Controlul și expertiza produselor alimentare - Acaris Lumbricoides

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Generalităţi pag.3
2. Morfologie pag.3
3. Ciclul de viaţă pag.4
4. Patologia pag.5
5. Manifestări clinice pag.7
6. Diagnostic pag.9
7. Tratament pag.10
8. Profilaxie pag.10
9. Epidemiologie pag.10
10. Biblografia pag.11

Extras din referat:

1. Generalităţi

Ascaris lumbricoides face parte din Încrengătura Helminţi, Clasa Nemathelminţi, Familia Ascarididae.Este cel mai mare nematod care parazitează intestinul uman.

Nemathelminţi din care parte şi Ascaris lumbricoides sunt viermi care au corpul cilindric nesegmentat şi învelit cu chitină.Corpul este nesegmentat iar cele două extremităţii sunt deobicei subţiate. Învelişul extern e construit dintr-o cuticulă chitinoidă sub care se află stratul hipodermal format din ţesut granulos.De hipoderm se fixează celule musculare în număr variabil.

Ascaris lumbricoides, popular limbricul, determină ascarioza, care e una dintre cele mai răspândite boli parazitare întâlnite la om.Se estimează că, o persoană din patru, din populaţia Terei, este parazitată cu acest nematod.

2. Morfologie

Ascaris lumbricoides, descoperit de LINNAEUS în 1758, este un vierme lung, alungit, cilindric, cu extremităţile conice şi extremitatea anterioară.El trăieşte în intestinul subţire al omului.Corpul de culoare roz-roşietică, e uşor ascuţit la cele două extremităţi.Extremitatea anterioară prezintă trei cu buze cu marginile fin dinţate iar pe buza dorsală se găsesc două papile.

fig.1 Ascaris lumbricoides mascul şi femelă

Masculul, cu dimensiuni cuprinse între 20-30 cm lungime şi 2-4 mm grosime, are extremitatea posterioară recurbată şi prevăzută cu doi spiculi (fig.1).

Femela, cu dimensiuni între 20-30 cm lungime şi 5-7 mm grosime, prezintă o vulvă plasată în treimea anterioară a corpului şi are ambele după extremităţi drepte.Cavitatea generală e ocupată de oraganele interne, care sunt scăldate într-un lichid cavitar cu proprieţăţi toxice.

fig.2 Ascaris lumbricoides femelă

Oul în momentul depunerii e sferic şi măsoară 60-70 mm/ 30-50 mm.Ouăle rezistă la temperaturi scăzute, la putrefacţie şi rămân viabile pe sol câteva luni.La temperaturi de 20-25˚C, în condiţii de umiditate şi umbră, în ou dezvoltă o larvă infectantă în aproximativ 3-4 săptămâni.

3. Ciclul de viaţă

Femela depune aproximativ 200.000 de ouă în 24 de ore. Ouăle depuse în intestinul subţire ajung în natură sub forma unor ouă imature, lipsite de embrioni segmentaţi.Pe solul umed dezvoltă la 36-40˚C în 2-4 luni.Embrionul stă răsucit şi suferă o năpârlire înainte de a ieşi din ou.La nivelul intestinul subţire, se transformă în larvă rhabditiformă.De aici, larva penetrează mucoasa membranei, intră în sânge şi ajunge în plămâni prin inima dreaptă.Ajunsă în plămâni nu poate trece prin capilarele plumonare şi se strecoară prin peretele alveolar pentru a intra în tractul respirator.

Larva trazitează traheea, laringele, trece de epiglotă şi intră în esofag, unde fiind înghiţită revine în intestinul subţire (fig.3).

Observații:

Universitatea Aurel Vlaicu din Arad

Facultatea de Inginerie Alimentară, Turism şi Protecţia Mediului

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Controlul si Expertiza Produselor Alimentare - Acaris Lumbricoides.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
1 929 cuvinte
Nr caractere:
11 517 caractere
Marime:
69.82KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
As.Gavrilas Simona
Sus!