Previzualizare referat:

Extras din referat:

Limite: la nord se afla Arabia Saudita, la sud Marea Arabiei, la vest Marea Rosie, la est tara Oman.

Inainte de 1990, anul in care avut loc unirea Yemenului, au existat 2 state: Republica Populara si Democratica a Yemenului (Yemenul de sud marxist) si Republica Araba Yemen (Yemenul de nord conservator). 1. Teritoriul de sud al Yemenului (cu capitala Aden) si tarmul Hadramaut, constituite din numeroase sultanate, emirate si seicate arabe, au fost ocupate de englezi in 1839. Ele au de venit o colonie si un protectorat ale coroanei britanice.

In 1962 se constituie cu regim de autoguvernare Federatia Arabiei de Sud la inceput formata din 6 state, apoi din 1965 din 17 state arabe. Alte 7 state au ramas in afara federatiei, sub regim de protectorat britanic.

La 30 noiembrie 1967, Marea Britanie recunoaste independenta intregului teritoriu (federatia si protectoratul) care va deveni Republica Populara a Yemenului de Sud. Aceasta isi va schimba denumirea la 30 noiembrie 1970, in Republica Yemen Democratica si Populara.

Un acord semnat la 28 septembrie 1972 la Cairo intre cele 2 state yemenite stabilea crearea unui stat unificat Republica Yemen cu capitala Sanaa. Acordul n-a fost pus, insa, in aplicare.

2. In antichitate pe teritoriul Arabiei de Sud Vest au existat patru regate indigene, care au dezvoltat o civilizatie infloritoare. Unul din ele (Regatul Saba) isi impune suprematia si face unificarea Yemenului in secolele IV I i. e. n. In 631 islamismul patrunde in Yemen si teritoriul sau este inglobat califatului arab.

In 1635 trece sub independenta Imperiului Otoman, dar isi pastreaza autonomia sub conducerea Imam- ului.

In 1839, Aden este ocupat de englezi, iar in 1926 Asir este anexat de Arabia Saudita. Dupa ce in 1911 Turcia recunoaste autonomia Yemenului, in octombrie 1918 acesta se proclama regat independent. In cursul anului 1934, prin tratatele semnate cu Anglia si Arabia Saudita sunt stabilite granitele Yemenului si i se recunoaste independenta.

Dupa 150 de ani in care au fost separate, Yemenul de Sud marxist si Yemenul de Nord conservator s-au unit in Republica Yemen. Ali Abdullah, presedintele Yemenului de Nord a devenit noul presedinte al tarii, iar Ali Salem Al-Baidh, liderul Partidului Socialist din Yemenul de Sud, vice-presedinte. Primele alegeri libere au fost organizate in 1993. Situat in partea sudica a Peninsulei Arabice, Yemenul a fost impartit intre britanici si otomani la mijlocul secolului al XIX-lea. Turcii au fost indepartati din nordul tarii in 1918, insa britanicii au continuat sa domine sudul pana in 1967, cand s-a format primul si singurul stat marxist din lumea araba, Republica Populara a Yemenului de Sud. Unificarea Yemenului din 1990 nu s-a produs asa de usor cum se sperase; problemele economice din 1991 au adus Yemenul pe marginea prapastiei, iar razboiul civil din 1994 dintre secesionistii sudisti si guvernul Yemenului format din nordisti au dizolvat temporar uniunea tarii. Din 1997 ...

Bibliografie:

1. munti: M-tii Hijaz cu varful cel mai inalt de 3770m

2. dealuri si podisuri joase

3. litoral in sud si vest cu porturile Aden si Hudaydah

4. desert: Desertul Abu al - Khali in partea de nord-est.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Yemen
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
584 cuvinte
Nr caractere:
3 147 caractere
Marime:
57.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
relief, clima
Predat:
la liceu
Sus!