Ambalaje și design în industria alimentară

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Prezentarea caracteristicilor produsului finit proiectat
2.Justificarea alegerii ambalajului și a materialului de ambalaj
3. Descrierea caracteristicilor materialului de ambalaj ales
4. Caracterizarea ambalajului: formă, dimensiuni, prezentarea informațiilor de pe ambalaj și etichetă
5. Prezentarea mașinilor de ambalat alese (reprezentare grafica și mod de funcționare)

Extras din referat:

1.Prezentarea caracteristicilor produsului finit proiectat

Sucul de mere.Încă din antichitate mărul a constituit o componentă a hranei zilnice. Cu 22 de varietăţi cunoscute, oferta era însă extrem de redusă, în comparaţie cu zilele noastre, când avem la dispoziţie peste 1100 de soiuri. În medicina naturii, mărul a ocupat dintotdeauna un loc aparte. Chiar dacă cel mai adesea este considerat doar un simplu aliment, are proprietăţi curative anticipate încă din timpuri străvechi.

Merele în stare proaspătă sunt consumate din plăcere datorită gustului, aromei şi aspectului atrăgător. Dintre cele peste 11 tipuri de produse mai importante ce se pot obţine în prezent prin prelucrarea merelor (în principal gemuri, marmelade, compoturi, sucuri, nectaruri, concentrate, deshidratate, cidru, rachiuri, calvados şi oţet de mere), sucurile şi nectarurile de mere au în mod deosebit o acţiune benefică asupra organismului, prin valoarea lor alimentară, dietetică şi terapeutică.

Sucul de mere este produsul fermentescibil, dar nefermentat, obţinut din fructe sãnãtoase şi coapte, proaspete sau refrigerate, prezentând culoare, aromã şi gust specific de mãr.

Sucul de mere concentrat este produsul obţinut din suc de mere, prin îndepãrtarea fizicã a unei cantitãţi din conţinutul de apă. În cazul în care produsul este destinat consumului direct, cantitatea de apă îndepãrtatã este de cel puţin 50%. Sucul de mere concentrat este un lichid vâscos, limpede, fără gust sau miros de caramel, de culoarea sau consistenţa mierii de albine, cu un conţinut de substanţă uscată de cca. 65 oBx. Ulterior, din acesta, prin operaţia de diluare cu apă, se va obţine sucul de mere. Aceste calităţi trebuie garantate minim 6 luni. Sucurile concentrate care au defecte (aspect tulbure, gelificat sau caramelizat) nu se pot folosi la prepararea sucurilor de mere, întrucât le pot transmite produsului final. (OMAPDR nr.768/2003) Prin concentrarea sucurilor se înregistreazã în mod evident costuri scãzute de manipulare şi transport. Totodatã, prin concentrare se înregistreazã şi o diminuare a activitãţii apei, ceea ce duce la creşterea stabilitãţii microbiologice şi extinderea duratei de pãstrare în condiţii determinate. Aşa numitele „commercially sterile juices concentrates” sucuri concentrate sterile sunt chiar destinate comercializãrii (dilutable juices). De asemenea, acestea pot fi păstrate/stocate şi folosite ca materie primă pentru o prelucrare ulterioară. (Taylor, 2007) Sucul de fructe din concentrat este produsul obţinut prin adãugarea în sucul concentrat de fructe a unei ape echivalente celei extrase din acel suc în timpul concentrãrii şi prin reconstituirea aromelor, iar dacã este cazul, a pulpei îndepãrtate din suc, dar recuperate în timpul procesului de producere a sucului respectiv (concentratul „cloudy”). Apa adaugatã trebuie sã prezinte caracteristici corespunzatoare din punct de vedere chimic, microbiologic şi organoleptic conform reglementãrilor în vigoare, pentru a se garanta calitãţile esenţiale ale sucului. Nu se mai admite adăugarea de zahăr, dar nici folosirea menţiunii „fără zahăr adăugat” (OMAPDR nr.768/2003). Componentele reţetei (apă dedurizată şi concentrate) sunt amestecate, diluate, dizolvate, cupajate şi omogenizate. Urmează filtrarea după circa 24-48 ore de repaus, apoi pasteurizarea, ca fază obligatorie în cazul băuturilor răcoritoare cu un termen de garanţie mai mare. Dacă, în timpul pasteurizării microorganismele sunt distruse, iar procesarea și ambalarea sucurilor se efectuează steril, aceste sucuri se pot păstra perioade de peste 14 zile la temperaturi de 4 5 °C, iar până la 14 zile se pot păstra chiar și la temperatura mediului ambiant, dacă acesată temperatură nu depășește 25°C

2.Justificarea alegerii ambalajului și a materialului de ambalaj

SUC 100% NATURAL CU AMBALAJELE INOVATIVE BAG-IN-BOX Bag-in-box este un ambalaj ecologic cu o durata lungă de depozitare şi o utilizare uşoară. Durata lungă de depozitare reprezintă unul dintre principalele avantaje ale acestor ambalaje inovative. Avantaje:

- producerea de suc 100% natural, fără conservanţi, fără aditivi

- sucul îşi păstrează toate proprietăţile nutriţionale pe o perioadă îndelungată de timp

- creşterea vânzărilor datorită prezentării produsului la un standard înalt de calitate

- posibilitate de personificare a produsului cu brand-ul propriu

- uşor de transportat, stocat şi utilizat

- îmbuteliera se face igienic şi aseptic

- ecologic - impregnare de carbon mai mică decât sticla sau plasticul.

Observații:

Univestitatea Dunarea de Jos

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ambalaje si Design in Industria Alimentara.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 930 cuvinte
Nr caractere:
10 737 caractere
Marime:
39.46KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!