Contaminarea Cărnii cu Nichel

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuprins Pag. 3
1 Caracterizarea contaminantului Pag.4-6
2 Posibilităţi de contaminare a produsului Pag. 6-9
3 Metode de identificare şi izolare Pag.10
4 Limite admisibile Pag.11
5 Bibliografie Pag.12

Extras din referat:

Capitolul 1

CARACTERIZAREA CONTAMINANTULUI

Nichelul este un metal de culoare alb-argintie, lucios, relativ moale, rezistent şi ductil, cu densitatea de 8900Kg/m, se topeşte la o temperatura de 1455 C. Ca proprietăţi, este maleabil, ductil, tenace şi se deformează plastic uşor la rece. Este rezistent la acţiunea substanţelor organice şi anorganice, cu excepţia celor care conţin sulf şi prezintă o mare rezistenţă la coroziunea atmosferică. Se dizolvă în acid azotic diluat, în timp ce faţă de acidul azotic concentrat prezintă o stare de pasivitate.

În natură se găseşte combinat cu sulf, arsen, stibiu.

Nichelul este larg folosit găsindu-se în scoarţa Pământului într-o cantitate de două ori mai mare decâi cuprul, plumbul şi zincul laolaltă.

Încă din timpuri străvechi se foloseau aliaje de fier-nichel din meteoriţi, dar nichelul a fost cunoscut ca element abia din anul 1751. Înainte de această dată, minerii saxoni incercaseră să topească nişte minereuri nou descoperite, care păreau a fi cuprifere. Dar ceea ce au obţinut nu a fost cuprul. Era un metal alb, dur care nu putea fi ciocănit spre a obţine obiecte de utilitate practică.(1)

Minerii şi-au exprimat temerile: „Bătrânul Nick ne-a vrăjit minereul.Metalul ăsta bun de nimic este arama bătrânului Nick”. Ani de-a rândul, oriunde se găseau minereuri asemănătoare, ele erau denumite astfel. Până când în cele din urmă, în Suedia, savantul (mineralog şi chimist suedez) Axel Federic Cronstedd (1722-1765) a ajuns la concluzia că „Arama lui Nick” conţinea un metal necunoscut.L-a numit nichel. Podoabe din metalul alb, denumite „paktong” , fuseseră confecţionate in China incă din vremuri străvechi.

Curând după ce Cronstedd descoperise nichelul, un al doilea savant suedez a aflat secretul paktongului, acest „cupru alb”, obţinut prin adaos ede zinc la minereurile care conţineau nichel şi cupru. Curând aliajele asemănătoare au fost produse în Europa. Ele erau denumite argint-nichel şi argint german.

(2)

Datorită compoziţiei complexe, carnea este un mediu propice de dezvoltare a diferitelor microorganisme care apar în cazul unei manipulări neadecvate, a unui proces tehnologic deficitar sau a unei depozitări incorecte. în mod accidental în carne pot pătrunde diferite substanţe care afectează calitatea cărnii prin consum aceasta putând deveni periculoasă. Unele toxice chiar dacă ajung în carne în cantităţi mici, în organism se pot transforma în alte substanţe sau complexe care pot produce efecte grave sau chiar letale.

Nichelul ,la temperaturi ridicate,este mult mai rezistent decât fierul faţă de aer precum şi faţă de acizii diluaţi. Nichelul se dizolvă în acid azotic diluat, în timp ce faţă de acidul azotic concentrat prezintă o stare de pasivitate.

Observații:

CONTAMINAREA CĂRNII CU NICHEL

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contaminarea Carnii cu Nichel.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 084 cuvinte
Nr caractere:
11 268 caractere
Marime:
25.26KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Rivis Adrian
Sus!