Ghiudemul și brânza topită

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Branza topita
1. Aspecte generale privind laptele 3
2. Compozitia laptelui 5
3. Clasificarea branzeturilor 8
4. Tehnologia fabricarii branzeturilor topite 9
5. Fluxul tehnologic 11
Ghiudemul
1. Materiale filosite in industria carnii 14
2. Clasificarea carnii 15
3. Clasificarea preparatelor din carne 16
4. Reteta de fabricare a ghiudemului 16
5. Fluxul tehnologic 18

Extras din referat:

Branza topita

1. Aspecte generale privind laptele

Laptele si produsele lactate datorita compozitiei lor chimice si a gradului ridicat de asimilare ocupa un loc important in alimentatia rationala a omului , fiind si una dintre sursele cele mai accesibile de proteina de origine animala.

Calitatile nutritive excelente ale laptelui ca produs alimentar se cunosc din vremuri stravechi. Filozofii antici au numit laptele “izvorul sanatatii”, “sucul vietii”, “sange alb”, iar marele filozof rus I.P. Pavlov l-a numit “hrana remarcabila create de insasi natura”.

Laptele este unicul produs alimentar natural cara asigura organismului tanar, toate substantele nutritive necesare pentru crestere si dezvoltare.Dintre toate tipurile de lapte cel mai perfect, adaptat posibilitatilor de digestie si asimilare ale sugarului este laptele uman , deaceea este considerat drept aliment de prima importanta , superior celorlalte alimente.

Laptele de vaca, cat si laptele altor specii de animale ce prezinta interes ca produs alimentar, se deosebeste de cel uman prin continutul mai mare de substanta uscata, inclusive proteine si saruri minerale si mai redus de glucide, alfa-lactoalbumina, imunoglobulina si lactotranserina.

Laptele este unul dintre produsele alimentare componente in alimentatia zilnica a populatiei de toate varstele.Consumul unui litru de lapte acopera necesarul zilnic de al unui om matur in lipide, calciu si fosfor, 53% necesarul de proteine, 35% din necasarul de vitamine A, C, B si 26% din necesarul de energie.

Laptele si produsele lactate servesc ca si sursa importanta de saruri minerale, mai ales calciu si fosfor. Raportul dintre cele doua elemente in lapte este asemanator celui existent in tesutul osos. Calciul din lapte se asimileaza complet ca cel din alte alimente, de aceea produsele lactate sunt foarte indicate in alimentatia copiilor, adolescentior, sportivilor. Laptele este bogat si in vitamine, atat liposolubile cat si hidrosolubile.

Laptele manifesta si propietati bacteriocide, diuretice si laxative.

Valoarea calorica a laptelui este compatativ redusa si variaza in limitele de 680 – 900 kcal/kg ceea ce permite reglarea valorii calorice a ratiei.

Tinand cont de propietatile nutritive si biologie avansate, specialistii dietologi recomanda ca 1/3 din necesarul zilnic de substante nutritive ale omului sa fie satisfacut pe seama laptelui si a produselor lactate.

Observații:

Universitatea de Stiinte Agronomice si Medecina Veterinara Bucuresti

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ghiudemul si Branza Topita.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
1 682 cuvinte
Nr caractere:
11 285 caractere
Marime:
995.34KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!