Calitatea și siguranța produselor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mare parte a bauturilor racoritoare carbogazose, inclusiv cele mai populare marci de pe piata, au in compozitie precursorii benzenului, un puternic cancerigen. Conservantul folosit de majoritatea producatorilor de bauturi racoritoare carbogazoase este benzoatul de sodiu. Multe dintre aceste bauturi contin si vitamina C (acid ascorbic). Din amestecul celor doi compusi - reactia fiind stimulata de lumina si de caldura , rezulta benzenul, un puternic cancerigen.

Aparitia benzenului in bauturile cu continut de benzoat de sodiu (sau de potasiu) a fost descoperita inca din 1990, dar organismele de reglementare occidentale i-au lasat pe consumatori la mana producatorilor de bauturi racoritoare. Recent insa, un scandal a izbucnit in SUA. Un chimist fost angajat al Cadbury Schweppes a demonstrat, prin teste realizate la un laborator independent din New York, ca in multe dintre bauturile racoritoare carbogazoase de pe piata americana concentratia benzenului o depaseste de pana la 10 ori pe cea admisa conform legislatiei interne sau de pana la 5 ori conform standardelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

La mijlocul lunii februarie, FDA (Food and Drug Administration - organismul guvernamental american insarcinat cu controlul alimentelor si medicamentelor) a confirmat depasirile concentratiei admisibile a benzenului intr-unele dintre bauturile racoritoare testate. Acestea nu au fost insa nominalizate, dar masuri dure sunt asteptate in perioada imediat urmatoare.

Asociatia americana a producatorilor de bauturi racoritoare, din care fac parte, printre altii, Coca-Cola si PepsiCo, a fost avertizata inca din 1991 de FDA in privinta consecintelor amestecului benzoatului de sodiu cu acidul ascorbic.

Din ianuarie 2002 si pana in prezent, numai in Europa si cele doua Americi s-au lansat peste 1.500 de sortimente noi de bauturi racoritoare, continand acid ascorbic si benzoat de sodiu. Implicit, piata romaneasca este invadata de asemenea produse, dupa cum se poate constata in orice magazin alimentar.

COCA-COLA vs. PEPSI

Am vazut la TV un test . Turnau intr-un pahar Coca Cola si ii dadeau cuiva sa guste , iar apoi il intrebau daca a fost Coca Cola sau Pepsi . Raspunsurile erau impartite . Multi sustineau cu tarie ca e Pepsi ( desi nu era ) , iar altii spunea ca e Coca Cola . Surpriza a venit dupa al doilea pahar ( care continea tot Coca Cola !!! ) . Majoritatea celor care spusesera ca au baut Coca Cola sustineau ca a doua oara au baut Pepsi ( greseau ) , iar cei care au spus ca bausera Pepsi prima data si-au mentinut parerea . In final ,doar aproximativ 10 % din cei testati si-au dat seama ca bausera de fiecare data Coca Cola . Concluzia celor care au conceput testul a fost ca gustul celor doua bauturi este suficient de asemanator incat un putini oameni pot sa recunoasca 100 % bautura fara sa vada eticheta sticlei .

Va place mai mult Coca Cola sau Pepsi?

STIATI CA....

- Daca puneti o friptura (o bucata de carne) intr-un bol cu Coca-Cola va disparea dupa doua zile?

- Ca sa curatati contactele (polii) unei baterii auto de coroziuni varsati peste acestea o Coca-Cola.

- De asemenea, Coca-Cola ajuta la eliminarea petelor si neclaritatilor de pe parbriz.

- Coca-Cola poate sa dizolve un cui in timp de patru zile.

- Firmele care dispun de Coca-Cola o folosesc ca sa curete motoarele camioanelor lor de mai bine de douazeci de ani !

- Acum cateva luni a avut loc un concurs la Universitatea din Delhi : Cine va bea mai multa Coca-Cola ? Castigatorul a baut 8 sticle si a murit pe loc din cauza supra-dozei de bioxid colorant (cernelat) in sange si a lipsei oxigenarii. De atunci, decanul a interzis categoric racoritoarele gazoase la bufetul universitatii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calitatea si siguranta produselor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 243 cuvinte
Nr caractere:
7 056 caractere
Marime:
10.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
produse, calitate, firme
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!