Influența Alimentatiei asupra Calității și Compoziției Laptelui

Previzualizare referat:

Extras din referat:

IMPORTANŢA LAPTELUI

Materia primă pentru industria laptelui şi a produselor lactate o constitue în cea mai mare parte laptele de vacă. Este alimentul cel mai complet şi mai uşor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de baza în nutriţia omului.

Laptele mai este denumit şi ” Sângele Alb „ prin valoarea sa hrănitoare. Are peste 100 de substanţe nutritive necesare vieţii omului ( 20 aminoacizi, peste 10 acizi graşi, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, peste 45 de elemente minerale, proteine).

Proteinele conţin aminoacizi necesari creşterii şi menţinerii sănătăţii. Grăsimea în afară de rolul ei energetic contribuie şi la formarea rezervelor de grăsime din

organism. Vitaminele conţinute în proporţii apreciabile ridică valoarea nutriImportant este faptul că substanţele nutritive din lapte se găsesc în proporţii optime, astfel că laptele este asimtivă a laptelui.

Important este faptul că substanţele nutritive din lapte se găsesc în proporţii optime, astfel că laptele este asimilat de organism mai bine decât orice alt aliment, putând fi consumat atât în stare proaspătă cât şi sub formă de diferite produse lactate.

Atât laptele cât şi produsele lactate măresc rezistenţa organismelor faţă de infecţii şi intoxicaţii, ridicând nivelul de sănătate a populaţiei.

Unul dintre cei mai importanţi factori care influenţează cantitatea şi calitatea laptelui,este hrănirea ( alimentaţia ), întrucât lipsa substanţelor nutritive sau apariţia altor elemente nedorite în cadrul alimentaţiei duce la scăderea cantităţii de lapte şi respectiv a calităţii acestuia.

COMPOZIŢIA ŞI CALITATEA LAPTELUI ÎN FUNCŢIE DE ALIMENTAŢIE

Nutriţia şi alimentaţia sunt factorii cei mai importanţi care pot modifica compoziţia laptelui.

În principiu, cu cât componenţii sunt mai fin şi mai omogen dispersaţi în lapte ( lactoză, vitaminele hidrosolubile, macroelementele ), cu atât sunt mai puţin influenţabili; în schimb, componenţii mai grosieri şi mai puţin uniform dispersaţi ( grăsimea, vitaminele liposolubile şi în mai mică măsură proteina ) sunt supuşi unei influenţe mai mari.( tabelul 1.)

Tipul de alimentaţie poate influenţa nu numai cantitatea dar şi indicii de calitate ai laptelui. Se pot constituii în factori de influenţă atât procesele de digestie rumenală care conduc la acidoză sau alcaloză , cât şi unele substanţe chimice prezente în nutreţuri.

Influenţa hranei asupra conţinutului laptelui în diferiţi compuşi

Nutreţul însilozat , în funcţie de procesul fermentaţiei poate influenţa de asemenea calitatea laptelui. Modificări de calitate înregistrează în primul rând grăsimea , proteina, conţinutul în vitamina A, însuşirile gustative, aciditatea şi mai puţin mai puţin conţinutul în lactoză şi minerale.

În cazul unei alimentaţii normale care nu atrage perturbări ale fermentaţiilor rumenale ( proporţia nutreţurilor concentrate, prezenţa elementelor fibroase ), nivelul aporturilor energetice influenţează mai ales nivelul proteinei din lapte. Aporturile azotate nu au decât puţină influenţă asupra compoziţiei laptelui.

INFLUEMŢA ALIMENTAŢIEI ASUPRA GRĂSIMII DIN LAPTE

Cantitatea şi calitatea grăsimii din lapte ( proporţia diferiţilor acizi graşi), sunt dependente de:

- Metabolismul rumenal, respectiv cantitatea şi raportul dintre acizii graşi;

- Cantitatea şi felul grăsimii din hrană;

- Aportul de energie şi proteină din raţie.

Observații:

Referat prezentat la Facultatea de Zootehnie, la managementul calitătii produselor de origine animaliera.

UNIVERSITATEA DE STIINŢE AGRICOLE SI MEDICINĂ VETERINARĂ

CLUJ-NAPOCA

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Influenta Alimentatiei asupra Calitatii si Compozitiei Laptelui
    • Influenta Alimentatiei asupra Calitatii si Compozitiei Laptelui.doc
    • usamv.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 412 cuvinte
Nr caractere:
12 877 caractere
Marime:
71.93KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Gigore Onaciu
Sus!