Procesarea cu Microunde a Alimentelor

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. INTRODUCERE
2. PRINCIPII ȘI AVANTAJE ALE CUPTORULUI CU MICROUNDE
3. GENERALITĂȚI PRIVIND ÎNCĂLZIREA CU MICROUNDE
4. FACTORI CARE INFLUENȚEAZĂ ÎNCĂLZIREA CU MICROUNDE
5. FOLOSIREA MICROUNDELOR ÎN INDUSTRIA ALIMENTARĂ
6. STUDIU DE CAZ

Extras din referat:

1. INTRODUCERE

Ca și alte produse mari din istorie, cuptorul cu microunde este un produs al tehnologiei din trecut. Cuptorul cu microunde nu este rezultatul cercetării cuiva care a încercat să găsească o modalitate bună și mai rapidă pentru a găti, ci s-a întâmplat în timpul celui de-al doilea război mondial, când doi oameni de știință au inventat magnetronul, un tub care producea microunde. Prin instalarea Magnetroanelor în sistemul radar din Marea Britanie, aliații utilizau microundele în scopul identificării avioanelor naziste pe drumul spre insulele britanice.

Întâmplător și accidental, câțiva ani mai târziu s-a descoperit că se poate găti cu microundele. Asta s-a întâmplat în timpul unui proiect de cercetare legat de radar, în anul 1946 , când Dr. Percy Spencer, un inginer de la Raytheon Corporation, (companie producătoare de aparatură militară) a observat ceva foarte neobișnuit. El testa un nou tip de magnetron când a observat că tableta de ciocolata din buzunarul lui s-a topit. Curiozitatea l-a făcut să încerce un alt experiment. De data aceasta el a pus boabe de popcorn în apropierea tubului și a observat că floricelele de porumb pulverizate, au crăpat și s-au imprastiat peste tot laboratorul. În dimineața următoare, Spencer a decis să pună un ou lângă tubul de magnetron. Lui Spencer i s-a alăturat un coleg și ambii au privit cum oul a început să tremure. Creșterea rapidă a temperaturii în interiorul oului a fost din cauza presiunii interne extraordinare.Uitându-se mai atent și din apropiere, oul a explodat și a împrăștiat gălbenuș de ou fierbinte pe fața lui uimită dar luminată cu o concluzie logică științifică: tableta de ciocolată topită, popcornul, iar acum explodează un ou, au fost toate atribuite expunerii la densitatea joasa a energiei microundelor. Așadar, în cazul în care un ou poate fi preparat atât de repede, de ce nu și alte alimente se pot prepara? Astfel a început experimentarea.

S-a început lucrul la noua idee, care era în curs de dezvoltare și pentru utilizarea practică. În anul 1945 la data de 08 octombrie Raytheon a depus un brevet SUA pentru procesul de gătire cu ajutorul cuptorului cu microunde. În anul 1947 compania a construit Radarange, primul cuptor cu microunde din lume care era un ,,gigant,, având 1,8 m înalțime, cu o greutate de 340 kg, și care a costat aproximativ 5.000 dolari; consumul acestui cuptor cu microunde era de 3 kilowați, de trei ori mai mult decât consumul din ziua de astăzi. În anul 1952 tot Raytheon a licențiat tehnologia de la compania Tappan Stove. In 1965 Raytheon a achiziționat Amana, care a introdus primul model de origine populară Radarange în 1967, la un pret de 495 de dolari, marcând începutul utilizari cuptoarelor cu microunde, în bucătăriile casnice. În anii 1960, Litton a cumparat activele de productie Studebaker Franklin, care au fabricat magnetroane, au construit și au vândut cuptoare cu microunde similare cu Radarange. Alimentarea magnetronului a fost, de asemenea unic. Acest lucru a dus la un cuptor care ar putea supraviețui într-o stare pe termen nelimitat. Noul cuptor a fost prezentat la o expoziție în Chicago, și a ajutat la relansarea creșterii rapide a pieței pentru cuptoarele cu microunde pentru acasă. Volumele mari de vânzări de 40.000 de unități pentru industria din SUA în 1970 a crescut până la un milion in 1975. Pătrunderea pe piața Japoneză, i-a făcut să învețe rapid să construiască unități mai puțin costisitoare de re-engineering și un magnetron mai ieftin. Marile salturile tehnologice și evoluțiile ulterioare au dus la un cuptor cu microunde, care avea un preț bun.

Cu toate acestea, au existat multe mituri și temeri ale acestor noi și misterioase aparate electronice. Prin anii’70, tot mai mulți oameni au găsit beneficiile gătitului cu microunde și au reușit să depășească posibilele riscuri; nici unul dintre ei nu au murit de radiații, nu au orbit, sau nu s-au îmbolnăvit (cel puțin nu de la utilizarea cuptoarelor cu microunde), începând astfel vânzarea în bucătăriile Americii și în alte țări. Prin 1975, vânzările cuptoarelor cu microunde au depașit pentru prima dată, cuptoarele pe bază de gaze. În anul următor, 17% din toate casele din Japonia găteau la cuptorul cu microunde, comparativ cu 4% din casele din Statele Unite, în același an. În 1976, cuptorul cu microunde a devenit un aparat de bucătărie deținut mai frecvent decât mașina de spălat vase, ajungând la aproape 60%, sau aproximativ 52 de milioane de gospodării din SUA. După ce a fost considerat un lux, cuptorul cu microunde s-a dezvoltat într-o necesitate practică intr-un ritm rapid pentru lume. Mai multe companii s-au alăturat pieței și pentru un timp, cele mai multe sisteme au fost construite de către contractori de apărare, care au fost cei mai familiarizati cu un magnetron. Până la sfârșitul anilor 1970, tehnologia s-a îmbunătățit până la punctul în care prețurile au fost în scădere rapida. Până în prezent, piața a produs un stil care să se potrivească cu fiecare gust, pentru a se potrivi în fiecare bucătărie, și un preț pentru orice buzunar, astfel că acum, cuptoarele cu microunde sunt nelipsite din orice bucătărie modernă.

Bibliografie:

1. Wikipedia- Microwave oven.

2. Application of microwave radiotion to biofilm heating during wastewater treatment in trickling filters.

3. Victor Nederiţă, Curs de principii şi tehnici neconvenţionale.

Observații:

UNIVERSITATEA ”LUCIAN BLAGA” SIBIU

FACULTATEA DE ȘTIINTE AGRICOLE, INDUSTRIE ALIMENTARĂ ȘI PROTECȚIA MEDIULUI

SPECIALIZAREA: INGINERIA PRODUSELOR ALIMENTARE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procesarea cu Microunde a Alimentelor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
9 207 cuvinte
Nr caractere:
49 492 caractere
Marime:
1016.25KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Dr.Ing.Victor Nederita
Sus!