Acidifiant natural, mineral.
Denumire chimica acid fosforic sau ortofosforic.
E338 - acidul fosforic se gaseste in mod natural in multe fructe si legume. La scara industriala este produs din minereu de fosfat. Acidul este un lichid incolor folosit la fertilizatori, detergenti, arome, medicamente.
Acidul fosforic este asociat cu o densitate osoasa scazuta. El se combina foarte repede in tractul digestiv cu calciul si magneziul si formeaza saruri care nu mai sunt absorbite de organism. In cantitati mari produce hipocalcemie la nivel osos si calcifierea tesuturilor moi. Fosfatii sunt saruri esentiale pentru organism, dar, pentru a preveni deficienta de calciu, utilizarea lor este limitata.
Am ales acest aditiv pentru a arata rolul lui in industria alimentara si daunele sa beneficiile produse de utilizarea lui.
UTILIZAREA ADITIVULUI IN INDUSTRIA ALIMENTARA
In industria alimentara se utilizeaza ca regulator de aciditate. Creste permeabilitatea sarii in carnuri si este antioxidant. Se foloseste in multe produse, in special Coca-Cola, Pepsi, produse din carne si branzeturi.
Se intrebuinteaza ca sechestrant, antioxidant si agent sinergetic pentru alti antioxidanti, ca acidulanti in bauturi.
Acidul fosforic se foloseste in industria textila ca mordant la imprimarea si colorarea tasaturilor, in stomatologie pentru chituri de plombe. Smaltul obiectelor din ceramica fina contine acid fosforic. Coca-cola, cea mai raspandita bautura racoritoare de pe intreaga planeta contine si ea acid fosforic.
Alte studii au demonstrat ca o concentratie mai mare de calciu in urina (hipercalciurie) in urma consumului de Coca-Cola sau Pepsi se datoreaza de fapt cofeinei si nu acidului fosforic. De altfel, acest efect al cofeinei este recunoscut.
Acidul fosforic este si un puternic agent de chelare (se combina cu ionii de metal) si este folosit si in tratamentul impotriva intoxicatiilor cu metale. Datorita acestei proprietati, se foloseste si pentru a dizolva rugina (oxid de fier) pe care o transforma intr-un fosfat solubil in apa. De aceea Coca-Cola curata obiectele metalice.
Acidul fosforic este puternic coroziv. Vaporii de acid in concentratie mare (ceata) sau incalziti ataca sever caile respiratorii. Solutiile concentrate de acid ataca pielea, cauzand arsuri, iar cele slabe iritatii. Ingerarea de acid fosforic concentrat produce necroza tractului digestiv superior si inferior, necroza pancreasului, hemoragie interna.
FISA ADITIVULUI
- CLASA ADITIVULUI
-Acidulanti
- DENUMIREA TEHNICA
-H3PO4
- DENUMIREA COMERCIALA
-Acid fosforic(ortofosforic) E338
- PROPRIETATI ALIMENTARE
a)ORGANOLEPTICE
Este un lichid limpede, incolor, indoor, consistent siropoasa, miscubil cu apa si cu etanolul.
Proprietatile gustative ale acizilor sunt foarte variate. Exista un prag de perceptie al gustului acru (aciditatea gustativa). Acest prag de perceptie reprezinta cantitatea minima de acid dizolvat, care provoaca perceptia de acru.
Acizii se deosebesc foarte mult din punct de vedere al efectului gustativ. Cel mai pur gust acru il are acidul citric, urmat in ordine descrescatoare de acidul tartric (usoara astringenta), succinic, izosuccinic, lactic, acetic. Exista substante care accentueaza gustul acru (substante acide asociate cu substante tanante), care intensifica gustul real pana cand acesta poate deveni inacceptabil pentru consumator.
1.ROMULUS SCOREI-Rolul aditivilor si auxiliarilor alimentari in asigurarea calitatii alimentelor,ED SITECH, Craiova.
2.CONSTANTIN BANU-Folosirea aditivilor in industria alimentara, ED.TEHNICA,Bucuresti,1985
3.G.NEAMTU-Biochimie alimentara, ED. CERES, Bucuresti,1997.
4.Ghidul sigurantei produselor alimentare.-Ministerul Sanatatii si Familiei, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
5.Ghidul consumatorului pentru produse din industria alimentara-Asociatia pentru protectia consumatorilor din Romania, Oficiul pentru protectia consumatorilor din Romania.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.