Analiză privind organizarea spațiului geografic în municipiul Oltenița

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Asezare

Municipiul Oltenita, este asezat in Lunca Dunarii, in dreptul km 430, in aval de confluenta Dunarii cu raul Arges. Localitatea apartine din punct de vedere administrativ judetului Calarasi, fiind a doua localitate ca numar de locuitori, activitate economico - sociala si culturala, dupa municipiul Calarasi.

Asezare cu trecut stravechi (in nordul sau fiind identificat urme ale culturii Gumelnita); se presupune ca este cetatea din timpul romanilor numita Daphne, care in timpul imparatuluii bizantin Constantin cel Mare a devenit Constantiola sau Constantiana Daphne.

Prima atestare geografica a zonei Oltenita

Imparatul roman Valens 367 d.Hr., ca sa se razboiasca cu regele gotilor Atanarieh, trece Dunarea din cetatea Daphnes (Oltenita), dar neintalnindu-l se intoarce.

Aici s-a consemnat locul, nu denumirea de Oltenita.

2. Elemente de favorabilitate

Zona Oltenitei ca asezare geografica

S-a impus dinainte de Hristos ca vad favorabil de trecere din Bulgaria la noi datorita ingustimii Dunarii (750m). Alexandru Macedon a trecut cu o armata de 7000 - 8000 de osteni Dunarea, ajutat de pescari (nu se stie precis prin ce loc).

Accesul în localitate se face :

- rutier :

- dinspre Bucuresti, pe DN 4 – 62 km

- dinspre Giurgiu, pe DN 41 – 75 km

- dinspre Calarasi, pe DN 31 – 69 km

- feroviar, dinspre Bucuresti - 59 km.

Dunarea - Denumita pe rand: Istru, Donaris, Danubiu a fost conside-rata Gangele sfant al stramosilor nostri geto-daci. Anfidius sec. II d.Hr. afirma ca juramantuI solemn al dacilor era pe apa Dunarii, ceremonial savarsit in cadru solemn. Virgiliu (70-19 i.Hr.) scrie ca apa Istrului ca si a lui Anasis (Gangele) erau curatatoare de pacate. Dunarea izvoraste din localitatea Donaueschingen (Germania), strabate 1076 km pe teritoriul tarii noastre si 430 km pana la Oltenita. Are o diferenta de nivel de 64 m fata de Marea Neagra si 10,01 m la Oltenita, ce o face sa curga de aici cu 8 km pe ora. Se varsa in mare.

Argesul - (Ordesos) lung de 340 km izvoraste din Fagaras (Carpatii Meridionali) strabate peste 220 localitati si este sursa lacului Vidraru cu 500 milioane mc apa. Primeste afluentii: Neajlov, Calnita, Glavacioc si Dambovita. Pe o portiune de 50 km albia i-a fost excavata pentru canalul Oltenita - Bucuresti. Dupa ingrosarea Vadului la Budesti si cu Dimbovita, Argesul intra in Dunare cu un debit de 60 mc/s.

Organizarea spatiului geografic in scopul dezvoltarii turistice

Prezentare geoturistica

Functiunea de baza a localitatii a fost cea de port la Dunare, la care s-a adaugat în timp si cea industriala (constructii si reparatii de motonave, vase fluviale pentru calatori, remorchere, slepuri s.a., turnatorie, fabrica de mobila, elemente prefabricate pentru constructii, industrie alimentara si usoara).

Datorita restructurarii economice din ultimii ani, cea mai mare parte a unitatilor industriale si-a închis portile. În aceste conditii, forta de munca neocupata reprezinta un potential care trebuie redirectionat, prin reconversie sociala, spre alte domenii de activitate care sa utilizeze resursele locale. În acest context, dezvoltarea turismului reprezinta o alternativa viabila pentru relansarea economica a zonei.

Observații:

IN REFERAT ESTE VORBA DE ORGANIZAREA SPATIULUI IN MUNICIPIUL OLTENITA. A FOST PREZENTAT IN CADRUL FACULTATII DE GEOGRAFIE,UNIVERSITATEA BUCURESTI

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza privind Organizarea Spatiului Geografic in Municipiul Oltenita.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 239 cuvinte
Nr caractere:
13 206 caractere
Marime:
588.43KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Grafică Computerizată
Predat:
la facultate
Materie:
Grafică Computerizată
Profesorului:
Melinda Candea
Sus!