Procese și Utilaje pentru Sortarea Cartofilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Considerente generale

Masa de cartofi obtinuta de la recoltare confine resruri vegetale, pamant sub forma de bulgari sau aderent la suprafafa tuberculilor si tuberculi vatamati, alterati si bolnavi. Dupa unele date, continutul general de pamant in cartofii proaspat recoltati destinati pentru sortare este peste 10-20% din masa de tuberculi si poate ajunge uneori la valori de 30-40%, [5],

Inainte de a fi utilizati in diferite scopuri: pentru depozitare, consum, industrializare, material de samanta, comercializare etc., car¬tofii recoltati cu masini sau combine sunt supusi unor operatii complexe de curatire, sortare, conditionare si ambalare.

In prima etapa, care se executa imediat dupa recoltare (motiv pentru care mai este denumita si etapa de prelucrare primara), se efectueaza curatirea de resturi si continutul de pamant, sortarea si incarcarea cartofilor in mijloace de transport. Aceste operatii efectuate inainte de depozitare conduc la reducerea volumului de transport si de depozitare si, mai ales, a pierderilor din timpul depozitarii (cu deosebire la depozitarea in gramezi, unde nu se efectueaza controlul in timpul lunilor de iarna), cand se inlatura deseurile (tuberculii de dimensiuni foarte mici) si tuberculii atacati si vatamati.

Prima etapa se realizeaza fie la camp, fie in centre amenajate, numite puncte de sortare, la care se aduc cartofii recoltati de la mai multe masini sau combine de recoltat, fie direct de la locurile de de¬pozitare, dotate cu masini izolate. A doua etapa, uneori denumita a doua prelucrare, este destinata, indeosebi, obtinerii cartofilor de consum si cuprinde sortarea pe fractii dupa dimensiuni, spalarea, uscarea, inlaturarea tuberculilor vatamati, alterati sau bolnavi si ambalarea.

Aceste operatii sunt efectuate pe linii, in flux, care cuprind toata gama de masini necesare care sunt dispuse in ordinea efectuarii operatiilor, asa incat cartofii sunt livrati pentru consum, ambalati si uneori acoperiti cu unele compozitii speciale pentru a-i proteja de alterari.

Pentru cartofii cultivati in soluri usoare, nisipoase, spalarea nu este necesara si, in acest caz, masina de spalat se scoate din flux, iar curatirea cartofilor de nisip se efectueaza de organele active ale masinii pentru uscat.

Caracteristica prelucrarii in flux este ca inlatura munca manuala si se preteaza la automatizare. Cartofii se ambaleaza in pungi, saculeti (saci) sau se depoziteaza in vrac. A doua etapa se executa dupa perioada de depozitare, in cadrul depozitelor.

In cadrul celor doua etape de prelucrare a cartofilor, operatia cea mai importanta este sortarea pe fractii dupa dimensiuni a cartofi¬lor (operate numita adesea si calibrare), iar aceste fractii trebuie sa satisfaca cerintele standardelor in vigoare, sau si altor norme functie de destinatie. Procesul de sortare este influentat (si intr-o anumita masura, determinat) de proprietajile fizice si mecanice ale tuberculilor de cartofi.

2. Proprietatile fizico-mecanice ale tuberculilor de cartofi

Principalele proprietati fizice si mecanice care determina intr-un anumit grad procesul de sortare si influenteaza operatiile de prelucrare ale cartofilor dupa recoltare sunt: dimensiunile geometrice liniare, forma geometrica, masa individuala, coeficientul de frecare (de rostogolire si alunecare) pe suprafete din diferite materiale, elasticitatea si rezistenta la ciocnire si la strivire.

Aceste proprietati depind de soiul de cartofi,de conditiile pedo-climatice,de durata de la recoltare, de productia de cartofi. Cunoasterea acestor proprietati este deosebit de importanta intrucat este utila la proiectarea organelor de transport pentru a nu produce vatamari mecanice, la alegerea adecvata a materialelor, orga¬nelor de lucru, a inaltimii maxime de cadere si a vitezei de aruncare de pe un organ pe altul, la alegerea unghiului maxim de inclinare a

transportoarelor, la aprecierea inatimii maxime de depozitare in silozuri din conditia de a nu fi striviti tuberculii de la baza

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procese si Utilaje pentru Sortarea Cartofilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 649 cuvinte
Nr caractere:
22 574 caractere
Marime:
2.32MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Casandroiu
Sus!