Previzualizare referat:

Extras din referat:

Abstract. Lucrarea prezentata descrie unul din componentele principale ale unui calculator, si anume mouse-ul, dispozitiv periferic ce are rol de a facilita dialogul dintre calculator si utilizator. Aceasta lucrare trateaza de asemenea tipurile de mous-uri, cu avantajele si dezavantajele utilizarii acestora, descrierea componentelor unui mous, viteza, si nu in ultimul rand, conectivitatea si proto-coalele de comunicare.

1 Introducere

Un maus (scris si mouse; la plural mausuri, respectiv mouse-uri) este un dispozitiv de indicat pentru computere, care se tine in mana si care consta dintr-un obiect mic echipat cu unul sau mai multe butoane si modelat astfel încât să stea în mod natural în mana.

Denumirea de maus provine din limba engleza (mouse) si inseamna soarece. Aceasta denumire a fost atribuita deoarece firul modelelor timpurii semana cu coada unui soarece.

Mausul a fost inventat de Douglas Engelbart la Stanford Research Institute in anul 1963 dupa un vast test de utilizabilitate. Dispozitivul a fost denumit si bug (in engleza, ceea ce inseamna gandac), dar denumirea a disparut in favoarea celei de maus (mouse). A fost unul din cele cateva dispozitive de indicat dezvoltate pentru Sistemul On-Line al lui Engelbart NLS computer, care era un sistem atat hardware cat si software.

1.1 Principii de functionare

Partea inferioara a mausului contine un dispozitiv care detecteaza miscarea mausului relativ la suprafata pe care sta. Miscarea 2D a mausului este de obicei transformat in miscarea unui cursor pe monitorl computerului (tot in 2D). Prin aceasta utilizatorul poate indica pe ecranul monitorului o anumita pozitie, ceea ce constituie un element major al interfetei grafice cu calculatorul (Graphic User Inter-face, GUI).

Fig. 1

Prin intermediul acestei figuri putem arata functionarea unui maus :

- Miscarea mausului invarte bila(1).

- Cilindrii X si Y apuca bila si transfera miscarea (2).

- Discurile opace au fante prin care trece lumina (3).

- LED-uri cu infrarosu ilumineaza aceste discuri (4).

- Senzorii capteaza pulsurile de lumina pentru a le converti in deplasari pe cele doua axe (5).

2 Tipuri de mausuri

Conform perioadei dezvoltarii tehhnologiei in crestere, au aparut astfel de mausuri:

- mausuri mecanice;

- mausuri optice;

- mausuri cu laser;

- mausuri tactile;

- mausuri neconventionale.

Mausurile optice in comparatie cu mausurile mecanice:

Mausul optic Logitech iFeel foloseste un LED rosu pentru a proiecta lumina pe supra-fata urmarita.Suporterii mausurilor optice pretind ca acestea functioneaza mai bine decat mausurile mecanice, nu necesita intretinere si dureaza mai mult deoarece nu au parti in miscare. Cu toate ca curatarea unui maus mecanic este foarte simpla, mausurile optice nu au nevoie de intretinere, in afara de aceea de a indeparta scamele care s-ar putea aduna sub emitatorul de lumina.

Observații:

Universitatea “Dunarea de Jos”

Facultatea de Automatica, Calculatoare, Inginerie Electrica si Electronica

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mouse - ul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 690 cuvinte
Nr caractere:
9 724 caractere
Marime:
296.28KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Grafică Computerizată
Predat:
la facultate
Materie:
Grafică Computerizată
Sus!