Igiena produselor alimentare și intoxicații alimentare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Igiena produselor alimentare se ocupă cu normele de igienă (sanitare) a alimentelor, cu regulile privitoare la controlul lor sanitar şi cu regulile de igienă privitoare la personalul ce asigură alimentaţia în colectivităţi.

Igiena alimentara ca si defnitie este stiinta mentinerii sanatatii si implica operatiuni de igiena pentru a reduce riscul de boli.

Igiena alimentara: igiena produselor alimentare implica toate masurile necesare pentru a asigura siguranta alimentelor in timpul: prepararii, prelucrarii, fabricatiei, ambalarii, distributiei, depozitarii, manipularii, vanzarii si furnizarea catre clienti.

Normele de igienă a alimentelor se referă la anumite calităţi organoleptice, bacteriologice, biologice şi chimice care reflectă starea sanitară a alimentelor şi pe care acestea trebuie să le întrunească în mod obligatoriu pentru a putea fi declarate bune de consum. în general, toate alimentele trebuie să aibă aspect, miros şi gust plăcut, să fie lipsite de bacterii patogene, să nu prezinte semne de alterare prin putrefacţie, fermentaţie sau prin pătrunderea accidental a unor toxine şi să nu aibă valoarea nutritivă scăzută sub limitele normelor sanitare, ca urmare a nerespectării regulelor de păstrare a acestora sau datorită falsificărilor.

Regulile de igienă a alimentelor se referă la păstrarea valorii lor nutritive, la prevenirea pătrunderii şi înmulţirii agenţilor patogeni în alimente, la distrugerea acestora şi la prevenirea alterării alimentelor prin putrefacţie, fermentaţie şi prin pătrunderea unor substanţe toxice.

Toate regulile de protejare a calităţilor igienice a alimentelor şi controlul lor sanitar se aplică la recoltarea, la transportul, depozitarea, prelucrarea şi servirea acestora.

Igiena produselor alimentare implica:

• Achizitionarea materiei prime de la furnizorii de incredere;

• Decontaminare a materiei prime;

• Porotejarea impotriva contaminarii alimentelor;

• Prevenirea multiplicarii microorganismelor;

• Distrugerea microorganismelor daunatoare’

• Eliminarea produselor contaminate.

Cum producem mancare in conditii de igiena?

- Motive morale: increderea consumatorului;

- Legislatie: vanzarea alimentelor care pot fi consumate in conditii de siguranta;

- Afacere: mancarea de buna calitate va spori vanzarile si va reduce pierderile.

Beneficiile unei bune igienizari a alimentelor: reputatie buna, clienti multumiti, cresterea productivitatii, respectarea legislatiei, conditii bune de munca, reducerea riscului de intoxicatie alimenatara, perioada de valabilitate mai lunga, un numar limitat de muncitori, profituri mai mari.

Costurile de igiena alimenatara scazute: reclamatii alimentare, intoxicatie alimentara, pierderii de productie, pierderea afaceri, amenzi si costuri legale, costuri de judecare, un numar mare de angajati concediati, deseuri alimentare si pierderi, inchiderea.

Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Igiena Produselor Alimentare si Intoxicatii Alimentare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 479 cuvinte
Nr caractere:
9 506 caractere
Marime:
17.50KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!