Legislație agroalimentară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nota introductiva

Siguranta alimentelor nu poate deveni un fapt real decat daca ea constituie o responsabilitate a tuturor celor implicati in domeniul alimentar, de la profesionisti la consumatori. De-a lungul lantului alimentar, sunt implementate diverse proceduri si mecanisme de control, care se asigura ca alimentele care ajung pe masa consumatorului sunt comestibile si ca riscul contaminarii este resus la minim, in asa fel incat populatia sa fie mai sanatoasa in urma beneficiilor aduse de alimente sigure si sanatoase. Totusi, riscul zero in alimente nu exista si trebuie sa fim constienti de faptul ca cea mai buna legislatie si cele mai bune sisteme de control nu ne pot proteja intru totul impotriva celor care au intentii rele.

Cel mai bun mod in care putem sa punem in practica siguranta alimentelor este sa fim bine informati referitor la principiile de baza ale producerii alimentelor si a tratarii lor sigure la noi acasa.

Pentru asigurarea sigurantei alimentelor ar trebui sa se respecte urmatoarele cerinte:

- alimentele nu trebuie puse pe piata daca nu sunt sigure;

- alimentele sunt considerate nesigure, daca sunt daunatoare pentru sanatate sau inadecvate consumului uman;

- pentru a determina daca un aliment nu este sigur, se va tine seama de conditiile normale de utilizare a alimentelor de catre consumator la fiecare etapa a productiei, procesarii si distributiei, precum si de informatiile furnizate consumatorului, inclusiv informatiile de pe eticheta sau alte informatii generale puse la dispozitia consumatorului privind evitarea efectelor daunatoare sanatatii personale, determinate de un anumit aliment sau categorie de alimente;

- pentru a stabili daca un aliment este daunator pentru sanatate, trebuie avute în vedere efectele probabile imediate si/sau pe termen scurt si/sau pe termen lung ale acelui aliment asupra sanatatii persoanei care îl consuma, precum si efectele asupra generatiilor viitoare, posibilele efecte toxice cumulate, precum si sensibilitatea asupra sanatatii unei anumite categorii de consumatori;

- pentru a determina daca un aliment este sau nu inadecvat pentru consumul uman, trebuie sa se analizeze daca alimentul este inacceptabil pentru consumul uman în conformitate cu destinatia sa, din punct de vedere al contaminarii, determinate de factori externi sau nu, de alterare, deteriorare sau degradare;

- în cazul în care un aliment nesigur face parte dintr-un lot, şarjă sau transport de alimente din aceeasi clasa sau cu aceeasi descriere, se va presupune ca toate alimentele din respectivul lot, sarja sau transport sunt nesigure, în afara cazului în care în urma unei evaluari detaliate nu se descopera nici o dovada care sa indice ca si restul lotului/sarjei sau transportului este nesigur;

- conformitatea unui aliment cu prevederile specifice aplicabile acelui aliment nu va împiedica autoritatile competente sa ia masurile necesare în vederea impunerii de restrictii la punerea pe piata sau în vederea retragerii acestuia de pe piata, în cazul în care exista motive care arata ca alimentele nu sunt sigure, desi aparent acestea sunt conforme.

Pentru garantarea sigurantei hranei animalelor se vor respecta urmatoarele cerinte:

- hrana pentru animale nu va fi pusa pe piata sau utilizata în hrana animalelor destinate pentru productia de alimente decât daca este sigura;

- având în vedere destinatia ei, hrana pentru animale este considerata nesigura în cazul în care are un efect daunator pentru sanatatea oamenilor sau animalelor, sau face ca alimentele derivate din animalele destinate pentru productia de alimente sa devina nesigure pentru consumul uman;

- în cazul în care hrana pentru animale care a fost identificata ca fiind nesatisfacatoare din punctul de vedere al cerintelor privind siguranta acesteia face parte dintr-un lot, sarja sau transport de hrana pentru animale din aceeasi clasa sau care au aceeasi descriere, se presupune ca toata hrana pentru animale din lot, sarja sau transport este afectata, în afara cazului în care în urma realizarii unei evaluari detaliate, nu se obtin dovezi care arata ca restul lotului/sarjei sau transportului nu satisface cerintele de siguranta a hranei pentru animale ;

- conformitatea hranei pentru animale cu prevederile specifice aplicabile acesteia nu va împiedica autoritatile competente sa ia masurile necesare pentru impunerea de restrictii la punerea pe piata sau în vederea retragerii acesteia de pe piata, în cazul în care exista suspiciuni care arata ca hrana pentru animale nu este sigura, cu toate ca este conforma cu prevederile specifice.

Operatorii din industria alimentara si din industria hranei pentru animale, în toate etapele productiei, procesarii si distributiei realizate în cadrul activitatii proprii, trebuie sa ia masurile necesare ca alimentele si hrana pentru animale sa îndeplineasca cerintele legislatiei în domeniul alimentelor si sa verifice daca aceste cerinte sunt realizate.

Autoritatile competente trebuie sa asigure aplicarea legislatiei în domeniul alimentelor. Acestea controleaza si verifica respectarea legislatiei în domeniul alimentelor de catre operatorii din industria alimentara si din industria hranei pentru animale în toate etapele productiei, procesarii si distributiei. În acest scop, autoritatile competente trebuie sa mentina un sistem de control oficial si alte activitati necesare în functie de situatie, inclusiv activitati de comunicare publica cu privire la siguranta si riscurile alimentelor si hranei pentru animale, de supraveghere a sigurantei alimentelor si alte activitati de control care sa acopere toate etapele productiei, procesarii si distributiei.

Masurile si sanctiunile care se aplica în cazul încalcarii prevederilor legislatiei privind alimentele si hrana pentru animale se stabilesc în conditiile legii. Masurile si sanctiunile trebuie sa fie eficiente, proportionale si descurajatoare.

Despre ambalarea produselor alimentare

Pentru a fi comercializate, produsele alimentare trebuie sa fie ambalate, fie in cantitati mici (portionate), fie in vrac.

Ambalajul este un material specific, ca executie si ca natura,destinat produselor alimentare in vederea asigurarii protectiei si utilizat pentru transportul, manipularea, depozitarea sau desfacerea acestora.

Conditii care ar trebui sda fie obligatorii privind ambalajele:

*sa mentina calitatile si cantitatile produselor;

*sa fie din materiale reciclabile sau care sa aiba asigurate conditii de valorificare sau eliminare ecologica;

*sa fie din materiale care nu cedeaza alimentelor substante straine, peste limitele admise;

*sa nu madifice caracterele organoleptice ale produselor;

*sa fie curate, dezinfectate si neinfestate cu insecte si rozatoare;

*sa un fie purtatoare de substante toxice pe suprafata lor (sa nu fi fost anterior folosite pentru ambalarea de substante pesticide, insecticide etc.).

Materialele de ambalare si ambalajele utilizate pentru produsele alimentare trebuie sa fie avizate de Ministerul Sanatatii.

Etichetarea produselor alimentare

Regulile restrictive de etichetare trebuie prin urmare sa garanteze informarea consumatorului privind caracteristicile produsului care determina alegerea, compozitia, depozitarea si utilizarea unui produs. Operatorii trebuie sa aiba libertatea de a furniza mai multe informatii pe eticheta, cu conditia ca acestea sa fie corecte si sa nu induca in eroare.

Observații:

U.S.M.V

Master Mangement in Alimentatia Publica si Agroturism

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Legislatie Agroalimentara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 426 cuvinte
Nr caractere:
20 259 caractere
Marime:
22.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!