaceutical.

Pentru scopuri practice, alimentele funcţionale - pentru care nu există definiţii universal acceptate, ele reprezentând mai mult un concept decât un grup definit de produse alimentare - au fost clasificate în două categorii:

- alimente funcţionale destinate prevenirii unor boli

- alimente funcţionale destinate tratamentului terapeutic (pentru corecţia unor boli metabolice sau prevenirea progresului unor boli)

Comisia Europeană a Ştiinţei Alimentelor Funcţionale în Europa apreciază că un aliment poate fi considerat ca ''funcţional'' dacă este demonstrat în mod satisfăcător că afectează în mod benefic una sau mai multe funcţii ''ţintă'' din organism, pe lângă efectele nutriţionale corespunzătoare (având ca efect îmbunătăţirea stării de sănătate sau de bunăstare generală şi/sau reducerea riscului unor boli). Alimentele funcţionale trebuie să rămână sub formă de produse alimentare şi să-şi demonstreze efectele în cantităţi care se consumă în mod normal în dietă.

Alimentul funcţional poate fi un:

- aliment natural

- aliment în care s-a adăugat un component

- aliment din care s-a eliminat un component

- aliment în care natura uneia sau mai multor componente a fost modificată

- orice combinaţie a acestor posibilităţi

Un aliment poate fi funcţional pentru toţi indivizii sau pentru anumite grupe de populaţie, care pot fi definite, de exemplu, prin vârstă sau constituţie genetică.

Alimentele funcţionale sunt produse alimentare precum şi componente ale acestora, care îmbunătăţesc starea generală de sănătate a consumatorilor, evită riscul îmbolnăvirilor, ameliorează calitatea fizică sau psihică a vieţii, precum şi capacitatea de recuperare după exerciţii fizice extenuante sau diverse boli.

Pentru scopuri practice, alimentele funcţionale au fost clasificate în două categorii:

- alimente funcţionale destinate prevenirii unor boli

- alimente funcţionale destinate tratamentului terapeutic (pentru corecţia unor boli metabolice sau prevenirea progresului unor boli)

Microbiota tractului intestinal

Factorii care influenţează compoziţia microbiotei intestinale la om sunt grupaţi în două categorii :

- factori care ţin de gazdă : factori genetici şi fiziologici ai gazdei , metaboliţi existenţi în tractul intestinal proprii organismului şi cei produşi de microorganismele care populează tractul intestinal, vârsta gazdei

- factori externi : contaminarea cu bacterii , climatul, medicamentele, stresul şi hrana

Prin urmare putem vorbi de microbiota nou născutului în primele 7 zile şi până la vârsta de 1 an şi de o microbiotă a tinerilor, adolescenţilor şi bătrânilor.

Noul născut este steril, dar foarte rapid primeşte microorganisme de la mamă şi mediul înconjurător. Microbiota care o primeşte în timpul alăptării, va depinde de felul alăptării (la sân şi la biberon) şi durata alăptării la sân. Sugarii hrăniţi la sân au o microbiotă intestinală reprezentată de peste 25% de bifidobacterii (din total microbiotă) speciile reprezentative fiind Bifidobacterium longum, infantis, breve , restul până la 90% fiind microbiota din grupele Bacteroides, Eubacterium şi Peptostreptococcus. Concentraţia bacteriilor din cele 4 grupe ajungând până la 104 – 105 CFU /g fecale în primele 7 zile de alăptare. Există şi o microbiotă subdominantă care cuprinde bacteriile din genul

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Produse Lactate Probiotice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
5 009 cuvinte
Nr caractere:
28 452 caractere
Marime:
94.59KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Voculescu Cristina
Sus!