Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 3
Capitolul 1. Droguri- Caracteristici generale 4
Capitolul 2. Canabis- Caracteristici generale 5
Capitolul 3. Efectele consumului de canabis asupra organismului uman 8
3.1. Riscul consumului de cannabis asupra sănătății 10
Capitolul 4. Studii privind efectele consumului de canabis asupra organismului uman 11
4.1. Evaluarea sindromului de abstinență în urma consumului de marijuana 11
4.2. Canabisul duce la ștergerea din memorie a unor elemente de vocabular 11
4.3. Beneficiile medicinale ale canabisului, separate în premieră de efectele halucinogene 12
4.4. Legătura dintre consumul de canabis și diabet 13
Capitolul 5. Statistici privind consumul de canabis pe plan internațional si pe plan național 14
5.1. Consumul de canabis la nivel mondial 14
5.2. Consumul de canabis în România 14
Bibliografie 21

Extras din referat:

În sens larg DROGUL desemnează orice substanță (naturală sau artificială) care prin natura sa chimică determină alterarea funcționării unui organ. În sens restrâns se referă la substanțe care provoacă toleranță și dependență. În limbaj uzual, acest termen se referă la substanțe psihoactive, mai ales cele ilegale.

Canabis este denumirea generică pentru produsele vegetale obținute din cânepa de cultură, din familia Cannabaceae plantă care conține substanțe halucinogene. În prezent, canabisul este produsul stupefiant cel mai utilizat în lume. În lume cresc mai multe specii de cannabis, alături de Cannabis Sativa L., fiind întâlnite și Cannabis Indica și Cannabis Ruderalis

Ingredientul activ al canabisului este delta-9 tetrahydrocannabinol (THC), iar din canabis se obține: marijuana, hașișul și uleiul de canabis.

Efectele canabisului sunt cauzate de compușii chimici din plantă, cum ar fi tetrahidrocanabinolul (THC), care este unul dintre cele 100 de canabinoide din plantă.

Canabisul are diferite efecte psihologice și fiziologice asupra corpului uman.

Efecte acute în timpul consumului de Canabis sunt euforia și anxietatea, la doze foarte mari poate induce halucinații vizuale si auditive.

La fumarea canabisului, substanta THC este absorbită cu repeziciune din plămâni în sânge, iar apoi transmisă către creier și celelalte organe ale corpului. Când canabisul este consumat ca ingredient în alimente sau în băutură, substanța este absorbită mai încet.

Conform studiilor, canabisul afecteaza negativ capacitatea de invatare si memoria, iar daunele persista mult timp dupa ce efectele drogului dispar. La adolescentii care consuma canabis, acestea pot persista cativa ani, iar consecintele asupra creierului aflat in dezvoltare sunt si mai grave.

Atât pe plan național cât și pe plan internațional s-au realizat diverse studii în ceea ce privește efectele consumului de canabis. Astfel în acest proiect se regasesc unele studii în ceea ce privește efectele consumului de canabis asupra organismului uman.

Capitolul 1. Droguri- Caracteristici generale

Drogurile, practic sunt simple substanțe care și-au găsit receptori în organismul nostru, care acționează prin grăbirea, încetinirea sau modificarea proceselor unui anumit organ. Dependența este o noțiune generalizată, există persoane dependente de internet, de fast food asta deoarece orice substanță care îți induce o stare mai mult sau mai puțin falsă de bine iți activează un sistem de recompensare al creierului care eliberează anumite substanțe precum dopamina sau serotonina, responsabile pentru starea ta de spirit. Acest tip de dependență se numește dependență psihică, dependența fizică implică sevrajul care intervine odată cu retragerea substanței, acest tip de dependență îl intalnim în rândul drogurilor tari (heroina, amfetamina, metadona, nicotina, alcool, cocaina).

Termenul drog are mai multe accepțiuni. În sens larg desemnează orice substanță (naturală sau artificială) care prin natura sa chimică determină alterarea funcționării unui organ. În sens restrâns se referă la substanțe care provoacă toleranță și dependență. În limbaj uzual, acest termen se referă la substanțe psihoactive, mai ales cele ilegale.

Cu alte cuvinte, drogul este o substanță solidă, lichidă sau gazoasă, a cărei folosință se transformă în obicei și care afectează direct creierul și sistemul nervos, schimbă sentimentele, dispoziția și gândirea, percepția și/sau starea de conștiență, modificând imaginea asupra realității înconjurătoare [1].

Clasificarea și tipologia drogurilor se realizează pe diverse criterii, în funcție de domeniul în care este abordată problema.

Cea mai frecvent utilizată clasificare este cea care definește drogul din punct de vedere al acceptabilității sociale, existând astfel droguri legale și droguri ilegale.

Totuși, o clasificare mai corespunzătoare și fundamentată științific poate grupa aceste substanțe sau produse, în mod logic, după modul de acțiune și după modul de producere, astfel:

Bibliografie:

1. www.wikipedia.org

2. Poroch-Serițan M.- Curs universitar ,, Depistarea și analiza drogurilor’’, Ed. Universității Suceava,2008.

3. https://biblioteca.regielive.ro/cursuri/sociologie/caracterizare-generala-a-drogurilor-333076.html accesat februarie 2018

4. https://en.wikipedia.org/wiki/Effects_of_cannabis accesat martie 2018

5. http://www.sfatulmedicului.ro/Abuz--dependenta--si-intoxicatii/consumul-de-marijuana-efecte-asupra-organismului-indicii-pentru-parinti_7426 accesat martie 2018

6. www.drugabuse.gov accesat martie 2018

7. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1360-0443.1996.911014696.x/full accesat martie 2018

8. http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/studiu-canabisul-duce-la-stergerea-din-memorie-a-unor-elemente-de-vocabular-15092925 accesat martie 2018

9. http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/studiu-beneficiile-medicinale-ale-canabisului-separate-in-premiera-de-efectele-halucinogene-14573291 accesat martie 2018

10. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/studiu-legatura-dintre-consumul-de-canabis-si-diabet-780638 accesat martie 2018

11. http://www.drugfreeworld.org/drugfacts/marijuana/international-statistics.html accesat martie 2018

12. http://www.ana.gov.ro/rapoarte%20nationale/RN_2015.pdf accesat martie 2018

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drogurile.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
4 863 cuvinte
Nr caractere:
26 959 caractere
Marime:
553.56KB (arhivat)
Publicat de:
Nadia Stan
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
Facultatea de Inginerie Alimentara , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Materie:
Industria Alimentară
An de studiu:
IV
Nota primită:
Nota 9
Sus!