Malaxor cu cuvă transportabilă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Operatia prin care se realizeaza imprastierea bucatilor sau particulelor materialelor unele printre altele se numeste amestecare, iar materialul rezultat amestec.

In general, faza continua conferă caracterul ei întregului amestec si anume acesta se va comporta ca un solid, lichid sau gaz.

Amestecarea poate constitui o operaţie independenta, când este folosita la obţinerea unor produse care sunt amestecuri de doua sau mai multe componente( brânza cu smântâna, băuturi răcoritoare din sucuri amestecate cu apa si dioxid de carbon). Ea poate fi operatie auxiliara când creează condiţii optime de desfăşurare a operaţiei principale si anume la intensificarea transmiterii căldurii( amestecarea cu aer cald a laptelui sub forma de bule foarte mici pentru uscarea acestuia, respectiv obţinerea laptelui praf), separarea suspensiilor( amestecarea vinurilor cu betonita pentru formarea stratului filtrant necesar indepartarii suspensiilor prin filtrare), extragerea unor substanţe( amestecarea brochenului de floarea-soarelui cu benzina pentru extragerea uleiului), reacţii chimice( amestecarea zemii de zahar defecate-zeama de difuzie amestecata cu lapte de var cu dioxid de carbon prin barbotare pentru îndepărtarea excesului de calciu sub forma de carbonat de calciu, descompunerea zaharaţilor de calciu pentru punerea in libertate a zaharozei si adsorbirea pe carbonat de calciu a nezaharului pentru a fi îndepărtat prin filtrare), schimbarea stării fizice (dizolvarea zaharului in apa, diluarea acizilor minerali).

Operaţia de amestecare poarta diferite denumiri dupa caracteristicile materialelor si anume: amestecare, in cazul materialelor solide;agitare, la lichide;malaxare, la materialele păstoase.

Utilajele folosite sunt denumite după numele operaţiei: amestecătoare, agitatoare, malaxoare si pot avea funcţionare continua sau discontinua.

FACTORII CARE INFLUENTEAZA OPERATIA DE AMESTECARE

1. Factori referitori la materialele supuse amestecării

- natura componentelor

- starea fizica a componentelor

- raportul cantitativ al componentelor

- proprietăţile componentelor

-densitatea

-solubilitatea(miscibilitatea)

-vascozitatea

-tensiunea superficiala

-granulometria si forma particulelor(pentru solide)

-umectabilitatea

2. Factori referitori la produsul rezultat in urma amestecării

- gradul de omogenizare

- proprietăţile produsului

-densitatea

-vascozitatea

-tensiunea superficiala

3. Factori referitori la operaţia de amestecare(condiţiile de operare)

- intensitatea amestecării

- regimul de funcţionare

- cantitatea sau debitul de produs

- durata amestecării

- temperatura de lucru

- presiunea de lucru

- scopul urmărit

- tipul amestecătorului

- puterea necesara amestecării

- costul operaţiei de amestecare

AMESTECAREA MATERIALELOR PASTOASE

In industria panificaţiei si pastelor făinoase, a produselor zaharoase si de patiserie, a preparatelor de carne se intalnesc numeroase materiale in stare păstoasa( aluaturi, carne tocata). La obţinerea acestora se folosesc malaxoare a căror construcţie asigura o energie de amestecare mai mare. Ele realizează concomitent frământarea amestecului si înglobarea in el a unei cantitati de aer.

CLASIFICAREA AMESTECATOARELOR PENTRU MATERIALE CONSISTENTE (MALAXOARE)

- cu benzi elicoidale

- cu 2 braţe malaxoare si rotire in sens de întimpinare

- cu braţe fixe si cuva rotativa

- cu braţ malaxor si cuva rotativa

- tip extruder

- tip valţ

- batatoare

Malaxoarele sunt amestecatoare special destinate omogenizarii maselor consistente, pastoase sau realizarii unor operatii speciale.

Pentru framantarea aluaturilor de panificatie se folosesc malaxoare cu cuva in miscare de rotatie si dispozitiv de malaxare cu brate, cu ancora sau cu spirala. Cuvele acestor malaxoare sunt montate pe o platforma mobila, fiind detasabile deoarece in panificatie fermentarea aluatului are loc in aceleasi cuve in care s-a relizat malaxarea.

MALAXORUL CU CUVA TRANSPORTABILA

UTILIZARE

Malaxorul cu cuva mobila este întrebuinţat in diferite ramuri ale industriei alimentare: panificaţie, industria mezelurilor, a conservelor de carne etc.

ELEMENTE COMPONENTE

Malaxorul este compus din cuva 1 montata pe căruciorul mobil 2 ce se deplasează cu ajutorul a trei roti. Intre cărucior si cuva este montata o roata dinţata 3 ce face corp comun cu cuva, asigurând angrenarea prin piciorul 4 cu transmisia prin curele 5 si motorul electric montat in interiorul carcasei 6.

Dispozitivul de amestecare este format dintr-un ax oblic cu palete 7 si un braţ de răzuire 8, ambele fiind antrenate de la acelaşi electromotor ce acţionează cuva. Braţul de amestecare poate avea forme diferite (furca, cuţite etc.).

Dispozitivul de amestecare funcţionează numai in cazul când cuva este blocata pe postamentul de fixare prin piesa 9. La terminarea operaţiei de amestecare braţul este ridicat deasupra cuvei, permiţând scoaterea acesteia din piesa de blocare. Cuva este ridicata si răsturnata in buncărul maşinii ce executa operaţia următoare, cu ajutorul uni dispozitiv de răsturnare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Malaxor cu Cuva Transportabila.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 699 cuvinte
Nr caractere:
15 727 caractere
Marime:
19.22KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!