Apele Minerale - Izvor de Sănătate

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. Memoriu justificativ 3
II. Importanţa apei minerale 5
III. Tipuri ape minerale 8
IV. Piaţa apei minerale în România 16
V. Apa minerală Borsec 18
1. Istoric 18
2. Recunoaştere 22
3. Tehnologie 23
4. Etichetare 24
VI. Concluzii şi recomandări 24
VII. Bibliografie 26

Extras din referat:

I. Memoriu justificativ

Apele minerale constituie principala bogăţie în patrimoniul naţional românesc al factorilor naturali terapeutici, existând marturii privind folosirea lor încă de pe vremea ocupării Daciei de către romani.

Apa, cel mai abundent şi familiar lichid de pe Terra, acoperă aproximativ 70% din

suprafaţa acesteia. Lichid miraculors, apa este nu numai mediul din care a aparut viata, ci şi constituientul predominat pentru toate fiinţele vii. Spre exemplu, corpul uman este aproximativ 2/3 apa, plasma sanguină fiind 92% apa, şesutul muscular 80%, celulele roşii 60%, etc.

Apa este constituientul de bază al tuturor organismelor vii, între 50% şi 90% din greutatea acestora fiind apa. Protoplasma, materia de bază a celulelor vii, consta într-o soluţie în apa de grăsimi, carbohidraţi, proteine, sare şi alte substanţe chimice similare. Apa acţionează ca solvent, transportând, combinând şi dizolvând aceste substanţe. Sângele în animale şi seva din plante este în primul rând apa şi servesc pentru a transporta hrana şi reziduri.

Apa joacă de asemenea un rol esenţial în metabolismul moleculelor esenţaile vieţii, cum ar fi proteinele şi carbohidraţii. Acest proces, numit hidroliză, se desfăşoară constant pe întreaga durată a vieţii celulelor, încetinirea lui fiind sinonimă cu îmbătrânirea iar oprirea lui cu moartea.

Este important deci, sa bei apa pentru a menţine nivelul de hidratare normal al celulelor organismului dar nu este totuna ce fel de apa bei. În primul rând este necesar ca apa să fie curată, fiind o idee bună substituirea apei de la robinet a cărei tratare dură şi calătorie prin ţevi ii afecteză calitatea, prin alte surse de apă, cât mai naturale. Atenţie însă, băuturile alcoolice şi cele care conţin cofeină, chiar dacă sunt în mare măsură apă, conţin diuretice ce determină ca în final organismul să piardă mai multă apă decât asimilează.

Apa minerală este, probabil, cea mai complexă substanţă pe care a creat-o natura în laboratoarele ei subterane. Ea reprezintă totodată un produs ecologic cu multiple efecte benefice pentru sănătate. Ca un rezultat al progreselor înregistrate, privind tehnologia de îmbuteliere, în prezent fiecare dintre noi poate avea pe masă apa minerală preferată (carbogazoasă sau plată, slab, mediu sau puternic mineralizată). Puţine din izvoarele existente (naturale sau antropice) îndeplinesc criteriile foarte riguroase impuse de legislaţie în vederea atestării acestora ca ape minerale naturale, ce pot fi utilizate pentru îmbuteliere. Studii complexe hidrogeologice, fizico-chimice, microbiologice şi uneori chimice, lucrări dificile de captare trebuie întreprinse pentru o sursă de apă minerală naturală în vederea exploatării şi îmbutelierii ulterioare.

România se număra printre cele mai bogate tari in resurse hidrominerale, deţinând peste60% din resursele de ape minerale ale Europei. Cu toate acestea, consumul de apă minerală este redus în comparaţie cu alte ţări din Europa, ceea ce înseamnă că această piaţă în continuă creştere trebuie exploată la maxim.

Componentele mixului de marketing: preţ, produs, promovare, distribuţie, influenţează într-o măsură ridicată consumul unei anumite mărci de apă minerală, drept urmare companiile care comercializează acest produs trebuie să folosească cât mai multe tehnici care să impulsioneze şi să motiveze consumatorii.

II. Importanţa apei minerale

Apa minerală este cea provenită din precipitaţii care se infiltrează în sol, printer diferite săruri de minerale, preluând gustul acestora. Apele minerale care se formează în straturile de calcar se numesc hidrocarbonate, cele care se formează ăn straturi bogate în săruri sunt ape minerale clorurate iar cele sulfurate provin din straturile de sol bogate în sulfat –hidrat de calciu. Apele minerale au efecte benefice cunoscute, de aceea ele sunt recomandate sportivilor care depun eforturi fizice considerabile.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Apele Minerale - Izvor de Sanatate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
6 744 cuvinte
Nr caractere:
38 133 caractere
Marime:
410.16KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Bartes Adrian
Sus!