Asigurarea calității produselor pentru export în industria alimentară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Asigurarea calitatii produselor pentru export in industria alimentara

Intreprinderile exportatoare ale industriei alimentare trebuie sa se organizeze pentru a corespunde exigentelor calitatii ale pietelor indrumatoare. Produsele nu vor putea corespunde in exclusivitate normelor si regulamentelor oficiale in vigoare pe piata importatoare.

In afara de aceasta ele trebuie sa indeplineasca specificarile consumatorilor si gusturile consumatorilor. Pentru ca produsul sa atinga nivelul dorit,cadrele dirijante ale intreprinderilor de prelucrare din tarile exportatoare trebuie sa cunoasca in mod temeinic aceste diverse exigente si sa creeze conditiile necesare pentru a raspunde la ele.

O intreprindere va parveni la nivelul calitatii care ii va permite, in termen de lunga durata, de a vinde articolele sala cu succes pe pietele exterioare, numai daca grija pentru calitate prezida in toate activitatile sale, de la receptia materiei prime pana la distribuirea finala a produsului in strainatate.

SURSELE DE DEFECTIUNE

Defectiunile ce risca de a prezenta produsele alimentare pot avea diferite cauze ca material prima de o calitate insuficienta, personalul rau format sau putin motivate, metodele de fabricare inadecvate, etc. Nu lipsesc nici exemple ca fructe uscate, mucegaite, cutii ruginite.

MATERII PRIME

Majoritatea materiilor prime utilizate in industria alimentara se deterioreaza cu timpul , asadar de ele depinde in mare masura calitatea produselor gata de exportare. Materiile prime de calitate rea nu vor da niciodata un rezultat final bun, chiar daca nu avem nici o obiectie metodelor de fabricare. E important de a sesiza consecintele probabile care vor avea loc din cauza materiilor prime defectate, nu numai calitatea produsului gata, dar de asemenea si eficacitatea produsului de fabricare.

Intreprinderile de prelucrare trebuie sa se asigure ca marfa sa nu contina elemente straine ca adaosuri, agenti conservanti sau alte substante, riscand sa dauneze calitatii sau sa prezinte un pericol pentru sanatate.Industria alimentara trebuie sa negocieze numai cu furnizorii fiabili si sa supuna livrarea lor unui control riguros.

Daca alegerea materiei prime este importanta, atunci cea a ambalajului nu e mai putin importanta. O conditie rau conceputa poate face produsul inacceptabil pentru cumparatorul strain si sa ii reduca durata vanzarii.

PERSONALUL

Devotamentul personalului si atitudinea lui de a indeplini bine sarcinile care iau fost incredintate trebuie sa ocupe un loc de frunte in programul de control al calitatii industriei alimentare. Daca personalul de producere nu respecta anumite principii in ceea ce priveste igiena personala in timpul lucrului, calitatea produselor va suferi, ceea ce va avea o consecinta defavorabila in succesul efortului de exportare.

EXIGENTELE PIETII

Inainte de a defini specificarile trebuie sa ne informam despre piata straina.Una din primele etape de punere la punct ale specificarilor consta in crearea unei opinii exacte despre caracteristicile pe care cumparatorul strain doreste sa le gaseasca la produsele industriei alimentare.

In acest scop ne vom pune urmatoarele intrebari : Care va fi consumatorul vizat de articolul dat (varsta, sex, situatie economica)? Care va fi reactia la prodului dat? Care sunt caracteristicile ce vor determina daca acest consumator va accepta sau va refuza acest fel de produs? Cum se situeaza produsul pe piata straina in raport cu articolele concurente? Care sunt elementele ce confera sau vor putea conferi o superioritate acestui articol in raport cu produsele analogice in vanzare pe piata vizata? Cat timp acest articol poata sa ramana in sectii? Care sunt conditiile stocajului?

Acestea sunt elementele de baza pe care se vor fonda specificarile. In ideal, cu aceasta va trebui sa incepem, inainte de a pune la punct un produs, caci este esential de a cunoaste cine are mai multe sanse de a fi pe placul consumatorului inainte de a organiza producerea in mari cantitati a unui articol din industria alimentara destinat exportului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asigurarea Calitatii Produselor pentru Export in Industria Alimentara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 724 cuvinte
Nr caractere:
10 563 caractere
Marime:
8.22KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!