Aditivi alimentari

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aditivii alimentari (cunoscuți în limbaj uzual și ca E-uri) reprezintă orice naturală sau chimică care nu este consumată ca aliment în sine și nu este folosită ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritivă și care se adaugă intenționat, cu un scop tehnologic (incluzând modificări organoleptice) în timpul producerii, procesării, preparării, tratării, împachetării, ambalării, transportului, stocării, sau în timpul altei modificări aplicate unui aliment, devenind un component sau afectând într-un fel sau altul caracteristicile alimentelor.

Conform Directivei cadru 85/107/CEE prin noţiunea de aditiv alimentar se înţelege orice substanţă care nu este consumată ca aliment sau care nu este utilizată în mod obişnuit ca ingredient caracteristic în alimentaţie, care posedă sau nu valoare nutritivă şi a cărei adăugare intenţionată în produsele alimentare, în scop tehnologic în stadiul lor de fabricaţie, transformare, tratament, condiţionare, transport, depozitare are ca efect sau poate avea un efect rezonabil, direct sau indirect, indiferent că devine ea însăşi sau derivaţii săi, un component al produselor alimentare.

Rolurile aditivilor alimentari

Prin aditivi se înţelege orice substanţă de natură chimică sau microbiologică care nu este consumată în mod natural ca aliment, care nu este folosită ca ingredient tipic al alimentelor, chiar dacă are o valoare nutritivă ridicată, iar prin adăugarea în produsele alimentare modifică organoleptic produsul, scurtează perioada de procesare, permite o ambalare şi păstrare îndelungată, iar contaminarea produsului nu este realizată, menţine şi îmbunătăţeşte calităţile nutritive ale produselor alimentare.

E-urile sunt adaugate in alimente cu 5 scopuri principale:

1. Mentinerea consistentei produsului

Substantele folosite in acest scop se numesc emulgatori si au rolul de a asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare, crescand astfel consistenta produsului. Stabilizatorii confera o textura omogena produsului, si desi nu sunt emulgatori in adevaratul sens al cuvantului, participa la stabilizarea emulsiilor. Astfel de substante suntpectinele, agarul, folosite mai ales in gemuri, marmelade. Exista si aditivi care, pusi in diverse mixturi, cresc vascozitatea produsului final, fara sa influenteze substantial restul proprietatilor. Pe ambalajele alimentelor emulgatorii sunt simbolizati prin E400-E500, iar printre ei sunt recunoscuti ca nefiind daunatori organismului E407, E421 (manitolul de cofetarie), E440 (acid ascorbic). Glucomananul insa, un agent de textura (E425) ce se gaseste de obicei in jeleuri, trebuie evitat, fiind un posibil toxic respirator.

2. Imbunatatirea sau mentinerea indelungata a valorilor nutritive

Pentru a imbogati continutul in nutrienti al alimentelor (atat solide cat si lichide) se adauga in procesul de fabricatie diverse vitamine si minerale. Acest lucru se intampla, mai ales in cazul produselor continand faina, cereale, margarina si lapte, iar scopul este de a creste continutul in nutrienti necesari functionarii in parametri optimi ai organismului, crescand astfel si valorile nutritive ale produsului alimentar in sine. In aceasta categorie sunt incluse substantele antioxidante, agentii de tratare a fainii, agentii antispumanti. Este recomandat ca produsele care contin astfel de aditivi sa fie semnalizate corespunzator pe ambalaj.

3. Impiedicarea sau intarzierea alterarii produselor

Adaugarea unor astfel de aditivi in alimente are scopul de a impiedica eventuala contaminare cu germeni rezultati din procesele de alterare a ingredientelor. Conservantii au capacitatea de a intarzia degradarea alimentelor datorata contactului cu aerul, bacterii, fungi sau alte microorganisme. Unii conservanti se folosesc in patiserie si mentin timp indelungat aroma produselor prin impiedicarea alterarii grasimilor vegetale din aluat. Conservantii sunt responsabili si de pastrarea aspectului si gustului fructelor proaspete mai mult timp. Exista o serie de conservanti care au insa efecte nocive asupra organismului, cum ar fi: E230, E231, E233 (prezenti in produsele continand citrice) sau diversi nitrati si nitriti din mezeluri, branza (acestia au potential cancerigen).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aditivi Alimentari.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 425 cuvinte
Nr caractere:
24 955 caractere
Marime:
32.05KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!