Evidența și Controlul Producției la Prelucrarea Boabelor pentru Crupe

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pentru evidenţă se folosesc următorii indici de calitate a boabelor: ieşirea nucleului curat, conţinutul de coajă, amestecurile greu separabile, boabele deteriorate, dezghiocate şi umiditatea.

Înafară de asta , în boabele ovăzului, orzului, porumbului şi mazărei în calcul la ieşire se iau în consideraţie boabele mărunte. În boabele de orez , boabele aflate în faza de încolţire şi boabele în înveliş, cu endospermul îngelbenit şi boabele cu endosperma crăpată şi fărîmiţate; în mazăre - adaosurile mazării de calitate a II-a şi boabele străine şi deteriorate, dar în grîul tare – cantitatea boabelor de grîu moale.

Cantitatea cojii în boabele de mei, orez şi hrişcă se calculează după formula:

X= ,

Unde: C – impurităţile străine, %;

З – adaosurile de boabe,

Pentru calcularea conţinutului cojii în boabele de ovăs se utilizează formula:

Unde: M – boabele mărunţite, trecute prin sită cu mărimea de 1,8 * 20mm, %;

K – boabele de grîu, grîul gol, resturile şi orzul, raportate la partea principală a bobului, %;

Scăzămintele produselor la prelucrarea boabelor se calculează după formula:

Unde: - conţinutul mediu de umiditate a boabelor înaintea introducerii în secţia de curăţare;

- conţinutul mediu de umiditate în toate produsele (crupe, rămăşiţe pentru nutreţ, şişcă, făinurile şi cojile, dar de la prelucrarea ovăsului, orzului şi mazării deasemenea şi boabele mărunţite), %;

La prelucrarea crupelor de mei, hrişcă, orez, şi ovăs, pentru determinarea indicilor de calitate se folosesc cantităţile curate de nucleu şi conţinutul de coajă, pentru orez adăugător se determină şi conţinutul boabelor cu endospermul îngălbenit şi boabele învelite în coajă, dar pentru ovăs şi orz – boabele mărunţite.

Indicii de calitate a boabelor Tabelul 1

Cultura Miezul

curat,

% Coaja,

% Boabele

Mărunţite,

% Boabele de orez îngălbenite şi în coajă, %

Mei 76 18 - -

Hrişcă 75 22 - -

Ovăs 65 27 5 -

Orez 76,5 19 - 2

La prelucrarea boabelor de ovăs, mazăre, porumb şi grîu normele de bază implementate sunt conţinutul de murdărie şi boabele străine şi cele mărunţite. La efectuarea calculelor de iesire a crupelor, este necesar de a lua în consideraţie fracţiile străine şi deşeurile şi indicii de bază a calităţii boabelor. Aceşti indici se conţin în regulamentul de organizare şi îndeplinire a procesului tehnologic la fabricile de crupe.

În orez şi hrişcă crupele zdrobite reprezintă producţia de bază, iar la celelalte culturi (mălai, ovăs, mazăre) – producţie adăugătoare.

Dacă calitatea boabelor nu corespunde normelor de bază, atunci sunt efectuate norme de scăzăminte şi adaosuri la ieşire producţiei.

Cînd ieşire nucleului curat din boabele de mazăre, orez, hrişcă şi ovăs sunt peste normele de bază, se efectuează adaosuri la ieşirea tuturor sorturilor de crupă, sfărîmiţături şi făina brută, dar la conţinutul sub normele de bază – scăzăminte în mărimi corespunzătoare. Aceste scăzăminte şi adaosuri se efectuează din contul schimbului normativelor de ieşire a deşeurilor de categoria I şi II.. Scăzamintele şi adaosurile sunt înregistrate în regulamentul de diferenţiere după aspectul crupelor.

La necorespunderea cantităţii de coajă în normativele de bază pentru fiecare procent se măreşte sau se micşorează randamentul în coajă şi făină brută pentru calculul schimbării cantităţii deşeurilor de categoria I şi II.

Pentru fiecare 0,1% boabe de hrişcă stricate mai mult de 0,5%, se măreşte randamentul miezului de calitatea a II-a cu 0.2% din contul micşorării extracţiilor de miez de calitatea I. Nu determină norma de selecţie: miezul de calitatea întîi la prelucrarea hrişcăi cu conţinut de boabe stricate mai mult de 0,7%; grîul de calitate superioră şi de calitatea întîi la prelucrarea meiului cu un conţinut de boabe sticate mai mult de 0,1%; crupe de calitate superioară la prelucrarea ovăsului cu un conţinut de boabe stricate ce depăşeşte 0,4%. În aceste cazuri cazuri randamentul se obţine pe norme.

Prin prezenţa în boabele de mei şi hrişcă a amestecurilor greu separabile, pentru fiecare procent reprezentat în aceste amestecuri, boabele micşorează randamentul în crupă, sfărîmiţăturile de boabe, făina brută şi coaja proporţionale randamentului de bază pentru evidenţa normelor de resturi de categoria I şi II.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evidenta si Controlul Productiei la Prelucrarea Boabelor pentru Crupe.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
5 495 cuvinte
Nr caractere:
29 678 caractere
Marime:
57.01KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!