Antioxidanții Grâului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I.Grâul

Grâul este o plantă erbacee (Triticum spp.) aparţinând familiei Graminacee. Se deosebesc numeroase specii, clasificate în doua grupe principale: grâu moale şi grâu dur. Prin macinarea grâului moale se obţine făină, folosită pentru a prepara pâine, în timp ce din graul dur se obţine o faină specială de calitatea întâi, bun pentru paste făinoase, griş şi cuscus. Prin fermentaţia şi distilarea grâului, se obţin băuturi alcoolice, cum este votca.

Această cereală este un aliment esenţial în regimul alimentar occidental, grâul fiind folosit cel mai mult în panificaţie şi la prepararea pastelor. Seminţele de grâu sunt o sursă bogată de vitamine B si vitamina E, sunt bogate în acizi graşi nesaturaţi şi reprezintă un supliment alimentar excelent. Grâul încolţit este şi el bogat în substanţe nutritive. Benefic pentru invalizi şi convaleşcenţi, produsele grâului nu se recomandă celor suferinzi de boala celiacă. (boala celiacă este o afecţiune a sistemului imun, declanşat de ingestia glutenului alimentar, în care apar leziuni la nivelul intestinului subţire. Glutenul este o proteină de origine vegetală care se gaseşte în cereale precum grâul, orzul sau secara.

Leziunile provocate la nivelul intestinului subţire afectează absorbţia normală a nutrientelor, în special a grăsimilor, calciului, fierului şi folaţilor (sindrom de malabsorbtie).

Beneficiile pe care grâul le poate aduce sănătății depind de gradul de prelucrare al acestei cereale. În stare naturală, nerafinată, grâul este incărcat cu importanți nutrienți, care insă sunt eliminați prin procesare, pierzându-se pană la jumătate din cantitatea de vitamine B1, B2, B3, E, de acid folic, calciu, fosfor, zinc, cupru, fier si fibre. De aceea e recomandat să folosiți grâu și produse din grâu integral, pentru a vă bucura de efecte pozitive precum :

• Mentinerea greutatii corporale . Persoanele care consuma grau integral isi mentin cu usurinta greutatea corporala gratie continutului ridicat de fibre.

• Reducerea riscului de dezvoltare a sindromului metabolic

Studiile efectuate in ultimii ani arata efectele pe care cerealele rafinate si produsele provenite din acestea (painea alba, paste, biscuiti etc.) le pot avea asupra organismului: cresterea in greutate, risc ridicat de rezistenta la insulina (presursorul diabetului de tip 2) si de sindrom metabolic. De cealalta parte, cerealele integrale s-au dovedit a proteja impotriva tuturor acestor afectiuni. Acest fapt se datoreaza continutului ridicat de fibre si indexului glicemic scazut atribuite cerealelor integrale.

• Reducerea riscului de diabet de tip 2. Graul integral este o sursa bogata de magneziu, un mineral ce interactioneaza cu mai mult de 300 de enzime din corp, inclusiv cu cele implicate in utilizarea glucozei si secretia de insulina a organismului.

• Ameliorarea inflamațiilor cronice. Prin continutul de betaina, graul integral poate reduce cu pana la 20% markerii nivelului de inflamatii.

• Prevenirea aparitiei pietrelor la colecist. Alimentele cu un continut ridicat de fibre insolubile pot preveni aparitia pietrelor la colecist. Fibrele insolubile sporesc tranzitul intestinal si reduc secretia de acizi biliari (in exces, acestia contribuie la aparitia pietrelor).

• Ameliorarea problemelor de tranzit intestinal. Graul integral este un bun laxativ. O treime de cana de grau diminueaza simptomele cauzate de constipatia cronica.

• Reducerea riscului de cancer. Graul integral s-a dovedit a functiona si ca agent anticancerigen. Taratea de grau accelereaza metabolizarea estrogenului – cunoscut ca promotor al cancerului mamar. De asemenea, consumul taratei de grau a fost asociata cu reducerea acizilor biliari si a enzimelor bacteriene din fecale asociate cu cancerul de colon.

În comparaţie cu grâul moale, grâul dur conţine cantităţi mai mari de proteine şi mai mici de amidon şi apă. După decorticare, boabele de grâu dur, sunt, în general, fierte şi astfel, pot fi utilizate ca ingredient pentru ciorbe, chiftele, budinci şi salate mixte cu legume.

În procesarea făinii se separa germenii, deoarece, prin conţinutul înalt de lipide, ar produce râncezirea ei. Germenul de grâu conţine carbohidraţi, grăsimi, fibre, săruri minerale şi vitamine. Germenul de grâu, disponibil sub formă de fulgi, de pudră sau de perle gelatinoase, îşi găseşte utilizarea la fabricarea produselor dietetice, a biscuiţilor şi a preparatului numit musli.

Germenii de grâu conţin o foarte mare cantitate de vitamina E complexă, ce include şi antioxidanţi naturali. Prin urmare, ajută la prevenirea bolilor cardiace, a cancerului şi a îmbătrânirii.

Graul incoltit reprezinta un stimulator al activitatii vitale a organismului in special datorita continutului bogat in complexulvitaminic B.

Se spune ca bobul de grau este un adavarat "ou" vegetal. El contine toate elementele necesare unei bune functionari a organismului. In urma procesului de incoltire se remarca o crestere masiva a anumitor substante din structura boabelor de grau.

Bobul de grau mai contine si alte minerale - sodiu, potasiu, sulf,siliciu, zinc, mangan, complexul vitaminic B, vitamina A, vitamina E, vitamina K, vitamina D, vitamina PP, aminoacizi si alti fermenti.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Antioxidantii Graului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 550 cuvinte
Nr caractere:
19 219 caractere
Marime:
236.95KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!