Contaminarea Alimentelor cu Virusuri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Virusurile reprezinta entitati mici, simple si inerte. La baza clasificarii virusurilor stau dimensiunile, forma si compozitia particulei virale.

- virusul este o entitate mica pentru ca dimensiunile variaza intre 25 si 100 nm, in cazul virusurilor transmise prin alimente.

- virusul este o entitate simpla pentru ca genomul respectiv este format din ARN si ADN, de regula dublu rasucite in virusurile cu dimensiuni >50 nm.

Acizii nucleici sunt acoperiti de o capsida si la unele virusuri exista si o capsula de natura lipoproteica Capsida sau capsula prezinta receptori de atasare la celula gazda.

- virusul se considera particula inerta deoarece in afara celulelor vii el nu se poate reproduce (multiplica).

Transmiterea virusurilor

Bolile virale se pot transmite direct de la purtatorul de virusuri, prin contact direct (atingere) sau contact de la distanta (prin intermediul aerului), sau indirect, prin atingerea obiectelor afectate de virusuri prin intermediul unor purtatori (insecte) sau prin intermediul unor vehiculatori (alimente, apa)

Modalitatea de eliminare a virusului care afecteaza corpul gazdei depinde de locul de infectie.

- virusurile care infecteaza tractul respirator pot fi eliminate prin tuse, secretii nazale, etc. sub forma de aerosoli;

- virusurile care infecteaza pielea pot fi eliminate odata cu exudatele leziunilor;

- virusurile care infecteaza rinichii sunt eliminate odata cu urina;

- virusurile care infecteaza glanda mamara sunt eliminate odata cu laptele.

Transmiterea virusului de la o persoana infectata la alta sanatoasa se poate face:

- prin contact direct: inhalarea aerosolilor, contactul cu mainile contaminate cu fecale;

- prin consum de alimente sau apa contaminate cu virus prin intermediul fecalelor, urinei de la subiecti umani sau animali;

- prin transmisie indirecta in sensul ca exista un vector purtator de virus(de exemplu un animal) care la randul sau contamineaza apa, sau atunci cand carnea sau laptele lor sunt consumate de catre om, acesta se imbolnaveste;

Contaminarea alimentelor cu virusuri

Contaminarea alimentelor cu virusuri se poate face pe mai multe cai:

- contaminarea primara - este considerata aceea contaminare in care alimentele contin deja virusul in momentul sacrificarii animalelor si pasarilor, recoltarii unor produse vegetale sau in momentul pescuirii. Prezenta virusurilor in produsele vegetale inainte si in momentul recoltarii este consecinta irigarii solului cu ape uzate neepurate. In scoici, stridii, acumularea virusurilor are loc odata cu hranirea acestora cu planctonul existent in mediu;

- contaminarea secundara – are loc in timpul depozitarii, prelucrarii si distributiei alimentelor ca o consecinta a insectelor, poluarii cu apa infectata, contactului cu suprafata infectata, contactului cu manipulator infectat.

Sursele de contaminare cu virusuri a alimentelor sunt reprezentate in special de secretiile si excretiile umane. Persoanele bolnave sau purtatoare de virusuri sunt principalii poluanti cu virusuri ai alimentelor de origine animala, prin intermediul urinei, fecalelor, a secretiilor naso-faringiene care pot contamina produsele alimentare. Mult timp s-a constatat ca bolile virotice ale animalelor nu se transmit la om si invers Cercetarile demonstreaza ca atunci cand oamenii traiesc in contact cu animalele, virusurile se pot transmite incrucisat. O alta sursa de contaminare cu virusuri a alimentelor o constituie rozatoarele si insectele (urina si fecale). In plus, virusurile pot fi prezente pe pielea, parul, picioarele, aripile acestor varietati de unde se pot transmite catre alimente in timpul contactului cu acestea.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contaminarea Alimentelor cu Virusuri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 279 cuvinte
Nr caractere:
14 155 caractere
Marime:
105.23KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!