Pesticidele din Lapte

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Argumentare 3
Introducere 4
1 Pesticidele – Cuantificarea 6
2 Incidența și localizarea pesticidelor 6
3 Metode de identificare și dozare a pesticidelor în lapte 7
4 Vectori de transmitere a pesticidelor din lapte 7
5 Manifestare, consecinte, mod de exprimare 8
6 Toxicitatea pentru om a reziduurilor de pesticide 9
7 Metode preventive 10
8 Metode corective 10
Concluzii 11
Bibliografie 12

Extras din referat:

Argumentare

Am ales această temă, și anume Pesticidele din lapte deoarece contaminarea laptelui cu pesticide este foarte importantă din punct de vedere al sănătății consumatorului.

Deoarece alimentaţia raţională a omului nu poate fi concepută fără lapte şi produse lactate datorită valorii nutritive de excepţie şi a accesibilităţii sale, în calitate de aliment complet de primă necesitate, el poate fi pe deplin considerat drept aliment strategic, contribuind la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi la asigurarea securităţii alimentare prin acoperirea multiplelor necesităţi nutritive ale omului. Din punct de vedere fizico-chimic, laptele reprezintă un lichid heterogen foarte complex, fiecare componentă fiind responsabilă de o anume caracteristică.

Calitatea igienică a laptelui grupează toate criteriile de salubritate solicitate atât de consumatori, cât şi de procesatori, în vederea obţinerii produselor lactate. Ea se referă la caracteristicile igienice ca atare şi la cele toxicologice. Este deci evident că nu se poate face o apreciere corectă şi completă cu privire la calitatea igienică a laptelui, fără determinarea existenţei unor eventuale reziduuri de substanţe nocive cum este cazul şi al compuşilor tip POC.

Introducere

Ierarhizarea produselor de origine animală în funcție de importanța economică și alimentară, plasează laptele pe poziția a doua, imediat după carne; laptele este considerat una dintre cele mai ieftine surse de proteină animală cu valoare biologică ridicat.

La nivel mondial, consumul de lapte și de produse lactate pe locuitor reprezintă un indicator important al standardului de viață și de aceea, în țările civilizte, producția de lapte reprezintă 30-40% din venitul brut realizat de producția agricolă.

Considerat un univers alimentar, laptele este un aliment complet și de neînlocuit, datorită multiplelor sale efecte benefice, cum ar fi: acțiune mineralizantă la tineri, antidecalcifiantă la adulți, protecție antitoxică la persoanele care lucrează în medii toxice etc.

Consumul rațional de lapte asigură o bună dezvoltare fizică și intelectuală, mai ales la persoanele tinere, mărește rezistența organismului la boli, prelungește longevitatea și asigură o bună stare de sănătate la toți consumatorii, la femeile de peste 40 ani consumul zilnic de lapte previne apariția osteoporozei. De asemenea, favorizează eliminarea substanțelor toxice din organism, deoarece formează compuși chimici insolubili

Laptele conține peste 100 de sustanțe nutritive necesare organismului uman (5 feluri de proteine, 20 aminoacizi, 10 acizi grași, 4 tipuri de lactoză, 45 elemente minerale, 25 vitamine, enzimi, hormoni etc.), dar la fel de important este și faptul că acest produs are o digestibilitate a componentelor de 100%. În continuare, în figura 3, este prezentată proporția substanțelor nutritive din lapte:

Figura3. Original

Laptele este constituit din mai multe grupe de elemente, fiecare având roluri diferite pentru organismul uman:

- elemente cu rol energetic-lactoză și grăsime;

- elemente cu rol constructiv și plastic-proteinele, calciu și fosforul;

- elemente organice (vitaminele) – cu rol în reglarea și stimularea proceselor biochimice;

- elemente care previn deshidratarea – apa, în propoție de peste 80%.

Laptele crud, integal, se caracterizează prin așa numită valoare nutritivă, deoarece satisface cerințele organismului uman în energie și în sustanțe cu rol plastic și biostimulatori, influențând pozitiv starea de sănătate a consumatorilor.

Valoarea nutritivă a laptelui include două componente:

- valoarea energetică, reprezentată de energia degajată de lapte în urma combustiei lipidelor, glucidelor și proteinelor;

- valoarea biologică, reprezintă cantitatea de azot asimilată și reținută de organism, pentru a acoperi cerințele azotate; poartă și denumirea de coeficient de retenție a substanțelor azotate, având voloarea de 0,75. Valoarea biologică a laptelui mai este dată de coficientul de eficacitate proteică (3,4g spor de greutate/proteină absorbită) și de indicele de utilizare proteică net (la lapte este de 83%).

Observații:

Facultatea de Protecția Mediului

Universitatea din Oradea

Specializarea: Siguranță și securitate agroalimentară

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pesticidele din Lapte.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 545 cuvinte
Nr caractere:
20 306 caractere
Marime:
105.75KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!