Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE 3
I.CALCARUL 4
I.1. ISTORIC 4
I.2. Caracteristicile calcarului 5
I.3.Formarea calcarului 5
I.4. TIPURI DE CALCAR 7

Extras din referat:

INTRODUCERE

Rocile sunt materialul dur din care este alcătuită scoarța Pământului. Diversele combinații de minerale alcătuiesc sute de tipuri de roci. Rocile se modifică necontenit. Dezagregarea afectează toate rocile de la suprafață. Fragmentele erodate formează noi roci sedimentare, care pot să fie antrenate în adâncul Pământului, unde se topesc și după un timp se răcesc, formând roci eruptive.

Întregul pământ este acoperit cu diferite tipuri de roci și minerale, și chiar podeaua oceanelor este plină de roci. Cele trei tipuri principale de roci sunt magmatice, sedimentare și metamorfice. O mare parte din scoarța terestră este alcătuită din roci sedimentare.

După cum sugerează și denumirea, rocile sedimentare sunt rezultatul depunerii de sedimente care include materiale vegetale moarte, minerale și materiale organice. Compresia acestui sediment într-o perioadă care se întinde până la mii de ani, are ca rezultat roci sedimentare.

Cele patru procese de bază care sunt responsabile pentru formarea rocilor sedimentare sunt următoarele.

- Vremea - eroziunea particulelor din roci.

- Transportul - mișcare de particule din cauza gravitației, a apei și a vântului.

- Depunerea - acumularea acestui sediment.

- Compactarea și cimentarea - litificarea.

Calcarul sau carbonatul de calciu este o rocă sedimentară,dominant oranogenă,de culoare albă,cenușie sau galbenă.Calcarele se formează în general din sedimente biogene,dar mai pot avea o geneză de formare prin reacții chimice sau procese clastice.Calcarele au o importanță economică deosebită,fiind folosite ca materie primă în industria de construcții,sunt rezervoare naturale de depozitare a petrolului,gazelor naturale,sau este roca în care au loc procesele carstice,cu formarea peșterilor acestea fiind locuri de atracție turistică.

Calcarul este compus în mare parte din două minerale,calcit și aragonit,ambele fiind din punct de vedere chimic un carbonat de calciu.Mineralele care mai pot sa fie prezente în proporții foarte viabile sunt argilele,dolomitul,cuarțul,gipsul si alte minerale.

Calcarul care conține un procent ridicat de argile este numit mergel.

Calcarul sau limestone-ul este o piatră naturală folosită adesea în construcții și arhitectură, multe dintre atracțiile turistice din Europa fiind realizate cu limestone, însă își gasește loc și în proiectele rezidențiale de interior sau exterior.

Calcarul este la fel de vechi ca omenirea și a fost folosit de oameni timp de milenii. Acesta a fost folosit ca una dintre principalele materiale de construcție de către civilizații antice și este încă folosit din abundențăși astăzi.

Calcarul poate să ia naștere și prin procese chimice dar și prin procese de precipitare din apele în care este dizolvat calcarul.

I.CALCARUL

I.1. ISTORIC

Calcarul este o rocă sedimentară, dominant organogenă, de culoare albă, cenușie sau galbenă.Roca este compusă în special din mineralele calcit și aragonit ambele având formula chimică CaCO3 (carbonat de calciu).

Calcarele se formează în general din sedimente biogene, dar mai pot avea o geneză de formare prin reacții chimice sau procese clastice.

Calcarele au o importanță economică deosebită, fiind folosite ca materie primă în industria de construcții, sunt rezervoare naturale de depozitare a petrolului, gazelor naturale, sau este roca în care au loc procesele carstice, cu formarea peșterilor acestea fiind locuri de atracție turistică.

Majoritatea calcarului s-a format în medii marine de mică adâncime, cum ar fi platformele continentale.

Zăcămintele moderne de calcar sunt aproape întotdeauna în zone cu foarte puțină sedimentare bogată în silice, reflectată în puritatea relativă a majorității calcarelor.

Istoria utilizării calcarului în construcții și arhitectură are mai mult de un mileniu. Iar până în prezent, calcarul este cel mai important material pentru construirea și amenajarea clădirilor. Potrivit pentru fațadă, precum și pentru crearea elementelor decorative ale exteriorului - basoreliefuri, coloane și pilaștri, paranteze.

Spre deosebire de roca sedimentară clastică, calcarul este produs aproape în întregime din sedimente originare la sau în apropierea locului de depunere.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calcarul.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
4 270 cuvinte
Nr caractere:
23 286 caractere
Marime:
2.92MB (arhivat)
Publicat de:
Claudiu Andrei
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geologie
Predat:
Facultatea de Ecologie , Universitatea Ecologica din Bucuresti
Specializare:
ecologie
Materie:
Geologie
An de studiu:
II
Profesorului:
Conf.univ.dr. ing. Valentin Popescu
Nota primită:
Nota 8
Sus!