Extracția Soxhlet asistată de microunde pe produse de patiserie

Extras din referat:

Introducere

Extractia reprezinta operatia de separare a unui sau mai multi componenti dintr-un amestec, pe baza diferentei de solubilitate a acestora intr-un solvent selectiv.

In ultimul timp, interesul pentru aportul de grasimi din alimentatie a crescut. Toate produsele au etichete, care mai de care mai detaliate (grasimi 0, fara grasimi, cu continut redus de grasimi sau usoare), menite sa ofere informatii despre continutul de grasimi, mai ales ca , majoritatea consumatorilor cer reducerea acestuia , in scopul imbunatatirii modului de viata.

In scopul etichetarii, grasimiile au fost definite ca trigliceride.

Continutul total de grasime este definit ca suma tuturor acizilor grasi obtinuti in extract lipidic, exprimat ca trigliceride. Extractia lipidica se poate face prin mai multe metode, unele presupunand hidroliza inainte de extractia cu solvent, altele bazandu-se doar pe extractia cu solvent.

Metoda

1.Aparatura

Extractorul folosit in extractia concentrata Soxhlet (FMASE) este alcatuit :

extractor Soxhlet traditional modificat pentru ajustarea compartimentului, in care se introduce cartusul cu proba, in zona de iradiere a unui ;

digestor cu o putere maxima de 200W. Digestorul este si el modificat, avand un orificiu la capatul zonei de iradiere care permite conectarea compartimentului cartusului cu balonul de distilare, prin intermediul unui pahar sifon;

Un termometru este folosit pentru a monitoriza temperatura de extractie, controlat, impreuna cu unitatea de microunde, de doua microprocesoare;

o izoterma electrica, pentru incazirea balonului de distilare este folosita.

un evaporator rotativ pentru evaporarea solventului dupa fiecare extractie

cartuse de extractie din celuloza

2.Reactivi si probe

Ca si solvent s-a folosit n-hexan. Produsele de panificatie, sase ca numar, au fost impartite in doua categorii : fursecuri si gustari (cookies and snacks). In categoria fursecuri au intrat : fursecuri cumparate din comert, fursecuri facute dupa metode traditionale, fursecuri Müesli Multivitamine cu efect bifidus si gogosi (ineluse); iar in categoria gustari : branza cu fibre si Cheetos.

Procedeu experimental

Pregatirea probei

Produsul studiat a fost omogenizat cu un mixer, apoi s-au luat 200g din amestec si introduse intr-o masina de tocat, omogenizate din nou si stocate intr-un recipient ermetic la 4 grade C la intuneric.

Extractia concentrata Soxhlet asistata de microunde

125ml de n- hexan si 2 bucati de piatra ponce au fost introdusi in balonul de distilare

4g de proba au fost amestecate cu nisip pre-spalat (agent de dispersie).

Amestecul a fost pus intr-un cartus de extractie din celuloza si introdus in vasul de extractie, confectionat din cuart, din interiorul zonei de radiatii cu microunde. Balonul de distilare a fost pozitionat pe izoterma electrica si comectat la vasul cu proba prin intermediul unui sifon si unui tub de distilare. Extractia este constituita dintr-un numar de cicluri (7 sau 12) in functie de matricea probei.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Extractia Soxhlet Asistata de Microunde pe Produse de Patiserie.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Marime:
919.26KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Conf. univ.dr.Simona Dobrinas
Sus!