Prezentare Danone

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.PREZENTARE FIRMA

1966-1980: de la sticle la bauturi in Franta

25 Februarie 1966. Doua companii de sticla, Souchon-Neuvesel si Glaces de Boussois, au anuntat ca ei au planuit sa colaboreze. Primul, stabilit in Lion, producea sticle, containere industriale, flacoane si articole de sticla (recipiente din sticla), in timp ce al doilea, situate in nordul Frantei, facea geamuri pentru industria imobiliara si a automobilelor.Scopul celor doua companii a fost de a tine piept schimbarii tendintelor de piata spre sticlele “fara depozitare,fara returnare” si de a lansa o companie care va fi puternica si competitive ineajuns pentru dezvoltarea Pietei Comune.Antoine Riboud a fost presedintele stability al Boussois-Souchon-Neuvesel- imediat fiind cunoscut ca BSN- care a avut un anuar de peste 1miliard franci.

BSN intra in afacerea mancarii

Incurajat de preluarea ofertei pentru Saint-Gobain, gigantica industrie franceza de sticla, in ianuarie 1969, BSN pretia controlul asupra Evian, Kronenbourg si asupra Companiei Europene Breweries in 1970. BSN a simtit ca recipientele de sticla erau abligate sa piarda monopolul lor in industria bauturilor, dar compania nu a avut nici o intentie sa inceapa sa faca plastic, carton, sau recipiente de metal pana cand nu a avut legatura cu petrochimicalele, silvicultura sau industriile de otel. Ideea cea mai buna a fost sa inceapa sa produca esentele pentru recipientele lor: era evident ca sticlele si bauturile merg impreuna, ca si a face mancare pentru copii si borcane din sticla. In 1970, BSN devine fabricantul francez principal de bere, apa minerala si mancare pentru copii.

Principalul grup francez de mancare

In 1973, dupa mai multe luni de negocieri, BSN si Gervais DANONE anuntau ca ei vor colabora – creand cel mai mare grup de mancare din Franta. Gervais DANONE, deja crestea rapede in Europa si mondial, a sperat sa grabeasca pasul extinderii sale. Pentru BSN, colaborarea a reprezentat o oprtunitate majora pentru a merge mai departe si de a intra pe noi piete, cu o schimbare decisive spre produsele de mancare.Paste, alimente proaspete ambulate si bauturile au devenit inima afacerilor Group.In 1979 estimarile sale au fost peste 16.5 miliarde franci.

1980-1990: plecarea in cucerirea Europei

O noua strategie

In octombrie 1973, razboiul Yom Kippur dintre Israel si tarile Arabe si rezultand agitatie in preturile uleiului a marcat sfarsitul celei mai puternice perioade a cresterii economice Europene experimentata 2 secole. Toate companiile franceze au suferit intr-o oarecare masura, si BSN Gervais DANONE nu a facut exceptie.Cea mai grea lovitura a fost afacerea sa de produs-sticla, ale carui profituri pana in present au finantat dezvoltarea Grupului.

Convins ca crizele au reprezentat o ultima sansa in ciclul afacerii si ca acea crestere puternica nu ar fi innapoiat pentru putin timp, BSN Gervais DANONE a decis sa schimbe tinta retragand produsele –farfuriile de sticla, care nu s-au potrivit cu partea de mancare a afacerii sale.A desfiintat complet sectorul farfuriilor din sticla in 1981, vanzand la pret scazut Boussois. De atunci Grupul s-a concentrat cu fermitate pe mancare.

O puternica baza in Europa

Desi Europa era in crestere devenind o singura piata cu 320 milioane locuitori, BSN Gervais DANONE a decis la inceputul anilor 1980 sa dezvolte afacerea sa acolo. A cautat la inceput tarile care ofereau cele mai mari oportunitati de extindere, mai ales din cauza slabei aoncentratii a lanturior de supermarket si hypermarket: Italia si Spania.

Printr-o serie de preluari, parteneriate si actiuni riscante commune, BSN Gervais DANONE a dobandit un numar mare de companii locale in aria traditionala a afacerii sale precum si unele noi( dulciuri, sosuri si condimente).In acest fel Grupul a devenit stabil peste tot sudul Europei, precum si in Anglia si Germania.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prezentare Danone.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 752 cuvinte
Nr caractere:
10 019 caractere
Marime:
18.17KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!